Kawa po hiszpańsku, kanaryjsku, wietnamsku — każdy z tych rodzajów przygotowuje się nieco inaczej. Jego podstawą zawsze jest jednak espresso oraz porcja mleka skondensowanego. Mleczny dodatek zamienia czarny, mocny napar w nietuzinkowy napój deserowy. Nadaje mu łagodniejszy, słodki smak oraz wzbogaca go o dodatkowe wartości odżywcze.
Mleko zagęszczone ma m.in. więcej białka, wapnia, fosforu, magnezu, potasu oraz witaminy A niż zwykłe mleko krowie. Jednocześnie zawiera większe ilości tłuszczu. A jeśli dodatkowo zastosujesz mleko słodzone — w kawie znajdzie się również sporo cukru[1]. Z tego powodu po kawę na mleku skondensowanym z umiarkowaną częstotliwością powinny sięgać osoby dbające o linię i zdrowe serce.
W Polsce tego rodzaju kawa nie jest tak powszechna jak inne białe odmiany — nie znajdziesz jej w menu każdej kawiarni. Możesz ją jednak zaparzyć samodzielnie za pomocą ekspresu ciśnieniowego. Jednym przyciskiem uzyskasz doskonałe espresso. A dzięki dodatkowym funkcjom wypróbujesz wiele oryginalnych przepisów. Będą smakować tak jak od profesjonalnego baristy!
Na przykład ekspres automatyczny Eletta Explore albo kolbowy La Specialista Maestro De’Longhi, potrafi zaparzyć:
Precyzyjny młynek ze stopniami mielenia do wyboru, kontrola temperatury na każdym etapie parzenia oraz technologia Bean Adapt zapewniają idealną ekstrakcję, bogaty aromat oraz doskonały smak w kawiarnianej jakości. Czy wiesz, że w tym samym ekspresie możesz dodatkowo spienić mleko, aby stworzyć górną warstwę puszystej pianki?
Poniżej znajdziesz przepisy na kawę z mlekiem skondensowanym, którą łatwo i wygodnie przygotujesz w domowych warunkach.
Na początek: kawa bombon, czyli ulubiony napój Hiszpanów. Jej nazwa oznacza czekoladkę, co doskonale oddaje słodki smak naparu. Kawa po hiszpańsku zawdzięcza go obecności słodzonego mleczka zagęszczonego, które stanowi połowę całego napoju.
W proporcjach 1:1 café bombon występuje oryginalnie. Możesz jednak pokusić się o modyfikację podstawowego przepisu. Nadmierną słodycz kawy złagodzi na przykład podwójna porcja espresso. Jeszcze bardziej deserowy charakter doda jej natomiast warstwa spienionego mleka na powierzchni.
Do kawy w hiszpańskim stylu potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Umieść w młynku Eletta Explore świeże ziarna kawy — najlepiej średnio- lub ciemnopalonej 100% Arabiki (lub z dodatkiem Robusty dla intensywniejszego smaku). W aplikacji Coffee Link, w sekcji Bean Adapt Technology, możesz wskazać rodzaj ziaren, aby idealnie dopasować stopień zmielenia oraz proces ekstrakcji.
Następnie wlej do filiżanki słodzone mleko skondensowane. Podstaw naczynie pod dyszę i wybierz w panelu funkcję espresso. Poczekaj, aż kawa się zaparzy. Na końcu możesz jeszcze wlać do karafki wybrane mleko i automatycznie przygotować piankę, korzystając z opcji LatteCrema Hot lub Cool, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać spenione mleko na zimno czy gorąco. A jeśli spodoba ci się przepis na kawę bombon? Zapisz go za pomocą guzika MY! Wystarczy wtedy jedno przyciśnięcie, aby odtworzyć smak ulubionej kawy z mlekiem skondensowanym.
Kawa po kanaryjsku to z kolei przysmak mieszkańców Teneryfy. W porównaniu z café bombon ma w sobie jeszcze więcej słodyczy z wyraźną nutą kwasowości. Poza obowiązkowym mlekiem skondensowanym dodaje się bowiem do niej:
Na kawę z takimi dodatkami miał wpaść w XX w. mężczyzna o pseudonimie „Barraco" lub „Barraquito". Codziennie w barze Imperial zamawiał właśnie ten napój, który z czasem na stałe zagościł w menu wielu kawiarni na Wyspach Kanaryjskich i nie tylko.
Chcesz dowiedzieć się więcej o tym rodzaju kawy? Zajrzyj do artykułu: Barraquito – kawowy specjał Teneryfy. Jak zrobić kawę po kanaryjsku?
Do przygotowania kawy barraquito musisz użyć:
Sposób przygotowania:
Do szklanki wlej mleczko skondensowane, a następnie likier. Umieść naczynie pod dyszą ekspresu kolbowego La Specialista Maestro.
Wsyp do młynka porcję świeżych ziaren Arabiki lub mieszanki Arabiki i Robusty, jeśli wolisz intensywniejszy smak. Ustaw stopień mielenia między 3 a 6. Następnie umocuj kolbę wraz z podwójnym sitkiem w wyznaczonym miejscu. Wybierz w panelu gorące espresso i wciśnij OK.
W ostatnim kroku wlej do dzbanka porcję schłodzonego mleka krowiego lub napoju roślinnego i za pomocą manualnej dyszy spień do uzyskania puszystej pianki. Możesz też skorzystać z opcji automatycznego spieniania LatteCrema. Wtedy przed przygotowaniem kawy wlej do karafki mleko i wybierz opcję cappuccino. Na koniec udekoruj warstwę mleka cynamonem i skórką cytryny.
A gdyby tak wypróbować kawę z mlekiem skondensowanym w wersji mrożonej? Doskonale sprawdzi się na upalne dni i zawsze wtedy, gdy potrzebujesz ochłody. W tym przepisie poza espresso i mleczkiem zagęszczonym będziesz dodatkowo potrzebować kostek lodu. Możesz dodać również nieco napoju roślinnego.
Potrzebujesz:
Sposób wykonania:
Wsyp do młynka La Specialista Maestro porcję świeżych ziaren Arabiki lub mieszanki Arabiki i Robusty i ustaw stopień zmielenia między 3 a 6. Umieść w kolbie podwójne sitko i zamontuj ją w ekspresie. Wybierz opcję espresso cool. Teraz wlej do szklanki mleko skondensowane i dodaj kostki lodu. Następnie naciśnij guzik pod niebieską lampką. Na końcu możesz jeszcze przygotować mleczną piankę za pomocą dyszy manualnej.
Jeżeli lubisz orzeźwiające, chłodzące kawy, do gustu może ci również przypaść popularna cold brew, czyli kawa parzona na zimno. Klasycznie porcję zmielonej kawy należy zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin. Mając jednak ekspres do kawy Eletta Explore (lub La Specialista Maestro) z technologią Cold Extraction, skrócisz ten czas do niecałych 5 minut. Zobacz, jakie to proste!
Potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Wsyp do młynka świeże ziarna kawy — najlepiej jasno palonej Arabiki. W aplikacji Coffee Link, w sekcji Bean Adapt Technology, możesz wskazać rodzaj ziaren, aby idealnie dopasować stopień zmielenia oraz proces ekstrakcji. Do cold brew zaleca się kawy grubo- lub średniomielone.
Wlej do szklanki mleko skondensowane, dodaj kostki lodu i ustaw naczynie pod dyszą. W panelu wybierz opcję cold brew i zaczekaj kilka minut, aż kawa się zaparzy. Czy wiesz, że dzięki funkcji To-Go możesz przygotować ulubiony napój wprost do wielorazowego kubka? Zabierz go, wychodząc z domu, aby delektować się kawą na spacerze, pikniku albo w drodze do pracy.
Tradycyjnie nieco inaczej zaparza się kawę z mlekiem skondensowanym w wersji wietnamskiej. Do jej przygotowania używa się specjalnego zaparzacza o nazwie Phin. Najpierw do szklanki wlewa się mleko skondensowane i ustawia na niej urządzenie. Następnie wsypuje się do niego zmieloną kawę, ugniata sitkiem i zalewa odrobiną wody o temperaturze 90°C, aby ziarna się namoczyły. Po 20 sekundach do zbiornika z kawą wlewa się kolejną porcję wody i przykrywa Phin na 5 minut. Kawę można pić w wersji na ciepło lub zimno z kostkami lodu.
Jednak i bez specjalnego zaparzacza możesz uzyskać smak kawy po wietnamsku we własnym domu. W tym celu użyj tradycyjnej kawy ziarnistej Trung Nguyen i zaparz ją w ekspresie ciśnieniowym.
Potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Do młynka Eletta Explore wsyp porcję ziaren Trung Nguyen i ustaw grubszy stopień zmielenia. Następnie wlej do szklanki mleko skondensowane. Dla podkreślenia słodyczy możesz dodać również odrobinę miodu lub syropu klonowego. Teraz wybierz w panelu opcję espresso (w wersji gorącej) lub cold espresso (w wersji na zimno). Jeśli chcesz by kawa po wietnamsku przyjemnie cię schłodziła — dodaj jeszcze kilka kostek lodu.
Jak widzisz, kawa z mlekiem skondensowanym może występować w wielu wersjach: na zimno lub gorąco, z dodatkami albo bez. Warto również eksperymentować z przepisami, dodając spienione mleko, syrop smakowy czy przyprawy. Niezależnie od tego, na jaki przepis się zdecydujesz — z nowoczesnym ekspresem do kawy zrealizujesz go łatwo i wygodnie w kilka minut bez wychodzenia z domu.
[1]H. Kunachowicz, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw.
Reklama Marki De' Longhi