• Link został skopiowany

Jak ograniczyć problem marnowania żywności?

Marnowanie żywności to jeden z palących problemów współczesnych czasów. Nasze codzienne wybory konsumenckie mają wpływ nie tylko na domowy budżet, ale również na środowisko naturalne. Co zrobić, aby ograniczyć problem marnotrawstwa żywności? Sprawdź poniższe wskazówki i postaraj się wprowadzić je w życie jak najszybciej!
Fot: Adobestock_585162996
Fot: Adobestock_585162996

Planowanie jadłospisu i świadome zakupy

Masz problem z tym, że ciągle kupujesz za dużo? Następnym razem idź na zakupy w pełni przygotowany. Ułóż wcześniej jadłospis na cały tydzień wraz z listą niezbędnych zakupów. Planowanie jadłospisu pozwala zaoszczędzić zarówno czas spędzony na zakupach, jak i pieniądze wydane w sklepie. Robiąc listę zakupów, sprawdź, które z potrzebnych artykułów spożywczych masz już w domu i zastanów się, ile trzeba dokupić. Skoro w kuchennej szafce zalegają dwa opakowania ryżu, może warto zamienić poniedziałkowy makaron z sosem na potrawkę warzywną z ryżem? Sos pozostanie ten sam, zmieni się jedynie baza, a Ty wykorzystasz to, co masz już w domu.

Aby ograniczyć problem marnowania żywności, należy kupować świadomie. Co to oznacza? Przede wszystkim czytanie etykiet artykułów spożywczych i zwracanie uwagi na ich termin przydatności do spożycia. Nie kupuj "na zapas", a jeśli wiesz, że nie zdążysz wykorzystać produktu przed terminem, lepiej odłóż go na półkę.

Konserwowanie żywności

Mrożenie, kiszenie czy wekowanie to tylko kilka z wielu sposobów ograniczających problem marnowania żywności. Mrozić można zarówno półprodukty, jak i gotowe dania. Należy przy tym przestrzegać wszystkich zasad mrożenia żywności (nie wolno wkładać do zamrażalnika ciepłych potraw i zamrażać tego, co już było rozmrożone). Domowe kiszonki nie tylko świetnie smakują, ale również są źródłem cennych składników odżywczych (między innymi probiotyków i antyoksydantów). Z kolei zawekowane danie może Cię uratować, gdy nie masz ani czasu, ani pomysłu na smaczny, domowy obiad.

W domu można przetwarzać żywność na różne sposoby. Z zalegających w koszyku jabłek warto zrobić pyszną szarlotkę. Dojrzałe banany świetnie nadają się na chlebek bananowy, a ze znalezionych w zamrażalniku borówek z łatwością przyrządzisz pyszny koktajl na bazie jogurtu naturalnego. Nie bój się improwizować, a pomysłów na dania i przekąski szukaj w Internecie. Sieć to prawdziwa skarbnica wiedzy.

Dieta pudełkowa z dostawą

Catering dietetyczny to nowy sposób na ograniczenie problemu marnowania żywności. W ofercie firm cateringowych znajdziesz różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych. Po złożeniu zamówienia otrzymujesz paczkę z wybranym jedzeniem pod drzwi mieszkania czy biura. Jeśli wybierzesz dobrze zbilansowaną dietę pudełkową, zyskasz gwarancję, że otrzymasz właściwą porcję jedzenia, pokrywającą Twoje zapotrzebowanie energetyczne i wpisującą się w indywidualne preferencje żywieniowe. Regularne jedzenie dań sprawia, że nie przejadasz się, ani nie chodzisz głodny.

Jak znaleźć dobry catering dietetyczny w okolicy? Warto zapoznać się z ofertą kilku firm i wybrać tę, która najbardziej Ci odpowiada. Przykładowo dieta pudełkowa Maczfit obejmuje dwa główne warianty cateringu: dietę z wyborem menu i specjalistyczne programy dietetyczne. Dieta pudełkowa Maczfit świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które stosują diety eliminacyjne.

Reklama marki MACZFIT FOODS