Boże Narodzenie to idealna okazja, by poeksperymentować z tradycyjnymi recepturami. Sernik orzechowy to ukłon w stronę klasyki, ale w nieco bogatszym wydaniu. Jest delikatny, kremowy, puszysty i wyjątkowo smaczny. Można go serwować z bitą śmietaną, lodami lub polewą czekoladową.
Na początek żółtka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z miękkim masłem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem waniliowym. Dodajemy twaróg sernikowy, napój roślinny o smaku orzecha laskowego i łączymy wszystkie składniki. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Całość przelewamy do formy i pieczemy w 190°C przez 35-45 minut. Po tym czasie studzimy pieczony sernik, a przed podaniem dekorujemy płatkami migdałowymi.
Wśród tradycyjnych wypieków świątecznych królują również ciasta miodowe, a jednym z nich jest orzechowiec. To prawdziwy klasyk, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie ciasta na świątecznym stole.
W rondelku rozpuszczamy masło, miód, cukier i cukier waniliowy, a następnie mieszamy składniki z mąką, sodą i jajkami. Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy i dwa blaty pieczemy w 180°C przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy budyń, studzimy i łączymy z ubitym masłem. W rondelku karmelizujemy masło z miodem i orzechami. Masę orzechową wykładamy na trzeci blat i pieczemy 15 minut. Na koniec składamy ciasto w foremce. Na pierwszy blat dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim, wykładamy resztę kremu, a na wierzch układamy blat z orzechami. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Sernik baskijski to kulinarny hit ostatnich lat, który podbił serca wielu smakoszy. Jego charakterystyczna, karmelizowana skórka oraz kremowe, niemal płynne wnętrze czynią idealnym wyborem na Święta Bożego Narodzenia. W połączeniu z pistacjami nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale zaprezentuje się na stole.
Zaczynamy od zmiksowania serka śmietankowego z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka, śmietankę 36%, krem pistacjowy i mąkę tortową. Całość łączymy do jednolitej masy i przelewamy do formy. Sernik pieczemy w 200°C przez około 40 minut. Następnie studzimy i przekładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy zmielonymi drobno pistacjami.
Panettone to włoska babka, która coraz częściej gości na polskich stołach. To puszyste, drożdżowe i wyjątkowo pyszne ciasto wypełnione bakaliami i skórką pomarańczową — idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy w święta Bożego Narodzenia.
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. W misce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem, mąką tortową i ciepłym mlekiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, miękkie masło, jajka, cukier i gotowy zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto i ostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, żółtka, mąkę tortową, cukier waniliowy i sól. Mieszamy i łączymy z rodzynkami i skórką pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysokiej tortownicy i zostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy babkę w 180°C przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 202-5 minut. Ostudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Dla osób, które cenią sobie tradycyjne ciasta, świetnym wyborem będzie malinowa chmurka. Połączenie ciasta kruchego z owocami i bezą to efektowny wypiek, który z pewnością zrobi wrażenie na świątecznym stole.
Schłodzone masło zagniatamy z mąką, kakao, żółtkami, cukrem pudrem i masłem. Owijamy folią i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chłodzimy 30 minut i nakłuwamy spód widelcem, a następnie pieczemy 20 minut w 200°C. W misce rozpuszczamy galaretki malinowe w wodzie. Dodajemy maliny i ponownie mieszamy. Po ostudzeniu przelewamy do formy i wkładamy całość do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Masę przekładamy na blachę i pieczemy godzinę w 150°C. Na koniec w misce ubijamy kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Krem przekładamy na wierzch ciasta i przekładamy bezą. Gotowe ciasto dobrze chłodzimy przed podaniem.
Reklama marki Uwielbiam.to