Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie to idealna okazja, by sięgnąć po nowoczesne i tradycyjne ciasta i zachwycić domowników oraz gości różnorodnymi słodkościami. Świąteczne wypieki od zawsze pełnią ważną rolę w budowaniu atmosfery tych wyjątkowych dni. Poniżej przedstawiamy propozycje na pyszne ciasta bożonarodzeniowe, które idealnie wpiszą się w świąteczny klimat.

Sernik orzechowy

Boże Narodzenie to idealna okazja, by poeksperymentować z tradycyjnymi recepturami. Sernik orzechowy to ukłon w stronę klasyki, ale w nieco bogatszym wydaniu. Jest delikatny, kremowy, puszysty i wyjątkowo smaczny. Można go serwować z bitą śmietaną, lodami lub polewą czekoladową.

Na początek żółtka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z miękkim masłem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem waniliowym. Dodajemy twaróg sernikowy, napój roślinny o smaku orzecha laskowego i łączymy wszystkie składniki. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Całość przelewamy do formy i pieczemy w 190°C przez 35-45 minut. Po tym czasie studzimy pieczony sernik, a przed podaniem dekorujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto orzechowiec

Wśród tradycyjnych wypieków świątecznych królują również ciasta miodowe, a jednym z nich jest orzechowiec. To prawdziwy klasyk, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie ciasta na świątecznym stole.

W rondelku rozpuszczamy masło, miód, cukier i cukier waniliowy, a następnie mieszamy składniki z mąką, sodą i jajkami. Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy i dwa blaty pieczemy w 180°C przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy budyń, studzimy i łączymy z ubitym masłem. W rondelku karmelizujemy masło z miodem i orzechami. Masę orzechową wykładamy na trzeci blat i pieczemy 15 minut. Na koniec składamy ciasto w foremce. Na pierwszy blat dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim, wykładamy resztę kremu, a na wierzch układamy blat z orzechami. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.

Baskijski sernik pistacjowy

Sernik baskijski to kulinarny hit ostatnich lat, który podbił serca wielu smakoszy. Jego charakterystyczna, karmelizowana skórka oraz kremowe, niemal płynne wnętrze czynią idealnym wyborem na Święta Bożego Narodzenia. W połączeniu z pistacjami nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale zaprezentuje się na stole.

Zaczynamy od zmiksowania serka śmietankowego z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka, śmietankę 36%, krem pistacjowy i mąkę tortową. Całość łączymy do jednolitej masy i przelewamy do formy. Sernik pieczemy w 200°C przez około 40 minut. Następnie studzimy i przekładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy zmielonymi drobno pistacjami.

Panettone

Panettone to włoska babka, która coraz częściej gości na polskich stołach. To puszyste, drożdżowe i wyjątkowo pyszne ciasto wypełnione bakaliami i skórką pomarańczową — idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy w święta Bożego Narodzenia.

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. W misce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem, mąką tortową i ciepłym mlekiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, miękkie masło, jajka, cukier i gotowy zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto i ostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, żółtka, mąkę tortową, cukier waniliowy i sól. Mieszamy i łączymy z rodzynkami i skórką pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysokiej tortownicy i zostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy babkę w 180°C przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 202-5 minut. Ostudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.

Ciasto malinowa chmurka

Dla osób, które cenią sobie tradycyjne ciasta, świetnym wyborem będzie malinowa chmurka. Połączenie ciasta kruchego z owocami i bezą to efektowny wypiek, który z pewnością zrobi wrażenie na świątecznym stole.

Schłodzone masło zagniatamy z mąką, kakao, żółtkami, cukrem pudrem i masłem. Owijamy folią i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chłodzimy 30 minut i nakłuwamy spód widelcem, a następnie pieczemy 20 minut w 200°C. W misce rozpuszczamy galaretki malinowe w wodzie. Dodajemy maliny i ponownie mieszamy. Po ostudzeniu przelewamy do formy i wkładamy całość do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Masę przekładamy na blachę i pieczemy godzinę w 150°C. Na koniec w misce ubijamy kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Krem przekładamy na wierzch ciasta i przekładamy bezą. Gotowe ciasto dobrze chłodzimy przed podaniem.

Reklama marki Uwielbiam.to