Makowiec nierozerwalnie kojarzy się wszystkim ze świętami. Kęs tego popularnego ciasta, chwilę po świątecznym obiedzie czy wigilijnej kolacji, to czynność niemal obowiązkowa. Dlatego prezentujemy przepis, który możecie robić cały rok, tak aby każdy dobry obiad zwieńczony był (c)hapsem pełnym świątecznego wspomnienia.
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Makowiec z polewą lukrową - składniki:
Ciasto drożdżowe:
REKLAMA
250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
100 ml mleka
25 g brązowego cukru
2 żółtka
25 g roztopionego masła
Masa makowa:
400 g gotowej masy makowej
białka z dwóch jajek
25 g orzechów
łyżka bułki tartej
Lukier:
białko z jajka
150 g cukru pudru Diamant
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Makowiec z polewą lukrową - przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier brązowy oraz mleko. Całość wymieszaj razem z żółtkami, roztopionym masłem i zagnieć. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj w misce z gotową masą makową i bułką tartą. Następnie połącz całość z ubitymi białkami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką i posmaruj masą makową. Zwiń gotowe ciasto i zaklej boki.
Makowiec posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Teraz czas na lukier! W misce ubij białka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Upieczony makowiec udekoruj lukrem i skórką pomarańczy. Smacznego!