Tradycyjny makowiec z polewą lukrową
Makowiec nierozerwalnie kojarzy się wszystkim ze świętami. Kęs tego popularnego ciasta, chwilę po świątecznym obiedzie czy wigilijnej kolacji, to czynność niemal obowiązkowa. Dlatego prezentujemy przepis, który możecie robić cały rok, tak aby każdy dobry obiad zwieńczony był (c)hapsem pełnym świątecznego wspomnienia.
Makowiec z polewą lukrową - składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 25 g brązowego cukru
- 2 żółtka
- 25 g roztopionego masła
Masa makowa:
- 400 g gotowej masy makowej
- białka z dwóch jajek
- 25 g orzechów
- łyżka bułki tartej
Lukier:
- białko z jajka
- 150 g cukru pudru Diamant
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Makowiec z polewą lukrową - przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier brązowy oraz mleko. Całość wymieszaj razem z żółtkami, roztopionym masłem i zagnieć. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj w misce z gotową masą makową i bułką tartą. Następnie połącz całość z ubitymi białkami.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką i posmaruj masą makową. Zwiń gotowe ciasto i zaklej boki.
- Makowiec posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Teraz czas na lukier! W misce ubij białka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Upieczony makowiec udekoruj lukrem i skórką pomarańczy. Smacznego!
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!