Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki i 10 paczek makaronu, czyli jak robić rozsądne zapasy i co z nich przygotować
Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Plan zakupów to podstawa
Zanim wyjdziemy na zakupy, przygotujmy plan. Powinniśmy brać pod uwagę liczbę osób w domu oraz to, co mamy już w naszej kuchni i spiżarce. Pamiętajmy też, że sklepy nie zostały zamknięte, więc przez cały czas możemy wyjść na zakupy, pamiętając jednak o zachowaniu najwyższej ostrożności (więcej o tym: Czy zabraknie dostaw w sklepach? Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji komentuje).
Planując zapasy, nie rezygnujmy ze świeżych produktów
Co warto kupić w takim czasie? Nie rezygnujmy ze świeżych produktów, takich jak owoce i warzywa. Wybierajmy te sezonowe, które mają najwięcej wartości odżywczych w danym dla siebie czasie. Nie zapominajmy o odpowiednim przechowywaniu. Dzięki temu przedłużymy ich przydatność do spożycia. Ze świeżych produktów możemy zrobić mrożonki. Zróbmy to wtedy, gdy zobaczymy, że powoli tracą świeżość, ale są nadal dobre do zjedzenia. Jest też szereg warzyw i owoców, które można przechowywać dłużej. To są tak zwane 'twardziele', między innymi marchewki, selery, buraki, korzenie pietruszki. Korzystajmy z nich śmiało.
Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki oraz 10 paczek makaronu
Zrezygnujmy z żywności wysoko przetworzonej, na rzecz wartościowych produktów, które równie długo mogą być przechowywane. Na przykład: suche soczewice, ciecierzyce, fasole lub groch. To pełnowartościowe składniki dla naszej diety, które jeszcze długo po kwarantannie będziemy mogli wykorzystać w kuchni. Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki oraz 10 paczek makaronu. Wystarczy zaopatrzyć się w 2 opakowania i 2 kg więcej niż zazwyczaj kupujemy. Królami zapasów są przeciery pomidorowe. Możemy ich użyć do przygotowania zup, sosów do makaronu lub jako bazę do gulaszu. I przede wszystkim, zachowajmy spokój! Bo stres nie jest zdrowy.
Posiłki w domu planujmy na kilka dni naprzód, na przykład na 3 dni, przeglądając zarówno lodówkę, jak i półki. Jest to swego rodzaju szybki remanent, który informuje nas, co mamy w zapasach. Jedzmy różnorodnie, dlatego każdego dnia można ugotować ryż albo makaron czy kaszę jako bazę. Takie składniki łatwo odmierzyć, tak, by nie gotować za dużo. Do tego dodajmy sos, pieczone albo parowane warzywa. Najszybciej wykorzystujcie te, które szybko tracą świeżość, jak zioła.
Oto kilka przykładowych potraw na najbliższe dni kwarantanny:
Smażony ryż z warzywami korzeniowymi i jajkiem
Składniki na 2 osoby:
- 350 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- Marchewka
- Korzeń pietruszki
- 1 cm imbiru
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
- 1 łyżka miodu
- Olej rzepakowy
- Płatki chilli lub inna ostrość, np. świeże chilli, sambal lub pasta harissa
- Sól
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę oraz imbir pokrój w cienkie słupki. Czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w cienkie pióra.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, dodaj warzywa i smaż przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodaj sos sojowy, cynamon, kurkumę, miód oraz chilli.
- Po kilku minutach dodaj ryż oraz ocet, wymieszaj wszystko ze sobą, następnie zgarnij ryż z warzywami na połowę patelni.
- Na drugą połowę wybij jajka, chwilę zamieszaj tak, jak jajka na jajecznicę.
- Gdy się zetną, całość możesz ze sobą wymieszać, a jeśli jest taka potrzeba, również doprawić solą.
- Jeśli masz świeże zioła, na przykład kolendrę lub natkę, serwuj z nimi smażony ryż.
Kopytka z pieczonych warzyw z masłem i pieczonym czosnkiem
Inne propozycje 'kryzysowych dań':
- Pęczotto z warzywami z zapasów
- Ogórkowa z gniecionymi ziemniakami
- Kotleciki z gniecionych ziemniaków z kwaśną śmietaną
- Gulasz z fasolki Jaś i pomidorów
- Hummus z fasolki lub cieciorki
- Kotleciki z cieciorki z sałatką z warzyw
- Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
- Makaron z masłem, czosnkiem i twardym serem
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.
Jagna Niedzielska Fot. Budzik Studio
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica