Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Zanim wyjdziemy na zakupy, przygotujmy plan. Powinniśmy brać pod uwagę liczbę osób w domu oraz to, co mamy już w naszej kuchni i spiżarce. Pamiętajmy też, że sklepy nie zostały zamknięte, więc przez cały czas możemy wyjść na zakupy, pamiętając jednak o zachowaniu najwyższej ostrożności (więcej o tym: Czy zabraknie dostaw w sklepach? Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji komentuje).
Co warto kupić w takim czasie? Nie rezygnujmy ze świeżych produktów, takich jak owoce i warzywa. Wybierajmy te sezonowe, które mają najwięcej wartości odżywczych w danym dla siebie czasie. Nie zapominajmy o odpowiednim przechowywaniu. Dzięki temu przedłużymy ich przydatność do spożycia. Ze świeżych produktów możemy zrobić mrożonki. Zróbmy to wtedy, gdy zobaczymy, że powoli tracą świeżość, ale są nadal dobre do zjedzenia. Jest też szereg warzyw i owoców, które można przechowywać dłużej. To są tak zwane 'twardziele', między innymi marchewki, selery, buraki, korzenie pietruszki. Korzystajmy z nich śmiało.
Zrezygnujmy z żywności wysoko przetworzonej, na rzecz wartościowych produktów, które równie długo mogą być przechowywane. Na przykład: suche soczewice, ciecierzyce, fasole lub groch. To pełnowartościowe składniki dla naszej diety, które jeszcze długo po kwarantannie będziemy mogli wykorzystać w kuchni. Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki oraz 10 paczek makaronu. Wystarczy zaopatrzyć się w 2 opakowania i 2 kg więcej niż zazwyczaj kupujemy. Królami zapasów są przeciery pomidorowe. Możemy ich użyć do przygotowania zup, sosów do makaronu lub jako bazę do gulaszu. I przede wszystkim, zachowajmy spokój! Bo stres nie jest zdrowy.
Posiłki w domu planujmy na kilka dni naprzód, na przykład na 3 dni, przeglądając zarówno lodówkę, jak i półki. Jest to swego rodzaju szybki remanent, który informuje nas, co mamy w zapasach. Jedzmy różnorodnie, dlatego każdego dnia można ugotować ryż albo makaron czy kaszę jako bazę. Takie składniki łatwo odmierzyć, tak, by nie gotować za dużo. Do tego dodajmy sos, pieczone albo parowane warzywa. Najszybciej wykorzystujcie te, które szybko tracą świeżość, jak zioła.
Oto kilka przykładowych potraw na najbliższe dni kwarantanny:
Smażony ryż z warzywami korzeniowymi i jajkiem
Składniki na 2 osoby:
Przygotowanie:
Kopytka z pieczonych warzyw z masłem i pieczonym czosnkiem
Inne propozycje 'kryzysowych dań':
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.