Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki i 10 paczek makaronu, czyli jak robić rozsądne zapasy i co z nich przygotować

Jagna Niedzielska
Przez pandemię koronawirusa wiele osób postanowiło zrobić zapasy na wypadek przymusowej izolacji lub braku towaru w marketach. Polska Organizacja Handlu i dystrybucji wydała jasny komunikat, w którym zapewnia, że sklepy wielkopowierzchniowe będą otwarte, a ciągłość produkcji oraz dostaw nie zostanie przerwana. Nie są to puste słowa, zważywszy na to, że Polska jest jednym z największych producentów żywności. Jest to deklaracja, która powinna wprowadzić nas w poczucie bezpieczeństwa. Natomiast nie powinniśmy rezygnować z przygotowania zapasów. Rozsądnych zapasów.

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Plan zakupów to podstawa

Zanim wyjdziemy na zakupy, przygotujmy plan. Powinniśmy brać pod uwagę liczbę osób w domu oraz to, co mamy już w naszej kuchni i spiżarce. Pamiętajmy też, że sklepy nie zostały zamknięte, więc przez cały czas możemy wyjść na zakupy, pamiętając jednak o zachowaniu najwyższej ostrożności (więcej o tym: Czy zabraknie dostaw w sklepach? Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji komentuje).

Planując zapasy, nie rezygnujmy ze świeżych produktów

Co warto kupić w takim czasie? Nie rezygnujmy ze świeżych produktów, takich jak owoce i warzywa. Wybierajmy te sezonowe, które mają najwięcej wartości odżywczych w danym dla siebie czasie. Nie zapominajmy o odpowiednim przechowywaniu. Dzięki temu przedłużymy ich przydatność do spożycia. Ze świeżych produktów możemy zrobić mrożonki. Zróbmy to wtedy, gdy zobaczymy, że powoli tracą świeżość, ale są nadal dobre do zjedzenia. Jest też szereg warzyw i owoców, które można przechowywać dłużej. To są tak zwane 'twardziele', między innymi marchewki, selery, buraki, korzenie pietruszki. Korzystajmy z nich śmiało.

Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki oraz 10 paczek makaronu

Zrezygnujmy z żywności wysoko przetworzonej, na rzecz wartościowych produktów, które równie długo mogą być przechowywane. Na przykład: suche soczewice, ciecierzyce, fasole lub groch. To pełnowartościowe składniki dla naszej diety, które jeszcze długo po kwarantannie będziemy mogli wykorzystać w kuchni. Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki oraz 10 paczek makaronu. Wystarczy zaopatrzyć się w 2 opakowania i 2 kg więcej niż zazwyczaj kupujemy. Królami zapasów są przeciery pomidorowe. Możemy ich użyć do przygotowania zup, sosów do makaronu lub jako bazę do gulaszu. I przede wszystkim, zachowajmy spokój! Bo stres nie jest zdrowy.

Posiłki w domu planujmy na kilka dni naprzód, na przykład na 3 dni, przeglądając zarówno lodówkę, jak i półki. Jest to swego rodzaju szybki remanent, który informuje nas, co mamy w zapasach. Jedzmy różnorodnie, dlatego każdego dnia można ugotować ryż albo makaron czy kaszę jako bazę. Takie składniki łatwo odmierzyć, tak, by nie gotować za dużo. Do tego dodajmy sos, pieczone albo parowane warzywa. Najszybciej wykorzystujcie te, które szybko tracą świeżość, jak zioła.

Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle.

Oto kilka przykładowych potraw na najbliższe dni kwarantanny:

Smażony ryż z warzywami korzeniowymi i jajkiem

Składniki na 2 osoby:

  • 350 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • Marchewka
  • Korzeń pietruszki
  • 1 cm imbiru
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • Olej rzepakowy
  • Płatki chilli lub inna ostrość, np. świeże chilli, sambal lub pasta harissa
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę oraz imbir pokrój w cienkie słupki. Czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w cienkie pióra.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, dodaj warzywa i smaż przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie dodaj sos sojowy, cynamon, kurkumę, miód oraz chilli.
  4. Po kilku minutach dodaj ryż oraz ocet, wymieszaj wszystko ze sobą, następnie zgarnij ryż z warzywami na połowę patelni.
  5. Na drugą połowę wybij jajka, chwilę zamieszaj tak, jak jajka na jajecznicę.
  6. Gdy się zetną, całość możesz ze sobą wymieszać, a jeśli jest taka potrzeba, również doprawić solą.
  7. Jeśli masz świeże zioła, na przykład kolendrę lub natkę, serwuj z nimi smażony ryż.

Kopytka z pieczonych warzyw z masłem i pieczonym czosnkiem

 

Inne propozycje 'kryzysowych dań':

  • Pęczotto z warzywami z zapasów
  • Ogórkowa z gniecionymi ziemniakami
  • Kotleciki z gniecionych ziemniaków z kwaśną śmietaną
  • Gulasz z fasolki Jaś i pomidorów
  • Hummus z fasolki lub cieciorki
  • Kotleciki z cieciorki z sałatką z warzyw
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
  • Makaron z masłem, czosnkiem i twardym serem

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna NiedzielskaJagna Niedzielska Fot. Budzik Studio

Więcej o:
Komentarze (56)
Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki i 10 paczek makaronu, czyli jak robić rozsądne zapasy i co z nich przygotować
Zaloguj się
  • metanoja

    Oceniono 14 razy 10

    Przykro mi, ale tak się nie robi zapasów na sytuację awaryjną. Chcecie wiedzieć jak zrobić takie zapasy, to wejdźcie na stronę amerykańskiej rządowej agencji FEMA albo innej poważnej organizacji zajmującej się zarządzaniem kryzysowym.
    Jak najbardziej można i należy mieć w domu co najmniej 10 opakowań makaronu i korzystać z nich rotacyjnie, tzn. chcemy danie z makaronem - jedziemy do sklepu, kupujemy paczkę, dokładamy ją do zapasów, bierzemy z zapasów paczkę kupioną 3 miesiące temu.
    Zapas powinien zajmować mało miejsca, wystarczyć na miesiąc, i nadawać się do przechowywania w temperaturze pokojowej. Bo jeśli wyłączą prąd, to wszystkie rzeczy wymagające przechowywania w lodówce szybko trzeba będzie wyrzucić.
    Mało kto wie, że jeśli będziemy mieli w tym roku solidną suszę (a wiele na to wskazuje), to nasze chłodzone wodą elektrownie mogą tego nie wytrzymać.

  • paseo

    Oceniono 13 razy 9

    Kolejna porcja bredni.Ile jestvtego miejsca w lodowce,co ?..Ile tam schoasz warzyw a ile schowasz suchych rzeczy na polkach?..A gdy wylacza prad TO co wtedy ???Panie nie pszeszla PRL i nie ma pojecia o czym mowi.Suche moga stac do konca swiata,dopoki nie zamokna.A juz namawianie do mrozenia starych i przywiedlych owocow i warzyw to zupelne brednie

  • azalia02

    Oceniono 7 razy 7

    Wystarczy kilkugodzinna przerwa w dostawie prądu, a wszystkie produkty z zamrażarki popłyną z wodą. Trwałe zapasy to produkty suche oraz twarde warzywa korzeniowe. Z ziemniakami na wiosnę jest kłopot, bo zaczynają kiełkować. Kapusta w główkach może poleżeć długo, jeśli jest przechowywana w chłodzie. No i oczywiście kiszonki.

  • fidelitka

    Oceniono 9 razy 7

    Ja lubię makaron.

  • student_zebrak

    Oceniono 6 razy 6

    przeciez wystarczy nagotowac wielki gar bigosu i trzymac cieply. Nastepny po tygodniu.

  • paczka142

    Oceniono 6 razy 6

    Rozumiem, że pani dobra rada regularnie wyskakuje do sklepu po zakupy.... Ręce opadają

  • antychreza

    Oceniono 10 razy 6

    Myślałam, że będzie jakaś wartościowa treść, a tu pitu pitu bez większego sensu I przepis na niesmaczny ryż :(

  • az555

    Oceniono 7 razy 5

    odkąd rządzą Kaczyńskie,mam cały czas w zapasie kilka butli z gazem,zbiornik na wodę,kilkaset m.posadzonych ziemniaków ,buraków i kapusty i pistolet od Ukraińców jak przyjdzie tego pilnować

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX