Air Co to nowa marka na rynku alkoholi. Start-up powstał w zeszłym roku w Nowym Jorku i szybko zyskał popularność. Co się do tego przyczyniło? Sposób wytwarzania wódki. Producenci pozyskują alkohol z dwutlenku węgla, który pobierają z powietrza, łączą z wodą, a następnie poddają działaniu energii słonecznej. Jak czytamy na Portalu Spożywczym:
Proces wytwarzania trunku jest ujemny węglowo i został nagrodzony m.in. przez NASA i fundację XPrize.
W związku z tym, że trwa walka z pandemią koronawirusa, wiele firm postanowiło się w nią włączyć. Pisaliśmy między innymi o tym, że producenci oferują dostawy produktów do szpitali, a inni przerzucają siły produkcyjne na wytwarzanie płynów do dezynfekcji.
Podobnie postanowili zrobić właściciele Air Co. Alkohol, który służy do produkcji wódki, przeznaczyli na wytwarzanie żeli antybakteryjnych. Tygodniowo będą w stanie wyprodukować około tysiąca buteleczek płynu o pojemności 50 ml. Zarząd zakłada jednak, że liczba ta może wzrosnąć.
Wyprodukowany przez start-up żel z 70-proc. stężeniem alkoholu ma być, we współpracy z władzami miasta Nowy Jork, rozdawany za darmo. Żadna część produkcji nie trafi na sprzedaż.
- czytamy na Portalu Spożywczym.