Wykupili w sklepie cały makaron? Tomasz Jakubiak podpowiada, co zrobić z produktów, które zostają na sklepowych półkach
Wszyscy kupują makarony, a co z resztą produktów w sklepach?
Wszędzie pełno przepisów na dania z makaronu czy domowe chleby, a co z produktami, których w dzisiejszych czasach nikt nie kupuje? Tomasz Jakubiak przygotował ciekawą inicjatywę. Na swoim kanale na Instagramie będzie publikował nagrania, w których pokaże, jak przygotować potrawy z nieco mniej oczywistych składników, niż mąka i ryż. Ogłosił to w weekend.
Kiedyś powiedziałem, że żadnych filmików do telefonu z gotowania nie będzie, ale jak widać korononuda mnie dopadła
- napisal pod postem.
Tomasz Jakubiak czasowo przenosi się na Instagrama
Z przepisami jego autorstwa będziemy mogli zapoznawać się codziennie już od wtorku. Właśnie wtedy rozpocznie swój instagramowy cykl. Mały przedsmak jest już na profilu szefa kuchni. Postanowił przygotować małże, których pełno w sklepowych lodówkach, a mało kto decyduje się na ich kupno.
Małże według Tomasza Jakubiaka - przepis
Składniki:
- 2 kg małży
- 5 ząbków czosnku posiekanych
- 1 czerwona cebula posiekana w kostkę
- Papryczka chili drobno posiekana
- Kawalek selera naciowego również posiekany
- Szklanka białego wina
- Puszka pomidorow
- Garść posiekanej kolendry, pietruszki i bazylii
- Sok z jednej cytryny
- Kawalek posiekanej kiełbasy jałowcowej lub chorizo
- Oliwa i masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy kiełbasę, czosnek, seler, papryczkę chili i wino. Następnie wlewamy także pomidory, łączymy składniki i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Do środka wkładamy małże. Mieszamy i czekamy, aż muszle zaczną się otwierać. Na koniec danie solimy, dodajemy zioła i skrapiamy sokiem z cytryny.
Do czego ten świat zmierza, skoro w dzisiejszych czasach łatwiej jest w sklepie o małże niż o drożdże, których na półkach niestety brak
- napisał jeden z obserwatorów profilu szefa kuchni.
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe i lekkie przekąski
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?