Wszędzie pełno przepisów na dania z makaronu czy domowe chleby, a co z produktami, których w dzisiejszych czasach nikt nie kupuje? Tomasz Jakubiak przygotował ciekawą inicjatywę. Na swoim kanale na Instagramie będzie publikował nagrania, w których pokaże, jak przygotować potrawy z nieco mniej oczywistych składników, niż mąka i ryż. Ogłosił to w weekend.
Kiedyś powiedziałem, że żadnych filmików do telefonu z gotowania nie będzie, ale jak widać korononuda mnie dopadła
- napisal pod postem.
Z przepisami jego autorstwa będziemy mogli zapoznawać się codziennie już od wtorku. Właśnie wtedy rozpocznie swój instagramowy cykl. Mały przedsmak jest już na profilu szefa kuchni. Postanowił przygotować małże, których pełno w sklepowych lodówkach, a mało kto decyduje się na ich kupno.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy kiełbasę, czosnek, seler, papryczkę chili i wino. Następnie wlewamy także pomidory, łączymy składniki i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Do środka wkładamy małże. Mieszamy i czekamy, aż muszle zaczną się otwierać. Na koniec danie solimy, dodajemy zioła i skrapiamy sokiem z cytryny.
Do czego ten świat zmierza, skoro w dzisiejszych czasach łatwiej jest w sklepie o małże niż o drożdże, których na półkach niestety brak
- napisał jeden z obserwatorów profilu szefa kuchni.