Przez koronawirusa obawiasz się kupować chleb luzem? GIS podpowiada, co możesz zrobić

W związku z epidemią koronawirusa wiele osób ma wątpliwości, czy bezpieczne jest kupowanie chleba luzem. Odpowiedzi na to pytanie udzielili specjaliści z Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Można zakazić się wirusem przez niezapakowane pieczywo?

Wielu klientów piekarni oraz sklepów spożywczych ma wątpliwości co do kupowania pieczywa niezapakowanego przez producenta w folię i inne opakowania. Specjaliści z Głównego Inspektoratu Sanitarnego odnieśli się do tej kwestii:

Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

Zobacz również: Czy jedzenie, które przynosimy do domu ze sklepów, może być zakażone? Zapytaliśmy eksperta.

Oczywiście, na co uwagę zwraca GIS, należy zachować wszelkie środki higieny i ostrożności, jeśli chodzi o sposób wyboru i zakupu pieczywa. Wskazuje między innymi na to, że należy używać rękawiczek lub torebek jednorazowych. Warto zwrócić uwagę na to, czy w piekarni, w której robimy zakupy, ekspedienci korzystają z takich zabezpieczeń oraz pamiętać o nich, gdy w supermarketach sami wkładamy pieczywo do opakowania.

Zobacz wideo Pyszny chleb można zrobić także samodzielnie. I to bez drożdży! Oto prosty przepis.

Na wszelki wypadek

GIS dodaje, że jeżeli mamy jakiekolwiek obawy, możemy się dodatkowo zabezpieczyć. Wystarczy włożyć pieczywo do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni Celsjusza i piec je przez 2 minuty. Wirusy ulegają inaktywacji już w temperaturze 60-70 stopni, a podgrzewanie przez tak krótki czas nie zmieni jakości pieczywa.

Więcej o:
Komentarze (61)
Przez koronawirusa obawiasz się kupować chleb luzem? GIS podpowiada, co możesz zrobić
Zaloguj się
  • ryjaroslawa

    Oceniono 17 razy 11

    Szef GIS to miesiąc temu na koronawirusa zalecał wkładanie sobie lodu do majtek.

  • edimerc

    Oceniono 15 razy 9

    Skoro wg GIS nie można się zarazić drogą pokarmową to po co odkażać klamki, telefony, a nawet dłonie? Przecież wynikałoby z tego, że zarazek może wniknąć tylko bezpośrednio do naszych dróg oddechowych w aerozolu wydalanym przez zakażonego. A więc wystarczy maseczka. Skąd więc te doniesienia np. o jakimś zarażonym kretynie po lizaniu muszli sedesowych czy wariatce kaszlącej na towary na półkach? Po co dezynfekuje się metro, myje podłogi, windy a nawet jezdnie?

  • djarev

    Oceniono 10 razy 4

    "Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową."

    I to by było na tyle. SARS 2 jak większość koronawirusów przenosi się drogą kropelkową a nie fekalno-oralną. Cały cyrk z myciem rąk i odkażaniem wszystkiego jest "na wszelki wypadek" i ma na celu odwrócenie uwagi od faktu, że żadne państwo świata nie jest przygotowane, aby zapewnić swoim obywatelom ochronę dróg oddechowych.

  • excorporate

    Oceniono 12 razy 4

    Polska jest jakimś wyjątkiem, gdzie wystawia się pieczywo luzem na półkach i klient ma możliwość "macania". Te same sieci marketów w Niemczech, Hiszpanii czy Irlandii mają regały z pieczywem tak skonstruowane, że chleb czy bułki można wyjąć tylko za pomocą specjalnej łopatki.

  • alex.schmid

    Oceniono 4 razy 2

    A podobno zaczelo sie od tego, ze ktos gdzies w Chinach zjadl nietoperza czy weza xd...

  • sztucznypolak

    Oceniono 12 razy 2

    Do wszystkich, ktorzy nie rozumieja jak mozna sie zakazic tym koronawirusem:
    Jesli na chlebie (lub inntch przedmiotach) jest wirus, to dotykajac go, a potem twarzy (oczu, ust, nosa) mozesz sie zakazic.
    W tej chwili jedyny znany sposob to zakazenie przez sluzowki.

  • barok-and-roll

    Oceniono 7 razy 1

    LUDZIE, PO PROSTU OPALAJCIE CHLEB I BUŁKI NAD GAZEM PRZEZ KILKA/KILKANAŚCIE SEKUND ZARAZ PO PRZYNIESIENIU DO DOMU. TO WYSTARCZY. EWENTUALNIE PIEKARNIK 180 ST. NA 60 - 90 SEKUND. KORONAWIRUS ANI ŻADEN INNY WIRUS TEGO NIE WYTRZYMA.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX