Wielu klientów piekarni oraz sklepów spożywczych ma wątpliwości co do kupowania pieczywa niezapakowanego przez producenta w folię i inne opakowania. Specjaliści z Głównego Inspektoratu Sanitarnego odnieśli się do tej kwestii:
Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Zobacz również: Czy jedzenie, które przynosimy do domu ze sklepów, może być zakażone? Zapytaliśmy eksperta.
Oczywiście, na co uwagę zwraca GIS, należy zachować wszelkie środki higieny i ostrożności, jeśli chodzi o sposób wyboru i zakupu pieczywa. Wskazuje między innymi na to, że należy używać rękawiczek lub torebek jednorazowych. Warto zwrócić uwagę na to, czy w piekarni, w której robimy zakupy, ekspedienci korzystają z takich zabezpieczeń oraz pamiętać o nich, gdy w supermarketach sami wkładamy pieczywo do opakowania.
GIS dodaje, że jeżeli mamy jakiekolwiek obawy, możemy się dodatkowo zabezpieczyć. Wystarczy włożyć pieczywo do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni Celsjusza i piec je przez 2 minuty. Wirusy ulegają inaktywacji już w temperaturze 60-70 stopni, a podgrzewanie przez tak krótki czas nie zmieni jakości pieczywa.