Przez pandemię koronawirusa rosną ceny warzyw z importu. Niektóre droższe nawet o 90 procent

Pandemia koronawirusa nie pozostała bez wpływu na ceny warzyw sprowadzanych z zagranicy. Niektórych z nich jest zdecydowanie mniej, a ceny idą w górę.

Problemy rynkowe nie tylko we Włoszech

Jak informuje Agro Nawigator Banku PKO PB na portalu Sady i Ogrody, problemy na włoskim rynku odbiły się także na rynku polskim. Ze względu na mniejszą dostępność niektórych warzyw, ich cena w Polsce wzrosła.

Ceny wyższe nawet o 90 procent

Dane z rynku hurtowego w Broniszach przedstawiają się następująco: od 27 lutego do 27 marca brokuły podrożały o 56 proc, cukinia o 63 proc. (w drugiej połowie miesiąca aż o 90!), kalafiory o 90 proc.

Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle.

Co ciekawe, rok wcześniej o tej porze ceny warzyw importowanych malały. Niestety mogą nadal rosnąć. To wynik wprowadzonych ograniczeń w państwach (przede wszystkim we Włoszech i Hiszpanii) oraz brak pracowników sezonowych. Zobacz także: Koronawirus zatrząsł rynkiem spożywczym. Co może nas czekać, jeśli pandemia szybko się nie skończy? Pytamy ekspertów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.