"Dopóki politycy nie zaczną nas słuchać, my nie będziemy ich obsługiwać". Bunt włoskich restauratorów
Obostrzenia we Włoszech
Pod koniec stycznia we Włoszech złagodzono obostrzenia, które obowiązywały od października. Większość regionów trafiła do strefy żółtej, co pozwoliło nieco rozmrozić gospodarkę - między innymi otworzyć restauracje przy zachowaniu pewnych zasad. Więcej o tym
W związku ze zwiększaniem lub zmniejszaniem liczby zachorowań rząd na bieżąco decyduje o przenoszeniu danych regionów do innych stref. Tak się stało między innymi z Toskanią, która na powrót ze strefy żółtej trafiła do pomarańczowej - o większym rygorze sanitarnym. W tej pierwszej dozwolone jest przyjmowanie gości w konkretnych godzinach, wieczorem możliwa jest jedynie sprzedaż dań na wynos. W przypadku drugiej restauracje muszą pozostawać zamknięte dla gości - pracownicy mogą jedynie oferować jedzenie na wynos (do godziny 22) lub z dostawą (bez ograniczeń czasowych).
Restauratorzy przeciwko politykom
Nagłe zmiany wpływają na codzienne funkcjonowanie lokali gastronomicznych i ich pracowników, powodując ogromne straty finansowe. Z tego typu sytuacją musieli zmierzyć się właściciele Trattoria da Burde. Bracia Andrea i Paolo Gori postanowili zaprotestować przeciwko niesprawiedliwemu w ich oczach traktowaniu branży gastronomicznej. Wykorzystali to, że ich restauracja jest popularna wśród polityków. Gdy było to możliwe jadali tam między innymi premierzy Matteo Renzi i Pier Luigi Bersani czy Eugenio Giani - gubernator Toskanii.
Politycy już tu nie zjedzą. Zostawili restauracje w potrzebie
- powiedzieli właściciele Trattoria da Burde, jak czytamy na portalu Corriere della Sera.
My, restauratorzy staliśmy się całkowicie bezużyteczni, czujemy się zapomniani. Nie można podejmować decyzji o zamykaniu restauracji z dnia na dzień. Przez ciągłe zamknięcia straciliśmy 80 proc. obrotów, a teraz tracimy wszystko. Dopóki politycy nie zaczną nas słuchać, my nie będziemy ich obsługiwać
- dodali bracia Gori.
Protest nabiera rozgłosu. Czy jednak uda się zwrócić uwagę polityków na krytyczną sytuację gastronomii i nakłonić ich do większego wsparcia? Czas pokaże.
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz