Podczas środowej konferencji premier i minister zdrowia ogłosili luzowanie obostrzeń. Rząd przygotował plan ich łagodzenia, choć kroki na razie są bardzo ostrożne. Będzie się to odbywało etapami przez cały maj.
Premier w końcu przedstawił plan, dotyczący także branży gastronomicznej, na który restauratorzy czekają od końca października, gdy lokale zostały zamknięte z wyjątkiem sprzedaży dań na wynos i w dostawie. Kilka dni temu pojawiły się nieoficjalne informacje, dotyczące luzowania obostrzeń. Według nich restauracyjne ogródki miały zostać otwarte już 4 maja. Więcej o tym:
Luzowanie obostrzeń w gastronomii z pewnością pozwoli lokalom odbić się od dna. Obecna sytuacja branży jest katastrofalna. O możliwość otwarcia ogródków restauratorzy walczyli już od kilku miesięcy, jednak do tej pory rząd nie odnosił się do ich postulatów. Więcej o tym:
Minister zdrowia zapowiedział, że przerwy między kolejnymi krokami będą dwutygodniowe, by łatwiej było reagować na ewentualne skoki w liczbie zakażeń.
Od 1 maja wprowadzamy jednolite zasady dotyczące całego kraju
- powiedział Niedzielski. Oznacza to, że wykluczone podczas ostatniej konferencji województwa z największą liczbą zakażeń będą traktowane na równi z innymi regionami Polski.