Nie masz drożdży? By zrobić ciasto na chleb czy drożdżówki, możesz wykorzystać kefir. Sprawdzi się równie dobrze

Jagna Niedzielska
Plotki głoszą, że w sklepach brakuje drożdży. Jako że poważnie potraktowałam hashtag #stayathome, nawet nie sprawdzam, czy faktycznie tak jest. Po wyczerpaniu zapasów suchych i świeżych drożdży postanowiłam kombinować. Tym sposobem powstała receptura na ciasto, które rośnie dzięki kefirowi.

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Kefirowe - niedrożdżowe

Kefir to napój fermentowany z mleka. Fermentuje dzięki ziarnom kefirowym. To substancja, w której zawarte są zarówno drożdże, jak i bakterie, które współżyją ze sobą na zasadzie symbiozy. Ciasto kefirowe przyzwoicie rośnie właśnie dzięki tym składnikom. Bardzo ważny jest moment wyrastania. Tutaj dajcie ciastu sporo czasu i dobrą temperaturę. Po wyrośnięciu zagniatanie ciasta daje dużo przyjemności. Jest miękkie i plastyczne. Widać pęcherzyki powietrza, które należy wypuścić podczas zagniatania.

Ciasto jest bazą do wypieczenia chleba, drożdżówek lub chlebka na patelni. Mam dla was przepis na drożdżówki kefirowe. Do ich przygotowania możecie użyć jakiejkolwiek gotowej konfitury, którą pewnie macie w zapasie. Jeśli takiej brak, to sięgnijcie po skruszone kawałki czekolady. Poniżej przepis, ale jeszcze wcześniej kilka zerowaste'owych tipów dla posiadaczy drożdży, kefiru i wypieków.

TIPY:

  1. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem świeżych drożdży, pamiętaj, że możesz je zamrozić. Podziel je na porcje po 25 g i zamroź maksymalnie do 12 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce.
  2. Ciasto drożdżowe uwielbia długie zagniatanie. Jeśli do przygotowania ciasta używasz robota planetarnego, pod koniec zagniatania ciasto wyrób dłońmi. Minimum 10 minut. Dłonie oddają ciepło i są dokładniejsze.
  3. Jeśli chcesz, żeby ciasto drożdżowe szybciej wyrosło, rozgrzej piekarnik do 50 stopni, następnie wyłącz go, a do środka włóż miskę z ciastem przykrytym ściereczką.
  4. Po wyrośnięciu ciasta uformuj je na wybrany wypiek, na przykład chleb i odstaw do ponownego wyrastania, ale krótszego o połowę. Podwójne wyrastanie sprawi, że ciasto po wypieczeniu będzie przyjemnie pulchne.
  5. Jeśli po otworzeniu kefiru, nie skorzystasz z niego w całości, przelej go do szklanego słoika. Zakręć i przechowuj w ten sposób w lodówce. Szklane opakowanie spowoduje, że kefir zachowa dłużej świeżość, do około tygodnia.
Zobacz wideo Zobacz również, jak zrobić pyszne ciasto jogurtowe z owocami. Niebo w gębie!

Przepis na drożdżówki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1,5 szklanki kefiru w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • mały słoiczek konfitur

Przygotowanie:

  1. Mąkę, kefir, sól oraz cukier wymieszaj ze sobą i zagnieć na elastyczne ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, a jeśli nie będzie się chciało połączyć, dodaj więcej kefiru.
  2. Ciasto przełóż do miski, następnie szczelnie przykryj je ściereczką.
  3. Ciasto odstaw na 12-24 godziny w ciepłe miejsce lub do piekarnika zgodnie z punktem 3. w powyższych tipach.
  4. Po wyrośnięciu ciasta zagnieć je ponownie i rozwałkuj na placek o grubości około 3 milimetrów.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  6. Możesz uformować dowolne drożdżówki, na przykład w kształt małych rogalików wypełnionych konfiturą. Postaraj się nie robić wielu warstw w rogalikach, żeby drożdżówki dokładnie się wypiekły.
  7. Wierzch drożdżówek posmaruj roztrzepanym jajkiem, następnie piecz rogaliki przez około 20-25 minut.

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna NiedzielskaJagna Niedzielska Fot. Budzik Studio