Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Kefir to napój fermentowany z mleka. Fermentuje dzięki ziarnom kefirowym. To substancja, w której zawarte są zarówno drożdże, jak i bakterie, które współżyją ze sobą na zasadzie symbiozy. Ciasto kefirowe przyzwoicie rośnie właśnie dzięki tym składnikom. Bardzo ważny jest moment wyrastania. Tutaj dajcie ciastu sporo czasu i dobrą temperaturę. Po wyrośnięciu zagniatanie ciasta daje dużo przyjemności. Jest miękkie i plastyczne. Widać pęcherzyki powietrza, które należy wypuścić podczas zagniatania.
Ciasto jest bazą do wypieczenia chleba, drożdżówek lub chlebka na patelni. Mam dla was przepis na drożdżówki kefirowe. Do ich przygotowania możecie użyć jakiejkolwiek gotowej konfitury, którą pewnie macie w zapasie. Jeśli takiej brak, to sięgnijcie po skruszone kawałki czekolady. Poniżej przepis, ale jeszcze wcześniej kilka zerowaste'owych tipów dla posiadaczy drożdży, kefiru i wypieków.
TIPY:
Składniki:
Przygotowanie:
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.
Jagna Niedzielska Fot. Budzik Studio