Święta bez resztek, czyli co zrobić, by nie zmarnować jedzenia po uczcie

Tegoroczne święta będą specjalne. W związku z pandemią zostajemy w domu i spędzamy ten czas w gronie osób, z którymi żyjemy na stałe. Znalazłam dobre strony tej sytuacji. Nie musimy między innymi gotować potraw, których nie lubimy, ale zawsze wypadało je przygotować ze względu na mamę, ciocię lub innego członka rodziny. Co jednak zrobić z resztkami, które mogą pojawić się nawet w takie specjalne święta? *tekst archiwalny

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Co zrobić z resztkami po świętach? Garść porad

1. Jeśli zapomniałeś o prewencji, czyli:

  • rozpisaniu menu świątecznego,
  • sprawdzeniu tego, co masz w lodówce i w szafkach przed zakupami,
  • o dobrej liście zakupowej,

...masz ostatnią szansę, nie zmarnuj jej.

2. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu dań świątecznych:

  • sałatka z ziemniakami i jajkami: 2 dni w lodówce,
  • jajka w skorupce: do 5 dni w lodówce,
  • surowa kiełbasa: do 2 dni w lodówce,
  • wędliny oraz kiełbasa: do 7 dni w lodówce,
  • suszona wędlina oraz kiełbasa: do 3-4 tygodni w lodówce,
  • sałatka jarzynowa: do 3-4 dni w lodówce.

3. Przygotuj menu poświąteczne: zrób sobie luźne założenia, jakie inne dania możesz przygotować ze świątecznego menu, jeśli pojawią się jakieś resztki.

U mnie będzie to:

  • zapiekanka z puree ziemniaczanym z sałatką z pieczarkami (Uwaga! To jest przepis, do którego możesz wykorzystać klasyczną sałatkę jarzynową),
  • paj z sałatki z pieczarkami,
  • curry z warzywami oraz jajami gotowanymi na twardo,
  • risotto przygotowane na żurku zamiast na bulionie,
  • smażona babka drożdżowa z owocami jagodowymi z zamrażalnika,
  • nasi goreng: zasmażany ryż z resztkami oraz jajkiem.

4. Zamroź resztki:

  • ciasto drożdżowe biszkoptowe oraz mazurki: do trzech miesięcy,
  • pieczywo: do trzech miesięcy,
  • wędliny, pieczenie, kiełbasy: do trzech miesięcy.

Jeśli zostaną ci jakieś warzywa, możesz je ukisić lub zamarynować w occie albo zamrozić - do sześciu miesięcy.

W tym roku szczególnie warto bardziej zatroszczyć się o niemarnowanie żywności. Do tej pory nadwyżkę żywności ze świąt mogliśmy oddawać organizacjom, które zajmują się dostarczaniem jedzenia potrzebującym. Ze względu na pandemię, zbiórki zostały odwołane.

Zobacz wideo Zobacz także przepisy na piękne i smaczne potrawy wielkanocne. Te na pewno się nie zmarnują!

Przepis na poświąteczne danie w duchu zero waste

Zapiekanka z puree ziemniaczanym z pieczarkami i groszkiem

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki jakiegokolwiek mleka
  • 500 g małych pieczarek
  • 200 g groszku mrożonego
  • cebula
  • czosnek
  • pęczek ulubionych ziół, np. koperek, natka, kolendra
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • olej rzepakowy
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie utłucz je na puree z dodatkiem masła oraz mleka. Odstaw do ostudzenia.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek.
  3. Następnie dodaj pieczarki oraz groszek. Smaż przez około 10 minut.
  4. Na koniec dodaj do pieczarek drobno posiekane zioła, musztardę, majonez, sól oraz pieprz.
  5. Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, następnie przykryj warzywa warstwą puree.
  6. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 30 min.

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna NiedzielskaJagna Niedzielska Fot. Budzik Studio

Więcej o:
Copyright © Agora SA