Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Przygotowanie własnych mrożonek warzywnych lub owocowych to naprawdę banalna czynność. Do ich zrobienia możemy użyć sezonowych oraz lokalnych warzyw, czyli tych najbardziej wartościowych dla naszego organizmu. Wiele produktów jest dostępnych przez cały rok, ale każde warzywo i owoc ma swój określony czas. Poza sezonem ich uprawa wymaga użycia większej ilości szkodliwych dla naszego organizmu środków.
Domowe mieszanki stanowią zapasy, które przydają się nie tylko w czasie izolacji czy kwarantanny. Do ich przygotowania możemy użyć resztek warzyw, na które nie mamy pomysłu. Wystarczy, że pokroimy produkty w mniejsze kawałki, zapakujemy do woreczka i wsadzimy na odpowiedni czas do zamrażalnika. To jeden z elementów sprytnej kuchni #zerowaste #bezresztek. Gdy zupełnie nie mam pomysłu na posiłek, sięgam po pierwszy lepszy woreczek z miksem, wrzucam całość na patelnię razem z ryżem i ulubionymi przyprawami. W ten sposób mam obiad w 20 min. Można je również przygotować z zapominanych przez nas części warzyw, na przykład z liści kalafiora. Wystarczy wymieszać je z papryką, chilli i dynią, wtedy uzyskamy rewelacyjny miks do przygotowania curry, po który możemy sięgnąć kiedy tylko chcemy.
Przygotowane mieszanki najlepiej przechowywać w wielorazowych woreczkach strunowych. Zajmują mniej miejsca niż twarde pojemniki na żywność. Mieszanki przechowujemy w zamrażalniku do 6 miesięcy. Nie zapomnijmy podpisać opakowania. Przyda się informacja, co jest w środku i kiedy miks został włożony do zamrażalnika.
Mrożonki nie mrzonki Fot. Jagna Niedzielska
Poniżej zebrałam dla was kilka pomysłów na warzywne i owocowe mieszanki do zamrożenia:
W mojej kuchni często przygotowuję takie miksy:
Składniki na 4 osoby:
Przygotowanie:
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.
Jagna Niedzielska Fot. Budzik Studio