Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Sałata jest bardzo delikatna, dlatego sam transport ze sklepu może sprawić, że wrócimy do domu z pomiętymi liśćmi. To szybka droga do ich więdnięcia. Co można z tym zrobić? Oto garść wskazówek.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj, dopraw solą oraz pieprzem.
Zielone puree ziemniaczane Fot. Jagna Niedzielska
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie mleko zblenduj z liśćmi sałaty. Im więcej liści, tym bardziej zielone będzie puree. Ziemniaki utłucz razem z masłem oraz mlekiem, dopraw gałką muszkatołową oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.
Jagna Niedzielska Fot. Budzik Studio