Sałata szybko więdnie? Jagna Niedzielska podpowiada, jak się z nią obchodzić, by jak najdłużej zachowała świeżość

Jagna Niedzielska
Czas start! Rozpoczął się sezon na sałatę. Po przebudzeniu z zimowego snu mamy wzmożoną ochotę na to warzywo. Jak się z nim obchodzić, by jak najdłużej i najsmaczniej nam służyło?

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Zwiędła, cenna sałata - jak się z nią obchodzić?

Sałata jest bardzo delikatna, dlatego sam transport ze sklepu może sprawić, że wrócimy do domu z pomiętymi liśćmi. To szybka droga do ich więdnięcia. Co można z tym zrobić? Oto garść wskazówek.

  • W sklepie sięgaj po główkę sałaty pod koniec zakupów. Dzięki temu nie będziesz gnieść jej innymi produktami, które masz w koszyku lub wózku.
  • Na zakupy bierz osobny woreczek na sałatę.
  • Pakując zakupy do toreb, główkę sałaty ułóż na wierzchu.
  • Po powrocie z zakupów rozdziel główkę na pojedyncze liście, następnie umyj pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie osusz w wirówce/suszarce do sałaty.
  • Liście sałaty przechowuj zawinięte w ręczniku papierowym lub w naczyniu wyścielonym ręcznikiem papierowym w lodówce. Idealnym miejscem będą szuflady, gdzie panuje temperatura około 5-7 stopni.
  • Przechowuj sałatę na wierzchu szuflady tak, żeby była widoczna. Dzięki temu o niej nie zapomnisz. Jest to grupa produktowa, która powinna być wykorzystana w kuchni możliwie najszybciej, ponieważ łatwo przejrzewa.
  • Nie powinno się przechowywać sałaty w plastikowej siatce foliowej. Plastik zaparza liście, szybciej się psują i stają się szkodliwe dla naszego organizmu.
  • Nie krój liści nożem, rwij je dłońmi. Stal utlenia witaminę C zawartą w liściach tego warzywa.
  • Jeśli liście sałaty są zwiędłe, możesz je zanurzyć na kilkanaście minut w zimnej wodzie z dodatkiem kilku kostek lodu. Po tym czasie liście powinny stać się bardziej jędrne.
  • Gdy pojedyncze liście sałaty mają gorzki smak lub mają ciemne, mokre i pachnące zgnilizną przebarwienia, oznacza to, że są zepsute i nie powinno się ich jeść.
  • Jeśli liście nie są takie, jak w ostatnim punkcie, ale są zwiędłe, przygotuj z nich pesto lub puree ziemniaczane. Jak? Poniżej przepisy.

Przepis na pesto z sałaty

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan
  • łyżka dowolnych orzechów: laskowych, pinii lub nerkowca
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj, dopraw solą oraz pieprzem.

Zielone puree ziemniaczaneZielone puree ziemniaczane Fot. Jagna Niedzielska

Przepis na zielone puree ziemniaczane z sałatą

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • kilka zwiędłych liści sałaty
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie mleko zblenduj z liśćmi sałaty. Im więcej liści, tym bardziej zielone będzie puree. Ziemniaki utłucz razem z masłem oraz mlekiem, dopraw gałką muszkatołową oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna NiedzielskaJagna Niedzielska Fot. Budzik Studio

Więcej o:
Copyright © Agora SA