Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Wybór roślinnych mlek jest szeroki. W sklepach można dostać między innymi ryżowe, migdałowe, sojowe czy owsiane. Kupowane "roślinniaki" nie są jednak pozbawione ryzyka podczas zakupów. Warto sprawdzić ich skład, ponieważ mogą znajdować się tam niemile widziane składniki jak sól, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy guma gellan. Jak mawiał mój znajomy technolog żywności: - Ilość świadczy o truciźnie. - Zatem skuteczność tych ekstra składników będzie zależała od tego, ile ich wchłoniemy. Jeśli przesadzimy, możemy liczyć na takie dolegliwości, jak bóle brzucha, biegunka czy zaparcia.
Mleko roślinne, to już stale wybierany przez nas produkt spożywczy. fot. Oko Laa / shutterstock.com
Jest jednak sposób na to, żeby uniknąć tego w stu procentach. Jest to DOMOWEJ roboty mleko roślinne. Pozbawione dodatkowego opakowania, które jest zbędnym odpadem. Mleka roślinne najczęściej pakowane są w wielomateriałowe kartoniki, które powinniśmy wyrzucać do żółtego kontenera na surowce wtórne. Taki karton składa się z papieru, polietylenu oraz aluminium. Mogą być poddane recyklingowi. Jednak jeśli żyjecie w duchu zero waste, brak opakowania będzie najlepszym rozwiązaniem pod względem ekologicznym.
Domowej roboty mleko roślinne nie wymaga dużo pracy. Na początku należy wybrać ulubiony smak, pochodzący z produktu, który nie jest zanieczyszczony, na przykład siarkowany. Dalsze rytuały wyglądają na ogół tak samo. Dany produkt należy zalać odpowiednią ilością wody, moczyć przez całą noc. Następnie zblendować i przecedzić przez gazę. Po kilku godzinach powstanie mleko wraz z pulpą, którą można wykorzystać na wiele sposobów: z mleka owsianego do ciasteczek i owsianki; z orzechów do batoników, ciasteczek, ciast bananowych i marchewkowych; pulpę ryżową do brownie i tak dalej... Poniżej przedstawiam turbo proste przepisy na mleko owsiane i na to, jak najlepiej wykorzystać powstałą pulpę.
Mleko owsiane - przepis krok po kroku fot. Jagna Niedzielska
Składniki na ok. litr napoju:
Tak przygotowane mleko przechowuj w szklanym słoiku w lodówce. Powinno tam przebywać maksymalnie przez 3-4 dni.
Składniki:
Składniki:
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.
Jagna Niedzielska Fot. Budzik Studio