Śliwka w słoik - teraz jest na to najlepszy czas. Jagna Niedzielska podpowiada, których odmian do czego użyć

Jagna Niedzielska
Dbając o dobrą i zróżnicowaną dietę, warto sięgać po owoce przez cały rok. Szczególnie w sezonie letnim i od lokalnego dostawcy - mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Pod koniec sierpnia i na początku września, czyli właśnie teraz, króluje Pani śliwka. Nie przegap tego momentu, bo to owoc, który można zamknąć w słoiku na wiele sposobów. Tym tekstem dołączam do akcji #słoiki2020, bo zachowywanie sezonowych dobrodziejstw to wręcz obowiązek każdego szefa kuchni - również domowego.

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Śliwki - odmiany

Czy wiedzieliście, że mirabelki to też śliwki? Jest też śliwka lubaszka, ale najpopularniejsza jest śliwka węgierka. Ta ostatnia świetnie nadaje się do konfitur, powideł, dżemów, nalewek, a nawet do suszenia. Z kolei z mirabelek warto przygotować konfitury, dżemy, nalewki. Z odmiany renklod powstanie pyszny i słodki kompot.

Śliwki - właściwości

Śliwki mają dobry wpływ na nasze ciało i urodę. Wspomagają trawienie, zapobiegają zaparciom, Mają sporo witaminy A i E oraz kojące układ nerwowy witaminy z grupy B. Miąższ śliwek to bomba dobrodziejstwa, ale uważajcie na pestki! Posiadają trującą dla naszego organizmu amigdalinę. Dlatego jedzmy tylko te okazy, które z łatwością odchodzą od pestek.

Sezon na śliwki o randze święta

Śliwki pasują niemalże do wszystkiego, dlatego często wykorzystywane są w restauracjach, w hotelowych menu i w naszych domach. Oprócz dżemów i konfitur możemy przygotować z nich keczup, chutney, a nawet kiszonkę. Przechowujmy je w lodówce. Najlepiej w dużym opakowaniu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Tak, żeby nie były stłoczone, a ręcznik mógł spijać nadmiar soków. Jeśli w gromadzie śliwek pojawi się pleśń. Wyrzuć te spleśniałe i sąsiadujące z nimi śliwki. Śliwki można zamrozić, wcześniej je drylując, maksymalnie do 6 miesięcy. Jednak najlepsze będą świeże lub zamknięte w słoiku na wszystkie sposoby.

Krótki sezon na śliwki potraktujmy jak święto tych owoców. Celebrujmy i bawmy się dobrze. Mam dla was trzy ciekawe przepisy, które zachęcą was do zamknięcia tych niezwykłych owoców w słoik na cały rok.

Krótki sezon na śliwki potraktujmy jak święto tych owoców. Celebrujmy i bawmy się dobrze. Mam dla was trzy ciekawe przepisy, które zachęcą was do zamknięcia tych niezwykłych owoców w słoik na cały rok.Krótki sezon na śliwki potraktujmy jak święto tych owoców. Celebrujmy i bawmy się dobrze. Mam dla was trzy ciekawe przepisy, które zachęcą was do zamknięcia tych niezwykłych owoców w słoik na cały rok. fot. Jagna Niedzielska

Powidła śliwkowe z kakao

Pamiętam, jak moja babcia powidła przygotowywała w kociołku nad ogniskiem. Wykorzystywała same śliwki, bez dodatku cukru. Długo duszone na ogniu miały smak nie do podrobienia. Zawsze wybierała te przejrzałe. To są najsłodsze i najsmaczniejsze. Dzisiaj w mojej kuchni staram się dodawać minimalną ilość cukru do przyrządzenia powideł. Skupiam się na wyborze tych najsłodszych owoców. Są tak słodkie, że niektóre z nich pachną procesem fermentacji.

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru (lub miód)
  • 10 łyżek naturalnego kakao
  • 2 łyżki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie umyj i osusz, następnie wydryluj z pestek
  2. Włóż je do garnka z grubym dnem, z dodatkiem cukru, kakao oraz cynamonu, następnie smaż w garnku na bardzo małej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając, przez ok. 2 godziny.
  3. Taką samą czynność, z tymi samymi śliwkami warto powtórzyć następnego dnia.
  4. Kolejny etap to pasteryzacja (na mokro): włóż gotowe powidła do wyparzonych słoików, następnie zakręć. Słoiki wstaw do wody, tak żeby sięgała niżej niż do linii zakrętek. Następnie zagotuj wodę na średniej mocy kuchenki i tak gotuj przez około 10-12 minut. Następnie wyciągnij z garnka i ustaw do góry nogami. Pozostaw do ostudzenia.
Zobacz wideo Zobacz także przepis na powidła śliwkowe według Hapsa. Nie musisz wybierać - zrób na dwa sposoby!

Keczup śliwkowy

Tak jak pomidory, śliwki mają w sobie mnóstwo smaku umami. A wszystko, co jest warzywem lub owocem i ma piąty smak, będzie się nadawało do przygotowania keczupu. Na mój pierwszy keczup ze śliwek, postanowiłam wybrać mały słoik. Nie miałam pewności czy znajdę innych chętnych na jego pałaszowanie. To był mój błąd. O ten keczup awanturowało się wielu...

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 2 chilli (lub więcej, jeśli lubimy ostre)
  • 1/2 szklanki sosy sojowego (lub 1 łyżka soli)
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 350 g cukru brązowego (lub białego)

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie umyj i osusz, następnie wydryluj z pestek.
  2. Chili drobno posiekaj.
  3. Wstaw wszystkie składniki do garnka z grubym dnem. Smaż wszystko na małej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając, przez około 2 godziny.
  4. Po tym czasie zblenduj wszystko, następnie duś dodatkowo przez kolejną godzinę.
  5. Czas na pasteryzację (na sucho): Keczup przelej do słoików. Nie zakręcaj ich do końca. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, na około 30 min. Następnie wyjmij i ustaw do góry nogami.

Kiszone śliwki

Musujące, słodkie i jednocześnie kwaśne. Świetnie będą smakować z bigosem, regionalnymi serami i pieczonymi ziemniakami. Zarówno kiszone śliwki, jak i sok z kiszonki będzie probiotykiem. Jak wiemy, to ważny składnik, który buduje naszą odporność. Kiszenie tych owoców nie wymaga od nas szukania tych przejrzałych, nie musimy ich też drylować. Zatem jest to dość prosta robota. Możemy do nich dodać przeróżne przyprawy.

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek, mirabelek lub renklod
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • woda przegotowana i ostudzona
  • liść laurowy i ziele angielskie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do słoika ciasno włóż umyte i osuszone śliwki wraz z przyprawami.
  2. Zalej wszystko wodą tak, żeby żadna ze śliwek nie wystawała poza jej poziom.
  3. Słoik dobrze zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej przez 2 dni.
  4. Następnie wstaw w inne, chłodniejsze oraz wygodne dla ciebie miejsce.
  5. Śliwki będą gotowe po ok. 14 dniach.

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna NiedzielskaJagna Niedzielska Fot. Budzik Studio

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.