Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Pieczywo kupujemy niemalże codziennie. Kusi nas zapach chrupiącej skórki i ciepły miąższ, na którym masło z łatwością się rozpuszcza. Dobrej jakości chleb na zakwasie zachowa świeżość nawet dłużej niż siedem dni. Ten gorszej jakości szybko sczerstwieje. Jednak to, co czerstwe nie musi oznaczać, że jest złe, a tym bardziej niesmaczne.
Jeśli pieczywo jest wysuszone, a nie spleśniałe, będzie doskonałe do wielu przepisów. Do bułki tartej, do zagęszczania sosów oraz zup i wreszcie do bread pudding. Bez względu na dodatki zjedzcie zapiekankę w ciągu dwóch dni. Przechowujcie ją w lodówce. Można ją odgrzewać porcjami. Jeśli poczujecie, że jest za sucha, można dodać odrobinę mieszanki jajka z mlekiem lub napojem roślinnym. W zależności od dodatków może być smaczna również na zimno.
Mam dla was trzy przepisy na bread pudding. Koniecznie wypróbujcie wszystkie i wybierzcie swój ulubiony.
Składniki na 2 porcje:
Przygotowanie:
Składniki na 2 porcje:
Przygotowanie:
Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie:
Takie przekąski w postaci puddingu na słodko lub słono sprawdzą się świetnie i na co dzień, i od święta. Do środka można dodać dowolne składniki. To zatem genialny sposób na "recykling" rzeczy, które zalegają w lodówce.
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.