• Link został skopiowany

Czerstwe nie musi oznaczać, że jest złe. Co zrobić z suchym pieczywem? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska
Pudding znaczy wiele. W wersji słodkiej przypomina deser z chleba pokrojonego w kostkę, zalanego masą przypominającą kogel-mogel, następnie upieczonego w piekarniku. Zaś na słono może przypominać zapiekankę zalaną masą jajeczną z dowolnie wybranymi przyprawami, warzywami, a także mięsem lub rybą. Wspólnym mianownikiem będzie pieczywo. To doskonałe rozwiązanie na wykorzystanie tego czerstwego. To produkt, który jest przez nas najczęściej wyrzucany.
Jak odświeżyć pieczywo?
fot. hanif66/Shutterstock.com (zdjęcie ilustracyjne)

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Pieczywo kupujemy niemalże codziennie. Kusi nas zapach chrupiącej skórki i ciepły miąższ, na którym masło z łatwością się rozpuszcza. Dobrej jakości chleb na zakwasie zachowa świeżość nawet dłużej niż siedem dni. Ten gorszej jakości szybko sczerstwieje. Jednak to, co czerstwe nie musi oznaczać, że jest złe, a tym bardziej niesmaczne.

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Jeśli pieczywo jest wysuszone, a nie spleśniałe, będzie doskonałe do wielu przepisów. Do bułki tartej, do zagęszczania sosów oraz zup i wreszcie do bread pudding. Bez względu na dodatki zjedzcie zapiekankę w ciągu dwóch dni. Przechowujcie ją w lodówce. Można ją odgrzewać porcjami. Jeśli poczujecie, że jest za sucha, można dodać odrobinę mieszanki jajka z mlekiem lub napojem roślinnym. W zależności od dodatków może być smaczna również na zimno.

Mam dla was trzy przepisy na bread pudding. Koniecznie wypróbujcie wszystkie i wybierzcie swój ulubiony.

Pudding z croissantów

Pudding
Pudding fot. Jagna Niedzielska

Składniki na 2 porcje:

  • 2 czerstwe croissanty,
  • jajko,
  • pół szklanki napoju roślinnego, u mnie: owsianego (na przykład z mojego innego przepisu)
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki miodu naturalnego,
  • garść wybranych orzechów lub ziaren,
  • 2 łyżki wybranych lodów.

Przygotowanie:

  1. Croissanty pokrój w kostkę albo pokrusz na mniejsze kawałki, następnie włóż je do naczynia żaroodpornego lub do kokilek czy ramekinów.
  2. W misce wymieszaj jajko, napój roślinny, masło orzechowe, miód oraz orzechy. Mieszanką zalej croissanty, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut.
  3. Gotowy pudding podawaj z lodami.

Pudding z rumem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże kromki czerstwego pieczywa, na przykład tostowego, chałki, chleba pszennego etc.,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki rumu,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 3 łyżki miodu naturalnego,
  • garść wybranych owoców jagodowych, na przykład malin.

Przygotowanie:

  1. Kromki pokrój w kostkę albo pokrusz w mniejsze kawałki, następnie włóż je do naczynia żaroodpornego lub kokilek bądź ramekinów.
  2. W misce wymieszaj jajka, mleko kokosowe, rum, wanilię i miód.
  3. Kromki zalej mleczną mieszanką, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut.
  4. Gotowy pudding podawaj z owocami.

Wytrawny pudding z serem, oliwkami i rozmarynem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże kromki czerstwego chleba,
  • 3 jajka,
  • szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • garść oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do brytfanki włóż pokrojony w dużą kostkę chleb.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce.
  3. Jajka wymieszaj z mlekiem lub napojem roślinnym, następnie dodaj do masy ser, rozmaryn, cebulę, czosnek, oliwki, sól oraz pieprz.
  4. Mieszankę dodaj do brytfanki z chlebem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-45 minut.

Takie przekąski w postaci puddingu na słodko lub słono sprawdzą się świetnie i na co dzień, i od święta. Do środka można dodać dowolne składniki. To zatem genialny sposób na "recykling" rzeczy, które zalegają w lodówce.

Zobacz wideo Innym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba jest włoska sałatka z pomidorami. Zobaczcie, jak zrobić panzanellę:

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska Fot. Budzik Studio
Więcej o: