• Link został skopiowany

Świeże soki są świetne, za to pulpa leci do kosza. To grzech! Jagna Niedzielska podpowiada, do czego ją wykorzystać

Jagna Niedzielska
Świeżo wyciskane soki najczęściej przygotowujemy latem, gdy jest sezon na owoce. Jednak to właśnie w chłodniejsze miesiące powinniśmy zadbać o dowitaminowanie organizmów. Jak? Mam dla was kilka propozycji.
Świeże soki są świetne, za to pulpa leci do kosza. To grzech! Jagna Niedzielska podpowiada, co czego ją wykorzystać
fot. Jagna Niedzielska

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Świeżo wyciskane soki - zimą powinniśmy jeszcze częściej po nie sięgać

Świeżo wyciskane soki podbiły nasz jadłospis. Chętnie po nie sięgamy i tym samym dostarczamy organizmowi sporą dawkę dobrych składników. Latem mamy pełen wachlarz produktów, z których możemy przygotować sokowe wariacje, więc ten sezon jest dla nas przychylny. Zdarza się, że wyciskarki odkładamy w zimowy sen, ponieważ kalendarz sezonowości się kurczy, a nam brakuje pomysłów. No to ja mam dla was kilka zimowych kombinacji, które - mam nadzieję - zachęcą was do sokowych poranków.

Sokowirówka czy wyciskarka do soków? Jeśli zastanawiacie się, co wybrać, koniecznie sprawdźcie osobny artykuł:

Domowe soki - garść porad

Pamiętajcie, że soki należy wypijać od razu po wyciśnięciu. Przeżyją kilka godzin w lodówce, ale z biegiem czasu będą tracić swoje właściwości. Gdy przeciągniemy sprawę jeszcze dłużej, zepsują się.

Do szklanki soku należy dodać jedną łyżkę oliwy lub innego oleju tłoczonego na zimno, bo część witamin takich jak A, D, E, K rozpuszcza się w naszym organizmie w tłuszczach.

Możecie dorzucić też rozgrzewające przyprawy takie jak pieprz cayenne, kurkumę lub cynamon. Dodatkowo wzmocnią smak soków, a także rozgrzeją nas w chłodniejsze dni.

Nie "odpady" a "produkt uboczny"

Świeżo wyciskane soki dają nam produkt uboczny. Powtarzam - nie "odpady" a "PRODUKT UBOCZNY", czyli pulpę. Najczęściej ją wyrzucamy, a szkoda, bo to doskonały składnik wielu potraw. Zresztą sami zobaczcie. Oto kilka pomysłów i na genialne soki owocowo-warzywne, i na wykorzystanie pulpy, która pozostaje po wyciśnięciu.

Przepisy na soki - marchewka, seler, cytryna

Przepisy na soki - marchewka, seler, cytryna
Przepisy na soki - marchewka, seler, cytryna fot. Jagna Niedzielska

Sok:

Składniki na dwie szklanki soku:

  • 4 duże marchewki
  • mały seler
  • 2 cytryny

Wytrawne muffiny z pulpą:

Składniki dla czterech osób:

  • pulpa po soku
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 50 g sera feta
  • sól
  • czarny pieprz
  • odrobina masła lub innego tłuszczu
  • mąka lub bułka tarta do wysmarowania formy na muffiny

Przygotowanie:

  1. Pulpę połącz z jajkami, odrobiną soli, pieprzem, proszkiem do pieczenia, suszonym tymiankiem oraz mąką.
  2. Do masy dodaj drobno pokruszoną fetę.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  4. Masę wlej do formy na muffiny, którą wcześniej należy wysmarować masłem lub innym tłuszczem i obsypać mąką albo bułką tartą.
  5. Masę należy wlać do 3/4 wysokości formy.
  6. Następnie piecz muffiny przez około 25 minut.

Przepisy na soki - burak, marchewka, imbir

Sok: przygotuj wedle własnych preferencji

Wege burgerki z pulpą:

Składniki na osiem małych sztuk:

  • pulpa
  • puszka fasoli Jaś
  • pół szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pulpę zblenduj z fasolką Jaś, kaszą jaglaną i przyprawami.
  2. Z masy uformuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju na patelni z dwóch stron, aż będą rumiane.
  3. Gotowe burgery odsącz na ręczniku papierowym i zjedz tak, jak lubisz.

Inspiracje w skrócie

Poniżej przygotowałam jeszcze kilka pomysłów na soki i wykorzystanie pulpy. Do ich przygotowania użyjcie dowolnej ilości składników w zależności od tego, ile napoju chcecie otrzymać. Jeśli chodzi o proporcje - tu tez zostawiam wam wolną rękę. Róbcie, jak czujecie i jak lubicie. W końcu wasza kuchnia to wasze królestwo.

Przepisy na soki - dynia, jarmuż, jabłko

Pomysł na pulpę - dodatek do chlebka bananowego, na przykład tego z przepisu Hapsa:

Przepisy na soki - kapusta biała, marchewka, cytryna

Pomysł na pulpę: dodatek do zupy krem z warzyw korzeniowych, na przykład z poniższego przepisu:

Zobacz wideo

Przepisy na soki - granat, marchewka

Pomysł na pulpę: dodatek do owsianki z napojem roślinnym (który zresztą też możecie przygotować samodzielnie, o czym pisałam jakiś czas temu).

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska Fot. Budzik Studio
Więcej o: