Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zrób z niego pyszną zupę. Taki obiad przygotujesz ekspresowo

Sycący i aromatyczny posiłek z resztek czerstwego chleba? To nie żart. Wystarczy dodać kilka składników, by w mgnieniu oka przygotować pyszny obiad w duchu zero waste. Smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Marnowanie jedzenia to ogromny problem w wielu gospodarstwach domowych. Jest to nie tylko bardzo nieekologiczne, ale również krzywdzi nasz portfel. Z tego względu warto wykazać się odrobiną kreatywności i z pomocą pomysłowych przepisów przygotować obiad z... czerstwego chleba. Z łatwością przygotujesz sycącą zupę krem z zalegającego w chlebaku pieczywa.

Składniki:

  • 300 gramów czerstwego pieczywa,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 żółtko,
  • 150 g tartego żółtego sera,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa,
  • masło klarowane lub olej roślinny.
Zobacz wideo Przepis na stek wołowy z chipsami z buraka

Kremowa i aromatyczna zupa zero waste. Chleb należy podsmażyć

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła klarowanego. Gdy cebula zmięknie, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokruszony, czerstwy chleb. Całość smażymy do zarumienienia.

Podsmażoną cebulę, czosnek oraz pieczywo przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wszystko podgrzewamy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami do pożądanego smaku. Odstawiamy do przestudzenia.

Gdy zupa będzie chłodniejsza, blendujemy ją na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy żółtko oraz połowę startego żółtego sera. Zupę ponownie miksujemy do połączenia składników. Najlepiej podawać ją posypaną natką pietruszki oraz resztą tartego sera. Będzie smakować obłędnie. Smacznego!

Więcej interesujących artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA