Marnowanie jedzenia to ogromny problem w wielu gospodarstwach domowych. Jest to nie tylko bardzo nieekologiczne, ale również krzywdzi nasz portfel. Z tego względu warto wykazać się odrobiną kreatywności i z pomocą pomysłowych przepisów przygotować obiad z... czerstwego chleba. Z łatwością przygotujesz sycącą zupę krem z zalegającego w chlebaku pieczywa.
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła klarowanego. Gdy cebula zmięknie, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokruszony, czerstwy chleb. Całość smażymy do zarumienienia.
Podsmażoną cebulę, czosnek oraz pieczywo przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wszystko podgrzewamy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami do pożądanego smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy zupa będzie chłodniejsza, blendujemy ją na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy żółtko oraz połowę startego żółtego sera. Zupę ponownie miksujemy do połączenia składników. Najlepiej podawać ją posypaną natką pietruszki oraz resztą tartego sera. Będzie smakować obłędnie. Smacznego!
Więcej interesujących artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl