Chłopski garnek przepis z resztek. W kuchni nic się nie zmarnuje, a efekt będzie wyjątkowo smaczny

Marnowanie żywności przechodzi do lamusa. Wystarczy przecież zmienić złe nawyki i docenić potencjał zalegających w lodówce produktów. Przepis na chłopski garnek z resztek sprawdzi się w tej roli idealnie. Pół godziny i mamy obłędny obiad, a także wykorzystane składniki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Świadomość podczas robienia zakupów i planowania posiłków pozwala ograniczyć marnowanie żywności nawet do minimum. Często się jednak zdarza, że niektóre produkty zalegają nam w lodówce - wówczas wystarczy odrobina kreatywności, by wyczarować przepyszny, tani i swojski obiad. Mowa tu oczywiście o chłopskim garnku, który wybornie smakuje o każdej porze. 

Koniec z marnowaniem żywności! Chłopski garnek pochłonie wszystkie resztki 

Nie ma nic gorszego niż zalegająca, psująca się w lodówce żywność. To nie tylko marnowanie pieniędzy, ale i policzek dla środowiska. Aby tego uniknąć, warto zmienić nawyki lub nauczyć się wykorzystywać w ciekawy sposób resztki. Przepis na chłopski garnek to idealna metoda, która da dużo frajdy i przede wszystkim obłędny smak! Tak przygotowany posiłek to spora oszczędność, ale i praktyczne rozwiązanie - wszystko dodajemy w odpowiedniej kolejności do garnka i gotowe! 

Chłopski garnek można przygotować na wiele sposobów - wszystko zależy od tego co zalega w naszej lodówce. Bazą mogą być ziemniaki, ryż, makaron lub wszelakie mięsa i różne napoczęte warzywa. Jeśli jednak wśród naszych zapasów znajdzie się papryka, ziemniaki, wędliny, cebula i pomidory to mamy gotowy przepis na sukces! 

Zobacz wideo Chilli con carne z nachosami - turboaromatyczna, meksykańska potrawka

Przepis na chłopski garnek z resztek 

Składniki: 

  • 300 g boczku wędzonego,
  • 300 g kiełbasy lub inne mięsiwa, które zalegają w lodówce, 
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • cebula,
  • papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, passaty lub pomidorów z puszki, 
  • 400 ml wody lub bulionu,
  •  łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od rozgrzania tłuszczu w głębokiej patelni. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zrobi się szklista i lekko rumiana dodaj czosnek, pokrojone w kostkę mięso (boczek, kiełbasę lub inne). Smaż do zarumienienia i uwolnienia aromatów przez kilka minut. 
  2. Gdy składniki nabiorą kolorów, wlej bulion lub wodę, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa i mieszankę przypraw. Gotuj na średniej mocy, aż ziemniaki będą miękkie. 
  3. Na koniec dodaj pomidory - może być to koncentrat, passata lub warzywa z puszki. 
  4. Duś przez 10 minut. Na koniec dopraw danie i posyp dowolną zieleniną. Smacznego!
Więcej o: