Każdy je wyrzuca, a można z nich zrobić najlepsze chipsy. Dodaj ulubione przyprawy i zajadaj bez obaw o oponkę

Jeśli kochacie bób i jak tylko zaczął pojawiać się w marketach i na straganach stwierdziliście, że możecie się nawet zadłużyć, by w końcu cieszyć się ulubioną przekąską, mamy coś, co was z pewnością zaskoczy. Zajadasz się miąższem, a skórki lądują w koszu? Oj, nieładnie... Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najpyszniejsze i najzdrowsze chipsy, które nie idą w boczki. Wystarczy piekarnik.

Więcej przepisów na zdrowe przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy przeczytacie hasło "chipsy ze skórek bobu", część z was na pewno się zdziwi, inna część zaciekawi, a jeszcze inna część zacznie rozpalać dla mnie stos za głoszenie bobowych herezji. Jednak okazuje się, że wyrzucanie skórek bobu naprawdę jest wielkim marnotrawstwem. Oczywiście jeśli jesz bób ze skórką, nie ma sprawy, ale naprawdę polecam wypróbowanie tego sposobu na smaczną i zdrową przekąskę. Jak ją zrobić? Wystarczy piekarnik i twoje ulubione przyprawy

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Najdziwniejsze i najlepsze zdrowe chipsy. Już nigdy nie spojrzysz na bób tak samo

W przepisie podamy przykładowe przyprawy oraz ilości składników. Smak chipsów z bobu będzie zależał jedynie od twoich preferencji. 

Składniki:

  • ok. 3 szklanek skórek bobu;
  • 2-3 łyżki oliwy;
  • płaska łyżeczka soli;
  • płaska łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki;
  • szczypta pieprzu ziołowego;
  • opcjonalnie: odrobina suszonego czosnku.

Chipsy ze skórek bobu - sposób wykonania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. 
  2. Do miski wsyp skórki bobu, dodaj oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by całość równomiernie się rozprowadziła na skórkach.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Następnie wysyp na nią skórki i oddziel je tak, by nie leżały jedna na drugiej. 
  4. Piecz w piekarniku przez ok. 10-12 minut. Jednak to orientacyjny czas, warto je obserwować - skórki powinny stać się chrupiące i rumiane. 

Dlaczego warto jeść bób?

Bób to bogate źródło białka i innych cennych wartości odżywczych, i składników mineralnych. Zawiera fosfor, cynk, żelazo, potas, a także kwas foliowy, który jest ważny szczególnie dla kobiet w ciąży. Co więcej, bób zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, zapewnia długie uczucie sytości i jest niskokaloryczny - zawiera 88 kcal w 100 g, dlatego powinny po niego sięgać osoby dbające o linię, ale również wszyscy, którzy zmagają się z problemami z krążeniem, chcą obniżyć poziom złego cholesterolu lub mają skłonności do anemii. 

Więcej o: