Więcej przepisów na zdrowe przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy przeczytacie hasło "chipsy ze skórek bobu", część z was na pewno się zdziwi, inna część zaciekawi, a jeszcze inna część zacznie rozpalać dla mnie stos za głoszenie bobowych herezji. Jednak okazuje się, że wyrzucanie skórek bobu naprawdę jest wielkim marnotrawstwem. Oczywiście jeśli jesz bób ze skórką, nie ma sprawy, ale naprawdę polecam wypróbowanie tego sposobu na smaczną i zdrową przekąskę. Jak ją zrobić? Wystarczy piekarnik i twoje ulubione przyprawy.
W przepisie podamy przykładowe przyprawy oraz ilości składników. Smak chipsów z bobu będzie zależał jedynie od twoich preferencji.
Składniki:
Bób to bogate źródło białka i innych cennych wartości odżywczych, i składników mineralnych. Zawiera fosfor, cynk, żelazo, potas, a także kwas foliowy, który jest ważny szczególnie dla kobiet w ciąży. Co więcej, bób zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, zapewnia długie uczucie sytości i jest niskokaloryczny - zawiera 88 kcal w 100 g, dlatego powinny po niego sięgać osoby dbające o linię, ale również wszyscy, którzy zmagają się z problemami z krążeniem, chcą obniżyć poziom złego cholesterolu lub mają skłonności do anemii.