Latem bogactwo świeżych warzyw, owoców i ziół dominuje naszą kuchnię. Niejednokrotnie wykorzystujemy do gotowana nasze samodzielne zebrane plony, co jest nie tylko dużym sukcesem, ale i receptą na zdrowie. Warto jednak pamiętać, że kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie żywności - wówczas możemy przez długi czas cieszyć się obłędnym smakiem produktów i bogactwem witamin.
Zielenina i zdrowe dodatki w kuchni są wartościowe nie tylko ze względu na swój smak, lecz także bogactwo cennych minerałów i witamin. Najlepiej smakują oczywiście te świeżo zerwane z ogrodu lub balkonowej donicy, jednak nie zawsze mamy możliwość, by po nie sięgnąć. Podobnie jest z pietruszką, która w kuchni polskiej ma swoje szczególne miejsce. Dodajemy ją do porannych kanapek, sałatek, rosołu, drugich dań czy nawet koktajli. Co jednak począć, jeśli nasza zielenina po wyciągnięciu z lodówki wygląda marnie, jest zwiędnięta i pozbawiona dawnego blasku?
W przywróceniu do życia naszej pietruszki z pewnością pomoże kąpiel w lodowatej wodzie. Należy zanurzyć ziele w takiej kąpieli na kilkanaście minut. To jednak czasami nie wystarczy. Znacznie sprytniejszą metodą będzie odcięcie końcówek łodyg i zanurzenie pęczka na moment we wrzącej wodzie. Po takiej mikro "saunie" włóż pietruszkę do kubka z zimną wodą. Ziele wstaw ponownie do lodówki - pietruszka po krótkim czasie powinna na nowo być jędrna i świeża!
Świeża zielenina lubuje się także w chłodzie i minimalnym dostępie do wody. Wrzucenie kupionej w warzywniaku pietruszki do szuflady w lodówce nie da zatem spektakularnego efektu, a samo ziele długo nie wytrzyma. Warto zatem iść w klasykę i włożyć pietruszkę do słoika z wodą, a potem wstawić do lodówki.
Jeśli zależy nam jednak na pewniaku i długo zachowanej świeżości, polecamy trik z bawełnianą ściereczką. Wystarczy pęczek zieleniny zawinąć w ściereczkę, którą następnie zwilżamy wodą. Taki pakunek wkładamy do lodówki - efekt jest niesamowity. Tak przechowywana pietruszka, koperek czy np. mięta pozostaną świeże przez długie tygodnie! Warto jednak pamiętać, by co jakiś czas materiał ponownie zwilżyć.