Pulpeciki wegetariańskie w sosie pomidorowym

Lubisz pulpety? To się świetnie składa, bo mamy dla ciebie propozycję nie do odrzucenia. Sprawdź nasz przepis na te w wersji wegetariańskiej i przygotuj je we własnym domu. Gwarantujemy, że to nie będzie jedyny raz, kiedy zagoszczą w twojej kuchni.
Zobacz wideo

Składniki:

Na pulpeciki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 szklanki zielonego groszku mrożonego lub pół na pół groszek i słodka kukurydza
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki Vegeta Natur w płynie
  • pieprz kolorowy mielony do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki do smaku
  • 1 łyżka wędzonej papryki do smaku

Na sos pomidorowy:

  • 400 g passaty z pomidorów Podravka
  • Bulion warzywny Vegeta Natur
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek na klopsy obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoto na patelni z odrobiną oleju. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – dalej przesmażaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj na patelnię i dalej przesmażaj.
  2. Mrożony groszek wsyp na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Ciecierzycę odcedź z puszki i wrzuć do malaksera, rozdrobnij tak bardzo, jak się da.
  3. W misce wymieszaj zmieloną ciecierzycę z usmażoną cebulą, papryką, marchewką, groszkiem, poszatkowaną natką pietruszki i około 100 ml wody, jeśli jest taka konieczność. Dopraw powstałą masę przyprawą Vegeta Natur w płynie, pieprzem i papryką. Dosyp skrobię ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
  4. W dłoniach uformuj małe pulpeciki.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  6. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Obierz cebule i czosnek, posiekaj w drobną kostkę. Przesmaż je na patelni z odrobiną oliwy. Gdy się zarumienią, dodaj passatę pomidorową Podravka. Zamieszaj. Dodaj pokruszoną kostkę Bulionu Warzywnego Vegeta Natur. Zamieszaj dokładnie i gotuj 5-10 minut. Do gorącego sosu dodaj pulpeciki, zagotuj razem i podawaj posypane dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.