Pulpeciki wegetariańskie w sosie pomidorowym I Haps.pl
Pulpeciki wegetariańskie w sosie pomidorowym
REKLAMA
redakcja
Lubisz pulpety? To się świetnie składa, bo mamy dla ciebie propozycję nie do odrzucenia. Sprawdź nasz przepis na te w wersji wegetariańskiej i przygotuj je we własnym domu. Gwarantujemy, że to nie będzie jedyny raz, kiedy zagoszczą w twojej kuchni.
2
fot. redakcja
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Składniki:
REKLAMA
Na pulpeciki:
400 g ciecierzycy z puszki
1 papryka czerwona
2 szklanki zielonego groszku mrożonego lub pół na pół groszek i słodka kukurydza
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki Vegeta Natur w płynie
pieprz kolorowy mielony do smaku
1 łyżka słodkiej papryki do smaku
1 łyżka wędzonej papryki do smaku
Na sos pomidorowy:
400 g passaty z pomidorów Podravka
Bulion warzywny Vegeta Natur
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek na klopsy obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoto na patelni z odrobiną oleju. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – dalej przesmażaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj na patelnię i dalej przesmażaj.
Mrożony groszek wsyp na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Ciecierzycę odcedź z puszki i wrzuć do malaksera, rozdrobnij tak bardzo, jak się da.
W misce wymieszaj zmieloną ciecierzycę z usmażoną cebulą, papryką, marchewką, groszkiem, poszatkowaną natką pietruszki i około 100 ml wody, jeśli jest taka konieczność. Dopraw powstałą masę przyprawą Vegeta Natur w płynie, pieprzem i papryką. Dosyp skrobię ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
W dłoniach uformuj małe pulpeciki.
Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Obierz cebule i czosnek, posiekaj w drobną kostkę. Przesmaż je na patelni z odrobiną oliwy. Gdy się zarumienią, dodaj passatę pomidorową Podravka. Zamieszaj. Dodaj pokruszoną kostkę Bulionu Warzywnego Vegeta Natur. Zamieszaj dokładnie i gotuj 5-10 minut. Do gorącego sosu dodaj pulpeciki, zagotuj razem i podawaj posypane dużą ilością świeżej natki pietruszki.