Zapiekanka rybna

To przepis dla niedowiarków, którym udowadniamy, że: ryba nie musi być smażona, dobrze smakuje także w inne dni tygodnia niż piątek, a makrela występuje nie tylko w wersji wędzonej.

Składniki:

  • Dwie puszki Graal filetów z makreli w sosie pomidorowym 170 g 
  • 400 g ugotowanych, przetartych ziemniaków
  • 150 g dobrego żółtego sera - startego
  • 150 g mrożonego groszku
  • 100 ml śmietanki 36 proc. 
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • Olej do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Przetarte ziemniaki wymieszaj z mrożonym groszkiem, startym serem i śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Wysmaruj blaszkę/naczynie żaroodporne olejem i przełóż do niego masę ziemniaczaną. Na masę ziemniaczaną wyłóż makrelę Graal – rozłóż ją równomiernie. Przygotuj beszamel. W garnku podsmaż mąkę z masłem, gdy kolor będzie lekko złoty, zacznij dolewać mleka, cały czas mieszając. Po wlaniu całego mleka doprowadź do zagotowania – sos powinien być gęsty. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy beszamel rozlej jako ostatnią warstwę zapiekanki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 30 minut.

Zobacz wideo
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.