Sernik zebra truskawkowo-kakaowy

Sernik truskawkowy z kakaowym stoczyły pojedynek na naszym hapsowym ringu. Ale my pokojowo podchodzimy do życia, więc nie mogliśmy faworyzować jednego z nich. Wygrał sernik w barwach truskawkowo-kakaowych. Przegrani są tylko ci, którzy nie zdążyli go spróbować.

Składniki:

Spód:

  • 115 g herbatników
  • 1 łyżeczka kakao
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub serka twarogowego do smarowania
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Syrop do mleka o smaku truskawkowym Herbapol 3 łyżki
  • Syrop do mleka o smaku Kakao Herbapol 3 łyżki
  • 250 g świeżych lub mrożonych truskawek

Sposób przygotowania:

Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka zmielić i wymieszać z kakao. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Podpiec ok. 10-15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do lekkiego zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmiksować syrop truskawkowy do drugiej syrop o smaku kakao.

Na środek tortownicy, na podpieczone ciasto, nakładać na przemian po ok. 3-4 łyżki masy kakaowej i masy truskawkowej, aż do wyczerpania masy. (W zależności od użytego twarogu, masa serowa będzie się mniej lub bardziej rozpływać na boki. Jeśli nie będzie się wystarczająco rozpływać, można pomóc sobie tylną stroną łyżki, rozkładając masę na boki. Po wyłożeniu całej masy potrząsnąć tortownicą, aby masa równomiernie się rozłożyła).

W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.

Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia i wstawić na dno piekarnika. Na środkową półkę wsunąć do piekarnika sernik i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Masa serowa powinna być na środku ścięta. Jeśli nie jest, piec dłużej).

Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik posypać kakao, udekorować truskawkami i podawać schłodzony.

Zobacz wideo
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.