Kurczak w maśle ziołowym pieczony na warzywach korzeniowych
Składniki:
- kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs Nature
- 200 g masła Mleczna Dolina
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kolendry (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- seler
- 4 łyżki oliwy z oliwek goBio
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania warzyw korzeniowych. Obierz je i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż je do naczynia, w którym będziesz piec kurczaka. Polej oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przejdź do masła ziołowego. Masło przełóż do miseczki. Posiekaj zioła i zetrzyj czosnek, po czym dodaj je do masła. Dopraw solą i pieprzem. Połącz składniki.
Kurczaka wyjmij z opakowania. Ułóż go na warzywach korzeniowych, a następnie wysmaruj dokładnie masłem ziołowym. Przygotowanego kurczaka na warzywach wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut. Co 10-12 minut polewaj go wytopionym tłuszczem, zbierającym się na dnie formy.
Z upieczonego kurczaka wycinaj wybrane kawałki, podawaj z upieczonymi warzywami i - jeśli chcesz - z dodatkową, ulubioną sałatką.
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz