Kurczak w maśle ziołowym pieczony na warzywach korzeniowych

Pieczony kurczak - jedno z cieplejszych wspomnień z dzieciństwa wielu Polaków. Przypieczona skórka, soczyste mięso i ten aromat, unoszący się w całym domu. My do naszej wersji dorzucamy jeszcze pietruszkę, selera i marchew - tym sposobem odhaczamy sałatkę. Sprawdźcie nasz przepis na jedynego w swoim rodzaju pieczonego kurczaka w maśle ziołowym z warzywami. Poezja!
Zobacz wideo

Składniki:

  • kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs Nature
  • 200 g masła Mleczna Dolina
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek kolendry (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • seler
  • 4 łyżki oliwy z oliwek goBio
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania warzyw korzeniowych. Obierz je i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż je do naczynia, w którym będziesz piec kurczaka. Polej oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przejdź do masła ziołowego. Masło przełóż do miseczki. Posiekaj zioła i zetrzyj czosnek, po czym dodaj je do masła. Dopraw solą i pieprzem. Połącz składniki.

Kurczaka wyjmij z opakowania. Ułóż go na warzywach korzeniowych, a następnie wysmaruj dokładnie masłem ziołowym. Przygotowanego kurczaka na warzywach wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut. Co 10-12 minut polewaj go wytopionym tłuszczem, zbierającym się na dnie formy.

Z upieczonego kurczaka wycinaj wybrane kawałki, podawaj z upieczonymi warzywami i - jeśli chcesz - z dodatkową, ulubioną sałatką.