Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
Składniki:
- 6 wytrybowanych udek z kurczaka z wolnego wybiegu Kraina Mięs Nature
- 50 g masła Mleczna Dolina
- 2 łyżki oliwy Go Bio
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- szalotka
- sól i pieprz do smaku
Na puree:
- 1/3 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g masła
- 250 ml mleka Mleczna Dolina
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania farszu do rolady. Posiekaj drobno obrany czosnek, szalotki i pieczarki. Następnie przesmaż je na odrobinie tłuszczu i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Przygotuj mięso na roladę. Wytrybowane udka lekko rozbij i ułóż na rozłożonych sznurkach do związania rolady, zakładając jeden kawałek mięsa na drugi. Następnie rozłóż farsz pieczarkowy. Zwiń roladę i dokładnie ją zwiąż, by farsz nie uciekł. Przełóż roladę do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
W tym czasie przygotuj puree. Gorące, ugotowane ziemniaki rozgnieć za pomocą praski. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dopiero gdy wtłoczysz całe masło, dodaj mleko, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczoną roladę pokrój w plasterki i ułóż na kremowym puree ziemniaczanym. Posyp świeżo siekanym szczypiorkiem i podaj z ulubioną sałatą.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków