Makaron w kozim wydaniu.

Makaron to klasyczne danie, które można wykorzystywać według swoich własnych, indywidualnych upodobań na milion sposobów. Dzisiaj chcemy Wam zaprezentować sposób numer 1 000 001 na to, jak przyrządzić makaron z pomysłem. Do dzieła!

Zapraszamy na prawdziwą ucztę w której gwiazdą wieczoru będzie makaron ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem. Dla porządku sprawdźmy składniki potrzebne dla 4 osób:

100 g wędzonego boczku,

5 ząbków czosnku,

200 g świeżego szpinaku,

250 g pomidorków koktajlowych

¼ szklanki oliwy z oliwek,

250 g ulubionego makaronu, polecamy tutaj np. tagliatelle,

100 g koziego sera twardego,

sól, szczypta suszonego chilli.

Wszystkie składniki w zasięgu ręki? Świetnie. Pora gotować!

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni delikatnie zrumień boczek pokrojony w paski. Wlej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w płatki. Smaż kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj szpinak oraz pomidorki przekrojone na pół. Smaż kilka minut, aż szpinak zmięknie. Całość dopraw solą i suszonym chilli.

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, 2 minuty krócej niż mówi instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź pozostawiając 200 ml wody z gotowania makaronu (to bardzo ważne, nie pomijaj tego kroku).

W garnku połącz odcedzony makaron, sos oraz wodę spod gotowania makaronu. Wymieszaj składniki, posyp startym kozim serem. Przed podaniem odstaw na 2 minuty, w tym czasie makaron wchłonie nadmiar sosu.

Makaron ze szpinakiem oraz pomidorami nałóż na talerz. Posyp porcję dodatkową porcją startego koziego sera według uznania i gotowe. Życzymy smacznego i nie zapomnijcie podzielić się w komentarzach waszymi zdjęciami potrawy oraz wrażeniami z przepisu.

Przepis powstał w pracowni Jakuba Kuronia.