Śniadanie z kozim serem

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i trudno z tym dyskutować. Chociaż coraz więcej osób zadowala się wyłącznie kubkiem kawy czy proteinowym shake'iem, warto pamiętać, iż odpowiednia ilość snu oraz jakościowe śniadanie to dwa niezbędne oraz niezawodne elementy dobrego wejścia w dzień. Dlatego nasz dzisiejszy przepis śniadaniowy to lekka, sycąca, a jednocześnie naładowana energią smaczna propozycja, która powinna zadowolić każdego. Dodatek koziego wędzonego sera sprawi, iż sandwich nabierze wyrazistego smaku, do którego po prostu chce się wracać.

Czy wiesz, że…? Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie (Hiszpania) zaliczyli kozie mleko do żywności funkcjonalnej, czyli produktów, które poza funkcją odżywczą mają także działanie prozdrowotne. To jasne jak andaluzyjskie słońce, iż to, co pochodzi z natury, jest dobre i zdrowe dla nas, prawda?*

Zapraszamy na Sandwich śniadaniowy z wędzonym kozim serem i jajkiem sadzonym.

Składniki dla 1 osoby:

  1.  2 kromki ulubionego pieczywa, my proponujemy na przykład pszenno-żytnie,
  2.  2 plasterki szynki,
  3.  2 plasterki sera koziego twardego wędzonego,
  4.  1 jajko,
  5.  1 łyżka masła klarowanego,
  6.  ewentualnie posiekany szczypiorek,
  7.  sól

Sposób przygotowania:

Między kromki pieczywa włóż plasterki szynki i wędzonego sera. Na patelni rozgrzej masło. Sandwich podsmaż z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru oraz rozpuszczenia sera. Podsmażoną kanapkę przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu usmaż jajko sadzone. Tost podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Przed podaniem możesz posypać kanapkę posiekanym szczypiorkiem.

Proste? Proste. Smaczne? I to jak!

Specjalne podziękowania dla Jakuba Kuronia, który jest autorem powyższego przepisu.

Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Certyfikat ten przyznawany jest produktom wysokiej jakości z przynajmniej 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji, przepisów oraz porad żywieniowych zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

*Źródło informacji: https://cordis.europa.eu/article/id/120759-scientific-study-proves-that-goat-milk-can-be-considered-as-functional-food-/pl