Czy wiesz, że…? Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie (Hiszpania) zaliczyli kozie mleko do żywności funkcjonalnej, czyli produktów, które poza funkcją odżywczą mają także działanie prozdrowotne. To jasne jak andaluzyjskie słońce, iż to, co pochodzi z natury, jest dobre i zdrowe dla nas, prawda?*
Zapraszamy na Sandwich śniadaniowy z wędzonym kozim serem i jajkiem sadzonym.
Składniki dla 1 osoby:
Sposób przygotowania:
Między kromki pieczywa włóż plasterki szynki i wędzonego sera. Na patelni rozgrzej masło. Sandwich podsmaż z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru oraz rozpuszczenia sera. Podsmażoną kanapkę przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu usmaż jajko sadzone. Tost podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Przed podaniem możesz posypać kanapkę posiekanym szczypiorkiem.
Proste? Proste. Smaczne? I to jak!
Specjalne podziękowania dla Jakuba Kuronia, który jest autorem powyższego przepisu.
Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Certyfikat ten przyznawany jest produktom wysokiej jakości z przynajmniej 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji, przepisów oraz porad żywieniowych zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
*Źródło informacji: https://cordis.europa.eu/article/id/120759-scientific-study-proves-that-goat-milk-can-be-considered-as-functional-food-/pl