Warzywa na grilla - które wybrać i jak je przygotować? Sprawdzone menu

Warzywa z grilla to nie tylko wegetariańska propozycja zdrowego dania głównego, ale też dodatek do mięsa, ryb, owoców morza i sałatek. Dowiedz się, jak wydobyć unikalne aromaty i smaki. Sprawdź przepisy na klasyczne i nietypowe marynaty oraz proste przepisy na warzywa z grilla.

Jakie warzywa na grilla?

Grillowanie to sposób obróbki termicznej, który sprzyja wydobywaniu smaków nie tylko z potraw mięsnych, ryb lub owoców morza. Dzięki opiekaniu na ruszcie, wiele warzyw zyskuje nieznany dotąd, wielowymiarowy aromat i smak oraz soczystość lub kremowość. Najchętniej wybierane są warzywa takie, jak:

  • papryka – jej skórka może być nawet lekko przypalona, ponieważ wtedy łatwiej schodzi, ujawniając słodki i miękki miąższ. Idealna do podania z oliwą z oliwek lub wybranymi przyprawami. Można ją serwować solo, jako dodatek do dania głównego lub w towarzystwie serów, np. fety, halloumi (również z grilla);
  • cukinia – to jedno z tych warzyw, które po grillowaniu uzyskuje aksamitnie kremową konsystencję. Może więc z łatwością przemienić się w smarowidło do chleba, być dodawana do sałatek lub pokrojona w cienkie plastry serwowana jako roladka z łososiem, krewetką lub szynką parmeńską;
  • bakłażan – pod wpływem grillowania łatwo pozbywa się twardawej skórki. Warto przed położeniem na ruszt obsypać go solą i pozostawić do wypuszczenia soku. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Można z niego zrobić pastę baba ghanoush, serwować z serami lub w towarzystwie cukinii i pomidorów;
  • marchewka – słodka i delikatna. Aby uniknąć przypalenia wierzchniej warstwy przy surowym środku, warto wybierać marchewkę baby, a większe okazy pokroić w talarki lub słupki. Inną metodą jest wstępne obgotowanie. Można w ten sposób z powodzeniem wykorzystać mrożonki, np. marchewkę mini Hortex;
  • kalafior i brokuł – doskonałe jako klasyczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie, jeśli tylko dobierzemy odpowiednią marynatę lub dodatki, np. maślaną bułkę tartą czy pestki i orzechy. Przed grillowaniem warto podzielić je na małe różyczki, a najlepiej lekko obgotować;
  • pomidory – są delikatne i na grillu trzeba się z nimi obchodzić dosyć ostrożnie, ale rezultat jest wart wysiłku. Zyskują na słodyczy i soczystości, stają się prawdziwymi bombami słodko-kwaśnego soku. Najlepiej smakują te koktajlowe i cherry, które mają nieco grubszą skórkę. Wystarczy kilka minut na ruszcie;
  • cebula – pod wpływem ciepła staje się słodka i nieco traci ostre nuty. Może być dodawana do mięs lub stanowić element sałatek na ciepło. Dobrze smakuje też na grzankach.

Oprócz popularnych warzyw na grilla można zdecydować się na te niestandardowe, zaskakujące. Na ruszt można włożyć również młodą kapustę lub cykorię przecięte na pół lub ćwiartki. Brązowawa skórka nada im wyrazistości i przyjemnej, lekko orzechowej goryczki. Na grillu można także przyrządzić bób z odrobiną ziół i oliwy oraz fasolkę szparagową z dodatkiem masła.

Zobacz także pomysły na to, co podać na grilla dla wegetarian.

Czy mrożone warzywa nadają się na grilla?

Chociaż mrożonych warzyw nie powinno się układać bezpośrednio na ruszcie, warto wykorzystać mrożonki do przygotowywania dań roślinnych z dodatkiem masła, oliwy lub marynaty. Dowolne warzywa mrożone solo, w duecie czy tercecie (np. kalafior, brokuł i marchewka) lub mieszanki na patelnię wystarczy zawinąć w folię aluminiową. Najlepiej dodać do środka marynatę lub oliwę z oliwek, masło oraz wybrane przyprawy (zioła, czosnek, ostrą paprykę, curry, sok z cytryny, sos sojowy), aby zyskać nie tylko aromatyczne danie. Z grillowania powstanie w ten sposób również pełen smaków sos do maczania pieczywa lub mięsa.

Aby wykorzystać mrożonki, można posłużyć się sposobem, który jest konieczny przy twardych, świeżych warzywach, czyli wstępnym obgotowywaniem. Wystarczy kilka minut, aby móc ułożyć mrożone warzywa na ruszcie lub użyć ich do wykonania szaszłyków. Można także wykorzystać tacki aluminiowe, na których rozsypać można nawet mieszankę przeznaczoną na patelnię. To jedna z zalet mrożonek. Do wyboru mamy nie tylko warzywa krojone lub mini, ale też dobrze dobrane kompozycje, stanowiące tak naprawdę gotowe dania.

Sposoby na mrożonki z grilla

Marynata do warzyw na grilla

Warzywa z grilla świetnie smakują solo, skropione odrobiną oliwy z oliwek, ale ich smak można też podkręcić odpowiednią marynatą. Poleca się je zwłaszcza przy warzywach, które tracą kolor lub ciemnieją po czasie. W tym wypadku przydatne będą mieszanki z dodatkiem soku z cytryny. Jakie jeszcze aromaty mogą wzbogacić dania warzywne z grilla?

  • masło lub oliwa ziołowa – łatwo je przygotować, są uniwersalne, nadają charakterystyczny smak, zapach oraz kremową konsystencję. Wystarczy wymieszać masło lub oliwę z wybranymi świeżymi (ewentualnie suszonymi), posiekanymi lub roztartymi w moździerzu ziołami oraz czosnkiem. To doskonały dodatek do paczuszek z folii aluminiowej i mrożonych oraz świeżych warzyw;
  • marynata korzenna – jej podstawą jest masło lub oliwa z oliwek, a sercem przyprawy, takie jak curry, cynamon, kumin, słodka papryka. Można wzbogacić ją o papryczkę chilli lub odrobinę miodu (ale lepiej dodać go pod koniec grillowania, aby się nie przypalił). Przyprawy należy rozetrzeć w tłuszczu bazowym;
  • marynata pikantna – do warzyw z grilla można dodać też pikantny sos indonezyjski, czyli sambal oelek. Warto wzbogacić go o oliwę. Pasować będzie również cytryna;
  • marynata z pastą tahini – pastę sezamową można połączyć z sokiem z cytryny, nasionami sezamu i oliwą. Aby nadać warzywom słodyczy, można pod koniec grillowania dodać również odrobinę miodu.

Jak grillować warzywa? Przepisy i nietypowe dania z warzywami na grilla

Dobrze grillowane warzywa powinny być miękkie i kremowe lub podane al dente, czyli przyjemnie chrupkie. Zdarza się jednak, że są jednocześnie surowe i przypalone z wierzchu. Aby tego uniknąć, należy trzymać się kilku zasad grillowania. Najlepszym sposobem jest pokrojenie twardych warzyw w talarki lub słupki, co przyspieszy obróbkę. Jeszcze większą pewność da wstępne obgotowanie. Dzięki niemu na ruszcie mogą zostać ułożone większe kawałki. Warto też wykorzystać oliwę lub masło do zabezpieczenia warzyw przed przypaleniem.

Kalafior z grilla z pesto i parmezanem

Składniki:

  • mrożone lub świeże różyczki kalafiora;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • pęczek świeżej bazylii;
  • 1 łyżka orzeszków pinii;
  • 2 łyżki tartego parmezanu;
  • sól do smaku.

Niezależnie od tego, czy kalafior jest świeży, czy mrożony, należy go lekko obgotować w osolonej wodzie. W tym czasie, przy pomocy blendera, przygotowujemy pesto z bazylii, oliwy, orzeszków i soli. Różyczki obtaczamy w pesto i umieszczamy na tacce grillowej lub rozłożonej folii aluminiowej. Można je też zawinąć. Grillujemy do uzyskania konsystencji al dente i posypujemy parmezanem. Grillujemy jeszcze 1-2 minuty.

Mini marchewka z grilla z miodem i cynamonem

Składniki:

  • młode marchewki lub mrożone marchewki mini Hortex;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego;
  • szczypta cynamonu;
  • kulka plastrów sera halloumi.

Młode marchewki lub te typu mini obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 3-5 minut i zawijamy w folię, dodając masło, sos sojowy i cynamon. Tuż przed zdjęciem z grilla dodajemy miód oraz grillujemy ser przez około 3 minuty.

Leczo z grilla

Składniki:

  • mieszanka węgierska Hortex;
  • oliwa z oliwek;
  • papryka słodka i ostra;
  • sól i pieprz;
  • oregano;
  • tymianek.

Wszystkie składniki na leczo umieszczamy w dobrze zawiniętych paczuszkach z folii. Powinny one być tak zawinięte, aby nie wyciekał sos (najlepiej skierować wszystkie rogi kwadratu z folii do góry i zakręcić).

Grillowana sałatka grecka

Składniki:

  • warzywa na patelnię greckie;
  • 1 czerwona cebula;
  • czarne oliwki;
  • 200 g fety;
  • świeży tymianek;
  • oliwa z oliwek.

Przygotowujemy paczuszki jak w przypadku leczo i wsypujemy porcje mieszanki greckiej i cebulę w piórkach. Skrapiamy oliwą i grillujemy ok. 10 minut. Do każdej paczuszki dokładamy plaster fety i gałązkę tymianku, podlewany oliwą. Grillujemy jeszcze około 5 minut.

Fasolka szparagowa z grilla

Składniki:

  • mrożona lub świeża fasolka szparagowa;
  • kilka plastrów cienkiego boczku;
  • gałązki tymianku;
  • sól.

Fasolkę gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Kilka strączków i tymianek zawijamy w boczek i układamy na tacce. Grillujemy do miękkości.