Makaron z kozim serem w dwóch odsłonach!

Kozie sery zyskują coraz więcej miłośników, ich wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne przyciągają nowych smakoszy. Przepisy z wykorzystaniem kozich specjałów na pewno podbijają serca tych, którzy w kuchni lubią dobrej jakości produkty i stawiają na te z regionalnych gospodarstw.

Poznaj wyjątkowe przepisy na makaron z kozim serem, które powstały w kuchni Jakuba Kuronia!

Błyskawiczny makaron ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem

Składniki dla 4 osób:

100 g wędzonego boczku

5 ząbków czosnku

200 g świeżego szpinaku

250 g pomidorków koktajlowych

¼ szklanki oliwy z oliwek

250 g ulubionego makaronu, np. tagliatelle

100 g sera koziego twardego dojrzewającego

sól, szczypta suszonego chilli

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni delikatnie zrumień boczek pokrojony w paski. Wlej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w płatki. Smaż kilka minut na małym ogniu.
  2. Następnie dodaj szpinak oraz pomidorki przekrojone na pół. Smaż kilka minut, aż szpinak zmięknie. Całość dopraw solą i suszonym chilli.
  3. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, 2 minuty krócej niż mówi instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź pozostawiając 200 ml wody z gotowania makaronu (to bardzo ważne, nie pomijaj tego kroku).
  4. W garnku połącz odcedzony makaron, sos oraz wodę spod gotowania makaronu. Wymieszaj składniki, posyp startym kozim serem. Przed podaniem odstaw na 2 minuty, w tym czasie makaron wchłonie nadmiar sosu.
  5. Makaron ze szpinakiem, pomidorami nałóż na talerz, posyp dodatkową porcją startego koziego sera.

Pamiętaj o tym, żeby do swoich dań wybierać produkty najwyższej jakości, zwracaj uwagę w sklepie na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. To znak, który daje gwarancję dobrego smaku, czystej etykiety i naturalnej, nieprzemysłowej metody produkcji. Takie są właśnie produkty od Specjałów Regionu! Wypróbuj również przepis na Makaron pełnoziarnisty z pieczonym kozim serem i pomidorkami!

Makaron pełnoziarnisty z pieczonym serem sałatkowym Festkoz z mleka koziego i pomidorkami

Składniki:

Makaron z kurczakiem:

300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti

250 g piersi z kurczaka

pół łyżeczki suszonego oregano

pół łyżeczki suszonego tymianku

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

Ser z pomidorami:

1 opakowanie sera sałatkowego Festkoz z mleka koziego

250 g pomidorków koktajlowych

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra – dół".
  2. Opłukane pomidor przełóż do naczynia do zapiekania. Na środek ułóż kostkę sera Festkoz. Całość polej oliwą, posyp oregano, sola i pieprzem, natrzyj utartym czosnkiem. Zapiekaj aż ser i pomidory ładnie się przypieką, około 25 minut.
  3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  4. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw oregano, tymiankiem, utartym czosnkiem, oliwą oraz solą i pieprzem. Mięso podsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około 3-4 minuty.
  5. Ugotowany makaron wymieszaj z pieczoną fetą, pomidorami i kurczakiem. Do sosu dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
  6. Podawaj od razu, ewentualnie dekorując posiekaną zieleniną.

Szybkie i pyszne danie przygotujesz błyskawicznie i na pewno zrobisz wrażenie na domownikach czy gościach.