Czy wieprzowina w Wielkanoc bryluje tylko na polskim stole? Sprawdźmy!

Tradycyjne, polskie potrawy na wielkanocny stół nie mają sobie równych - żurek, biała kiełbasa, pasztet czy pieczony schab wieprzowy to tylko kilka przykładów dań, na które nieraz czekamy okrągły rok. W Wielkanoc polskie stoły dosłownie uginają się pod daniami z mięsa wieprzowego, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. A jak to wygląda w innych krajach? Sprawdźmy!

Mięsna Wielkanoc dookoła świata

Święta Wielkanocne to w kulturze chrześcijańskiej czas ogromnej radości. W większości krajów z tej okazji – po okresie postnym – szykuje się ogromne uczty z suto zastawionym stołem. Czy znajduje się na nich miejsce dla wieprzowiny? Jak najbardziej! Typowo niemieckim przysmakiem wielkanocnym jest przypominający tatara, hackepeter. Robi się go z surowego mięsa wieprzowego, cebuli, świeżej papryki i siekanej natki pietruszki. W austriackich domach nie może zabraknąć wiedeńskiej szynki wielkanocnej, czyli solidnego kawałka mięsa wieprzowego zapiekanego w cieście z mąki żytniej. W niektórych regionach Portugalii można skosztować leitão – młodego prosiaka pieczonego z pomarańczami. Natomiast mieszkańcy Stanów Zjednoczonych częstują rodzinę szynką wieprzową w glazurze ze śliwek kalifornijskich. Jak widać nie tylko Polacy ukochali sobie wieprzowinę. Nic dziwnego! Mięso wieprzowe wyróżnia nie tylko doskonały smak i aromat, ale także szybkość przygotowania nawet pozornie skomplikowanych świątecznych rarytasów. Dla przykładu: szynka upiecze się już w półtorej godziny, a schab wieprzowy nie potrzebuje więcej niż godziny w piekarniku, by był kruchy i pyszny. 

Wielkanocne przysmaki po polsku 

O polskiej kuchni godzinami mogą opowiadać Jakub i Gaja Kuroniowie, ambasadorowie IV edycji kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje". Rodzeństwo hołduje rodzimej tradycji i serwuje wieprzowe smakołyki u siebie w domu. Kuba, zapytany o ulubione polskie mięso na Wielkanoc od razu wskazuje wieprzowinę. Z okazji Świąt zdarza mu się nawet samemu przygotować w domu wędliny, korzystając z wędzarki, którą kupił jeszcze tata kucharza. Oprócz domowych wędlin czy białej kiełbasy na wielkanocnym stole Jakuba Kuronia nie może zabraknąć też żuru na wywarze z wędzonych żeberek wieprzowych i białej kiełbasy. 

Czy wieprzowina w Wielkanoc bryluje tylko na polskim stole? Sprawdźmy!Czy wieprzowina w Wielkanoc bryluje tylko na polskim stole? Sprawdźmy! 

Żurek na wędzonym żeberku z chipsem z boczku Kuby Kuronia 

Składniki: 

  • 1,2 l wody 
  • 2 żeberka wędzone  
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 mała marchew  
  • pół korzenia pietruszki 
  • kawałek selera 
  • łyżeczka majeranku 
  • 300 g kiełbasy białej surowej 
  • 100 g boczku wędzonego 
  • 1 mała cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3-4 ziemniaki 
  • 6 plasterków wędzonego boczku 
  • 300 ml zakwasu na żur  
  • 1-2 łyżki chrzanu 
  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego 
  • sól i czarny pieprz do smaku 
  • jajka ugotowane na twardo do podania 

Czy wieprzowina w Wielkanoc bryluje tylko na polskim stole? Sprawdźmy!Czy wieprzowina w Wielkanoc bryluje tylko na polskim stole? Sprawdźmy! 

Sposób przygotowania: 

Wlej wodę do garnka. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, białą kiełbasę, starte warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie kiełbasę wyjmij, ostudź i pokrój w plasterki. 

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu. Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Po około 15 minutach, kiedy ziemniaki zmiękną dodaj żytni zakwas, chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie lekko bulgotać, ale już nie gotuj. 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Plastry boczku wędzonego połóż na kratce do pieczenia i piecz około 10 minut, aż będzie chrupiący. 

Żurek podawaj z jajkiem na twardo i czipsem z boczku.  

Z kolei młodsza siostra Jakuba, Gaja nie byłby sobą, gdyby do tradycyjnej kuchni polskiej nie przemyciła swoich innowacji. Chętnie sięga po smaki inspirowane podróżami po świecie, sprytnie łącząc je z polskimi produktami. Jednym z nich jest na przykład podpatrzona w kuchni włoskiej tradycyjna porchetta, czyli rolada z boczku wieprzowego z aromatycznym farszem. Taka pieczeń to nie lada gratka dla każdego miłośnika mięsa wieprzowego. Miękka, soczysta, po prostu palce lizać! Wypróbuj! 

Czy wieprzowina w Wielkanoc bryluje tylko na polskim stole? Sprawdźmy!Czy wieprzowina w Wielkanoc bryluje tylko na polskim stole? Sprawdźmy! 

Porchetta wielkanocna według Gai Kuroń 

Składniki: 

  • 1,5 kg boczku ze skórą bez kości 
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 gałązki tymianku 
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • łyżka szałwii suszonej 
  • skórka otarta z 2 cytryn 
  • 30 g tartego parmezanu 
  • 200 ml białego wina 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

Najlepszy do rolowania będzie cienki kawałek boczku o w miarę regularnym, prostokątnym kształcie. Ja wybrałem boczek poprzerastany tłuszczykiem o wadze około 1,5 kg, choć nieco większy lub mniejszy też się świetnie sprawdzi. Bez wątpienia gruby kawałek mięsa trudniej będzie się rolował, dlatego warto poprosić rzeźnika o boczek przeznaczony do tego celu. Dobry fachowiec usunie kości i odpowiednio przytnie płat mięsa. 

Na początku z musztardy, utartego czosnku, tymianku, szałwii, rozmarynu oraz soli i pieprzu przygotuj pastę. Płat mięsa rozłóż na desce do krojenia mięsem do dołu i ostrym nożem natnij skórę w kratkę. Następnie obróć boczek i natrzyj całą powierzchnię wcześniej przygotowaną pastą. Ciasno zroluj boczek. Dodatkowo warto w kilku miejscach związać roladę przy pomocy sznurka kuchennego. Jest to ważna czynność, dzięki temu boczek po upieczeniu będzie się ładnie kroił. 

Następnie roladę dopraw solą i pieprzem oraz pozostałą pastą. Boczek zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki aż na 24 godziny! 

Piecz w 180°C przez 90 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz dodatkowe 90 minut. 

Życzymy Państwu rodzinnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.  

Po więcej przepisów z polskiego mięsa wieprzowego zapraszamy na stronę pewnejestjedno.pl

_____ 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. 

Czy wieprzowina w Wielkanoc bryluje tylko na polskim stole? Sprawdźmy!