Jeśli lubisz organizować grille i chcesz zaskoczyć gości nowymi smakami, pokaż im, jak pyszne są przekąski z kozim nabiałem, który zawiera witaminę A zamiast karotenu i 5 razy więcej witaminy B13 niż krowi nabiał. W składzie ma też mniej laktozy i kazeinę, która sprawia, że sery lepiej sprawdzają się u osób z nietolerancją laktozy i z alergiami. To bomba witaminowa wspomagająca organizm w regeneracji komórek. Produkty tworzone z mleka koziego pomagają w walce z anemią, astmą, egzemą, schorzeniami wątroby czy płuc.
Wybierając sery z oznaczeniem „Jakość Tradycja", wybierasz produkty regionalne, przygotowane zgodnie z ponad 50-letnią tradycją.
Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!
Zanim grill się rozgrzeje, warto przygotować różne przystawki, takie jak koreczki serowe z warzywami, idealne na jednego gryza. Możesz też przetestować bardziej skomplikowane przepisy, na przykład wytrawne trufle ziołowe z koziego twarogu!
Składniki:
200 g koziego twarogu wiejskiego
3 łyżki prażonych pestek słonecznika
3 łyżki posiekanych ziół, jak koperek, szczypiorek i bazylia
sól, pieprz
do obtoczenia:
słodka papryka w proszku
prażony sezam
suszony czosnek niedźwiedzi
czarnuszka
Sałatka:
100 g kaszy gryczanej niepalonej
500 ml wody
2 pomidory
½ świeżego ogórka
pęczek natki pietruszki
3 łyżki octu jabłkowego
sól, szczypta suszonego chilli
Kaszę gotuj 12-14 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź i przelej zimna wodą. Pomidory i ogórka pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Ostudzona? kasze?, poła?cz z warzywami i natka? pietruszki. Dodaj ocet lub sok z cytryny oraz sól i suszone chilli do smaku. Całość wymieszaj.
Do koziego twarogu wiejskiego dodaj rozdrobnione pestki słonecznika oraz posiekane zioła. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z połączonych składników uformuj kulki średnicy około 3 cm. Tak powstałe „trufle" obtocz w słodkiej papryce, sezamie, czosnku niedźwiedzim, oraz czarnuszce. Kulki podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.
Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!
Grill to nie tylko kiełbasa i mięso z grilla. To także okazja na niestandardowe podejście do sałatek, na przykład na przygotowanie sałatki z grillowanym kurczakiem, kozim serem i grzankami.
Składniki dla 2 osób:
200 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw (np. słodka papryka, czosnek granulowany, curry, sól)
pół sałaty lodowej
8 pomidorków koktajlowych
1 pszenna bułka
50 g koziego sera twardego dojrzewającego
2 jajka na twardo
1 łyżka prażonego sezamu
Sos:
opakowanie koziego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
łyżeczka miodu
chlust oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno
sól, pieprz
Pierś z kurczaka dopraw ulubioną mieszanką przypraw z olejem roślinnym, następnie usmaż na grillu. Po ostudzeniu kurczaka pokrój w plastry. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, pomidorki przekrój na pół. Bułkę (może być czerstwa) pokrój w cienkie plastry. Pieczywo opiecz na grillu z odrobiną oliwy i dodaj do sałatki. Następnie udekoruj ją połówkami jajek na twardo, startym kozim serem oraz prażonym sezamem.
Przygotuj sos, mieszając jogurt z majonezem, utartym czosnkiem i pozostałymi składnikami oprócz oleju z pestek dyni. Sałatkę podaj z sosem oraz chlustem oleju.
Dowiedz się więcej o naszych produktach na www.specjalyregionu.pl
Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!
*Merytoryka treści została przygotowana na podstawie artykułu "Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego" autorstwa R. Pastuszka, J. Barłowskiej, Z. Litwińczuka.
Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!