Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!

Uwielbiasz organizować grilla, ale powoli brak Ci pomysłów na oryginalne potrawy? Najwyższy czas poznać kilka nowych przepisów i zachwycić znajomych nie tylko nowymi przysmakami z grilla, ale także smacznymi przystawkami, umilającymi oczekiwanie na danie główne!

Nowe przekąski, a może z kozim serem?

Jeśli lubisz organizować grille i chcesz zaskoczyć gości nowymi smakami, pokaż im, jak pyszne są przekąski z kozim nabiałem, który zawiera witaminę A zamiast karotenu i 5 razy więcej witaminy B13 niż krowi nabiał. W składzie ma też mniej laktozy i kazeinę, która sprawia, że sery lepiej sprawdzają się u osób z nietolerancją laktozy i z alergiami. To bomba witaminowa wspomagająca organizm w regeneracji komórek. Produkty tworzone z mleka koziego pomagają w walce z anemią, astmą, egzemą, schorzeniami wątroby czy płuc.

Wybierając sery z oznaczeniem „Jakość Tradycja", wybierasz produkty regionalne, przygotowane zgodnie z ponad 50-letnią tradycją.

Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski! 

Szybkie przekąski na grilla

Zanim grill się rozgrzeje, warto przygotować różne przystawki, takie jak koreczki serowe z warzywami, idealne na jednego gryza. Możesz też przetestować bardziej skomplikowane przepisy, na przykład wytrawne trufle ziołowe z koziego twarogu!

Składniki:

200 g koziego twarogu wiejskiego

3 łyżki prażonych pestek słonecznika

3 łyżki posiekanych ziół, jak koperek, szczypiorek i bazylia

sól, pieprz

do obtoczenia:

słodka papryka w proszku

prażony sezam

suszony czosnek niedźwiedzi

czarnuszka

Sałatka:

100 g kaszy gryczanej niepalonej

500 ml wody

2 pomidory

½ świeżego ogórka

pęczek natki pietruszki

3 łyżki octu jabłkowego

sól, szczypta suszonego chilli

Kaszę gotuj 12-14 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź i przelej zimna wodą. Pomidory i ogórka pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Ostudzona? kasze?, poła?cz z warzywami i natka? pietruszki. Dodaj ocet lub sok z cytryny oraz sól i suszone chilli do smaku. Całość wymieszaj.

Do koziego twarogu wiejskiego dodaj rozdrobnione pestki słonecznika oraz posiekane zioła. Masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z połączonych składników uformuj kulki średnicy około 3 cm. Tak powstałe „trufle" obtocz w słodkiej papryce, sezamie, czosnku niedźwiedzim, oraz czarnuszce. Kulki podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.

Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski! 

A kiedy grill się rozpali… spróbuj tych przepisów!

Grill to nie tylko kiełbasa i mięso z grilla. To także okazja na niestandardowe podejście do sałatek, na przykład na przygotowanie sałatki z grillowanym kurczakiem, kozim serem i grzankami.

Składniki dla 2 osób:

200 g piersi z kurczaka

1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw (np. słodka papryka, czosnek granulowany, curry, sól)

pół sałaty lodowej

8 pomidorków koktajlowych

1 pszenna bułka

50 g koziego sera twardego dojrzewającego

2 jajka na twardo

1 łyżka prażonego sezamu

Sos:

opakowanie koziego jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu jabłkowego

łyżeczka miodu

chlust oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno

sól, pieprz

Pierś z kurczaka dopraw ulubioną mieszanką przypraw z olejem roślinnym, następnie usmaż na grillu. Po ostudzeniu kurczaka pokrój w plastry. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, pomidorki przekrój na pół. Bułkę (może być czerstwa) pokrój w cienkie plastry. Pieczywo opiecz na grillu z odrobiną oliwy i dodaj do sałatki. Następnie udekoruj ją połówkami jajek na twardo, startym kozim serem oraz prażonym sezamem.

Przygotuj sos, mieszając jogurt z majonezem, utartym czosnkiem i pozostałymi składnikami oprócz oleju z pestek dyni. Sałatkę podaj z sosem oraz chlustem oleju.

Dowiedz się więcej o naszych produktach na www.specjalyregionu.pl

Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski! 

*Merytoryka treści została przygotowana na podstawie artykułu "Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego" autorstwa R. Pastuszka, J. Barłowskiej, Z. Litwińczuka.

Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!Sezon grillowy - nowe pomysły na przekąski!