Wege przepisy z kozim nabiałem!

Czerwone, zielone, chrupiące, sprężyste, podpieczone, gotowane, duszone, aromatyczne.. O warzywach można by tak bez końca! Jest ich cała gama, która czeka na przeróżne sposoby podania i bardziej lub mniej oczywiste połączenia.

Nikt nie podważa faktu, że warto jeść warzywa, by dostarczyć sobie niezbędnych witamin, błonnika, a przede wszystkim zadbać o różnorodność w diecie. Wiele dzieci w momencie namierzenia jakiegokolwiek zielonego składnika na swoim talerzu, przestaje być nim zainteresowana.

Dlatego pora by odczarować warzywa zarówno tym małym niejadkom, jak i tym większym.

Nasz magiczny sposób? Co innego mogłoby nim być niż sery kozie?!

To one dają całej potrawie TO COŚ. Łączą wszystkie smaki i co ważne sprawiają by cały posiłek jest dobrze zrównoważony – by zawierał białko oraz istotne w diecie mikroelementy, takie jak wapń, magnez, czy potas. Ach i oczywiście to sery kozie są kartą przetargową, która przekonuje tych z największą nieufnością do spróbowania chociaż kęsa nowego warzywnego dania. Przygotowaliśmy dla Was przepisy, dzięki którym nie tylko nakłonicie innych do spróbowania Waszej potrawy, ale sprawicie też, że zanim się obejrzycie zniknie ona z talerzy!

Wege przepisy z kozim nabiałem!Wege przepisy z kozim nabiałem! 

Quiche z młodą kapustą, cukinią i kozim jogurtem naturalnym

Składniki na ciasto:

220 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

1 żółtko

łyżka kwaśnej śmietany 18%

szczypta soli

Farsz:

1 cukinia średniej wielkości

1 duża cebula

ćwiartka młodej kapusty (300 g)

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

sól, pieprz

200 g koziego jogurtu naturalnego

60 g sera koziego twardego dojrzewającego

4 jajka

sól, pieprz

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Do maki dodaj zimne masło, żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Wyłóż ciastem formę. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz 20 minut w temp 180°C.

Cebule pokrój w piórka, czosnek w płatki, podsmaż na oleju, lekko posól. Dodaj cukinie pokrojona w talarki, smaż ok 7 minut co jakiś czas mieszając.

Kapustę poszatkuj, wrzuć na wrzątek na kilka minut. Odcedź kapustę i dodaj do cebuli z cukinią, wymieszaj. Warzywa przełóż na podpieczony spod.

Do miseczki przełóż kozi jogurt naturalny, dodaj jajka, kozi ser starty na małych oczkach, sól, pieprz i gałkę muszkatołowa.

Piecz 30 minut w 190°C.

Wege przepisy z kozim nabiałem!Wege przepisy z kozim nabiałem! 

Zapiekanka z cukinii z wędzonym kozim serem

Składniki:

1 duża cebula

600 g pomidorów drobno krojonych z puszki

4 ząbki czosnku

2 garście liści bazylii

2 cukinie

2 opakowania koziego sera twardego wędzonego w plastrach

2 łyżki oleju

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodaj pomidory z puszki, posiekaną bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 10 minut na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem.

Cukinię pokrój w podłużne plastry grubości 5 mm. Następnie opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej, około 1 minutę z każdej strony.

W naczyniu do zapiekania układaj warstwy zaczynając od sosu, następnie cukinia, kozi ser twardy wędzony. Na wierzchu ułóż podwójna ilość sera.

Zapiekaj 30-35 minut w temperaturze 180°C.

Wege przepisy z kozim nabiałem!Wege przepisy z kozim nabiałem! 

Sałatka ze szparagami, serem kozim twardym dojrzewającym i ziołowym dressingiem

Składniki:

2-3 łyżki zielonej soczewicy

mały pęczek zielonych szparagów (250 g)

2 jajka na twardo

10 pomidorków koktajlowych

50 g roszponki

2-3 łyżki kukurydzy z puszki

2 ogórki gruntowe

100 g sera koziego twardego dojrzewającego

1 łyżka orzechów włoskich

Dressing ziołowy:

80 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

2 łyżki ulubionej musztardy

1 łyżeczka płynnego miodu

łyżka octu jabłkowego

1 łyżka posiekanej bazylii

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/3 łyżeczki soli

duża szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotuj przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, odstaw do przestudzenia. Szparagi skróć o twarde końcówki. Podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Ostudź pod zimną wodą, pokrój na mniejsze 4 cm kawałki. Jajka i pomidorki pokrój na połówki. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w plastry. Kukurydzę odcedź z zalewy. Kozi ser zetrzyj na grubej tarce. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i posiekaj na mniejsze kawałki.

W małej miseczce wymieszaj musztardę z miodem i octem. Stale mieszając wlewaj olej do połączenia składników. Na końcu dodaj posiekane zioła oraz sól i pieprz.

Wszystkie składniki sałatki przełóż do salaterki, polej sosem.

Trzymamy kciuki!

Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

*Merytoryka materiału została opracowana na podstawie publikacji "Zawartość składników pokarmowych w niektórych przetworach mleka koziego" Regina Gajewska, prof. dr hab. Zenon Ganowiak, Michał Nabrzyski; Katedra i Zakład Bromatologii Akademii Medycznej w Gdańsku.

Wege przepisy z kozim nabiałem!Wege przepisy z kozim nabiałem!