Nikt nie podważa faktu, że warto jeść warzywa, by dostarczyć sobie niezbędnych witamin, błonnika, a przede wszystkim zadbać o różnorodność w diecie. Wiele dzieci w momencie namierzenia jakiegokolwiek zielonego składnika na swoim talerzu, przestaje być nim zainteresowana.
Dlatego pora by odczarować warzywa zarówno tym małym niejadkom, jak i tym większym.
Nasz magiczny sposób? Co innego mogłoby nim być niż sery kozie?!
To one dają całej potrawie TO COŚ. Łączą wszystkie smaki i co ważne sprawiają by cały posiłek jest dobrze zrównoważony – by zawierał białko oraz istotne w diecie mikroelementy, takie jak wapń, magnez, czy potas. Ach i oczywiście to sery kozie są kartą przetargową, która przekonuje tych z największą nieufnością do spróbowania chociaż kęsa nowego warzywnego dania. Przygotowaliśmy dla Was przepisy, dzięki którym nie tylko nakłonicie innych do spróbowania Waszej potrawy, ale sprawicie też, że zanim się obejrzycie zniknie ona z talerzy!
Wege przepisy z kozim nabiałem!
Składniki na ciasto:
220 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
Farsz:
1 cukinia średniej wielkości
1 duża cebula
ćwiartka młodej kapusty (300 g)
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
200 g koziego jogurtu naturalnego
60 g sera koziego twardego dojrzewającego
4 jajka
sól, pieprz
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Do maki dodaj zimne masło, żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Wyłóż ciastem formę. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz 20 minut w temp 180°C.
Cebule pokrój w piórka, czosnek w płatki, podsmaż na oleju, lekko posól. Dodaj cukinie pokrojona w talarki, smaż ok 7 minut co jakiś czas mieszając.
Kapustę poszatkuj, wrzuć na wrzątek na kilka minut. Odcedź kapustę i dodaj do cebuli z cukinią, wymieszaj. Warzywa przełóż na podpieczony spod.
Do miseczki przełóż kozi jogurt naturalny, dodaj jajka, kozi ser starty na małych oczkach, sól, pieprz i gałkę muszkatołowa.
Piecz 30 minut w 190°C.
Wege przepisy z kozim nabiałem!
Składniki:
1 duża cebula
600 g pomidorów drobno krojonych z puszki
4 ząbki czosnku
2 garście liści bazylii
2 cukinie
2 opakowania koziego sera twardego wędzonego w plastrach
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodaj pomidory z puszki, posiekaną bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 10 minut na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem.
Cukinię pokrój w podłużne plastry grubości 5 mm. Następnie opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej, około 1 minutę z każdej strony.
W naczyniu do zapiekania układaj warstwy zaczynając od sosu, następnie cukinia, kozi ser twardy wędzony. Na wierzchu ułóż podwójna ilość sera.
Zapiekaj 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Wege przepisy z kozim nabiałem!
Składniki:
2-3 łyżki zielonej soczewicy
mały pęczek zielonych szparagów (250 g)
2 jajka na twardo
10 pomidorków koktajlowych
50 g roszponki
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
2 ogórki gruntowe
100 g sera koziego twardego dojrzewającego
1 łyżka orzechów włoskich
Dressing ziołowy:
80 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 łyżki ulubionej musztardy
1 łyżeczka płynnego miodu
łyżka octu jabłkowego
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, odstaw do przestudzenia. Szparagi skróć o twarde końcówki. Podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Ostudź pod zimną wodą, pokrój na mniejsze 4 cm kawałki. Jajka i pomidorki pokrój na połówki. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w plastry. Kukurydzę odcedź z zalewy. Kozi ser zetrzyj na grubej tarce. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i posiekaj na mniejsze kawałki.
W małej miseczce wymieszaj musztardę z miodem i octem. Stale mieszając wlewaj olej do połączenia składników. Na końcu dodaj posiekane zioła oraz sól i pieprz.
Wszystkie składniki sałatki przełóż do salaterki, polej sosem.
Trzymamy kciuki!
Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
*Merytoryka materiału została opracowana na podstawie publikacji "Zawartość składników pokarmowych w niektórych przetworach mleka koziego" Regina Gajewska, prof. dr hab. Zenon Ganowiak, Michał Nabrzyski; Katedra i Zakład Bromatologii Akademii Medycznej w Gdańsku.
Wege przepisy z kozim nabiałem!