Stir fry z ryżem i warzywami

Stir fry z ryżem i warzywami to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad czy nietuzinkową kolację. Aromatyczne mięso, doskonale dobrane warzywa i idealnie ugotowany ryż sprawią, że niepowtarzalne azjatyckie smaki zagoszczą w waszej kuchni na dłużej. Sprawdźcie nasz przepis na tę potrawę.
Zobacz wideo

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 200 g wody
  • 1 kostka Bulion warzywny Vegeta Natur
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 200 g antrykotu wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 2 różyczki brokułu
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 25 ml Vegeta Natur w płynie
  • 30 g miodu
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 20 g sprażonego sezamu
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

Zacznij od wstawienia ryżu. Wypłucz go pod bieżącą wodą, aż ta, wypływając spod ryżu, będzie czysta. Następnie zalej ryż odmierzoną ilością wody i odstaw na 20 minut. Po tym czasie wstaw ryż do gotowania. Gdy zacznie wrzeć, skręć moc na minimum i dodaj kostkę Bulion warzywny Vegeta Natur, rozkruszając ją w palcach. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż cała woda wchłonie się w ryż.

Przygotuj wszystkie składniki do smażenia. Antrykot pokrój w cienkie paski. Czosnek, imbir i chili oczyść. Następnie pokrój w cieniutką zapałkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Brokuł podziel na mniejsze różyczki, marchewkę obierz i pokrój w zapałkę, papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ugotowany ryż zestaw z ognia i odstaw na bok.

Przejdź do smażenia. Rozgrzej bardzo mocno patelnię, wlej olej rzepakowy i wrzuć pokrojony imbir, czosnek i papryczkę chili. Podsmażaj 30 sekund, po czym dorzuć mięso. Cały czas podsmażaj na bardzo wysokiej temperaturze, po minucie dodaj cebulę, brokuł i marchewkę. Podsmażaj 2-3 minuty, a następnie dodaj pokrojone papryki. Smaż kolejne 2 minuty. Na sam koniec dodaj do warzyw miód, olej sezamowy i dopraw wszystko Vegeta Natur w płynie, polewając całą potrawę. Gotuj jeszcze dwie minuty, a następnie podawaj. Na dnie talerza ułóż ryż, a na wierzch mieszankę stir fry! Posyp wszystko sprażonym sezamem, świeżo zerwaną kolendrą i podawaj z ćwiartkami limonki.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.