Mazurek kajmakowy z czekoladą

Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Nic dziwnego - kruche ciasto, słodkie nadzienie, no i okazja, żeby wyrazić siebie artystycznie. Na święta mazurek musi być! Ale nie byle jaki. Sprawdźcie wedlowski przepis na wersję z kajmakiem i polewą czekoladową. Poezja!
Zobacz wideo

Mazurek kajmakowy z czekoladą - przepis

Składniki:

Na spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 90 g brązowego cukru
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 łyżka E.Wedel Kakao ciemne z Ghany

Na kajmak:

  • 80 ml płynnego miodu (najlepiej akacjowego)
  • 125 g roztopionego masła
  • 800 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce

Na polewę:

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 180 g E.Wedel czekolady gorzkiej 64 proc.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. W misce wymieszaj wszystkie składniki na spód i wyrób zwarte ciasto. Masą wylep wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 x 30 cm i mocno dociśnij. Spód piecz przez 15-18 minut.

W międzyczasie przygotuj kajmak. Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 7 minut, aż kajmak zacznie gęstnieć. Następnie przelej go na upieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż kajmak będzie złocisty. Wystudź i wstaw do lodówki na godzinę.

Przygotuj polewę. Czekoladę połam i przełóż do rondelka, dodaj olej i podgrzewaj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie lekko ją wystudź. Wciąż płynną wylej na mazurek. Delikatnie potrząsając foremką, rozprowadź czekoladę na całej powierzchni ciasta. Całość wystudź i wstaw do lodówki, aż polewa zastygnie.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.