Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Choć serniki na Wielkanoc często goszczą w naszych domach, pascha - mimo że znana - na stoły trafia rzadziej. A szkoda, bo ma same plusy: spełnia rolę sernika, a jej przygotowanie nie wiąże się z modlitwami o to, by nie opadła ani nie popękała. Jeśli zrobicie ją według naszego przepisu, nadacie deserowi dodatkowych wartości - i smakowych, i odżywczych. Do dzieła!
Zobacz wideo

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 800 g mleka migdałowego
  • 250 g jogurtu roślinnego
  • 100 g masła lub oleju kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • 80 g cukru lub miodu
  • 1 laska wanilii
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g orzechów laskowych obranych prażonych

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną upraż na sucho. Następnie kilkakrotnie przepłucz pod bieżącą wodą. Zalej mlekiem roślinnym i gotuj do miękkości (około 20 minut). Dodaj cukier, ziarna z laski wanilii, olejek migdałowy, masło, sok z cytryny, jogurt i zblenduj na gładką masę.

Orzechy i morele pokrój na drobniejsze kawałki i razem z rodzynkami dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie.

Sito wyłóż gazą, nałóż masę, przykryj końcami materiału, dociśnij talerzykiem. Na górę połóż coś ciężkiego, co będzie dociskać talerzyk. Sito w misce włóż do lodówki na noc.

Rano paschę wyłóż na talerz, odwracając sito do góry nogami. Zdejmij gazę i krój jak tort lub nakładaj łyżką.

Copyright © Agora SA