Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej
Choć serniki na Wielkanoc często goszczą w naszych domach, pascha - mimo że znana - na stoły trafia rzadziej. A szkoda, bo ma same plusy: spełnia rolę sernika, a jej przygotowanie nie wiąże się z modlitwami o to, by nie opadła ani nie popękała. Jeśli zrobicie ją według naszego przepisu, nadacie deserowi dodatkowych wartości - i smakowych, i odżywczych. Do dzieła!
Składniki:
- 250 g kaszy jaglanej
- 800 g mleka migdałowego
- 250 g jogurtu roślinnego
- 100 g masła lub oleju kokosowego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka olejku migdałowego
- 80 g cukru lub miodu
- 1 laska wanilii
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g orzechów laskowych obranych prażonych
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną upraż na sucho. Następnie kilkakrotnie przepłucz pod bieżącą wodą. Zalej mlekiem roślinnym i gotuj do miękkości (około 20 minut). Dodaj cukier, ziarna z laski wanilii, olejek migdałowy, masło, sok z cytryny, jogurt i zblenduj na gładką masę.
Orzechy i morele pokrój na drobniejsze kawałki i razem z rodzynkami dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie.
Sito wyłóż gazą, nałóż masę, przykryj końcami materiału, dociśnij talerzykiem. Na górę połóż coś ciężkiego, co będzie dociskać talerzyk. Sito w misce włóż do lodówki na noc.
Rano paschę wyłóż na talerz, odwracając sito do góry nogami. Zdejmij gazę i krój jak tort lub nakładaj łyżką.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?