Owsiana babka wielkanocna
Babka to ciasto obowiązkowe na wielkanocnym stole. Pewnie testowaliście już masę przepisów - na klasyczną drożdżową, piaskową, marmurkową czy jogurtową. A co powiecie na wersję owsianą? Jeśli jeszcze nie próbowaliście, pora to zmienić. Gwarantujemy, że ten przepis będziecie odświeżać co najmniej raz w roku.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 200 g masła
- 2 cytryny
- 180 g cukru
- laska wanilii
- 180 g płatków owsianych
- 90 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotuj formę na babkę i posmaruj ją łyżką masła. Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza (grzanie góra i dół).
Masło rozpuść. Płatki owsiane zmiel na pył, czyli na mąkę owsianą.
Do większej miski wbij jajka, dodaj rozpuszczone masło, sok i skórkę z cytryny, cukier, ziarna z laski wanilii, przesiane i zblendowane płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników w jednolite ciasto. Będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjmij i ostudź. Następnie wyjmij babkę na paterę i posyp cukrem pudrem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
- Jeśli spałeś na lekcjach przyrody, nie masz szans. Wiesz, gdzie rosną te rośliny?