Włoska klasyka, czyli spaghetti aglio olio e peperoncino

Podróżowanie jest super, szczególnie jeśli mowa o wyprawie do Włoch. Jeśli jednak taka perspektywa na razie nie wchodzi w grę, warto - choć małą ich część - odtworzyć we własnej kuchni. Dziś Matteo Brunetti zabiera nas na włoskie wakacje, a pomoże mu w tym klasyk klasyków: wspaniałe spaghetti aglio olio e peperoncino.

Lista zakupów na 2 porcje: 

  • 180 g spaghetti 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 świeże chili 
  • 50 g oliwy extra vergine 
  • sól 
  • świeża natka pietruszki 

Sposób przygotowania: 

  1. Posiekać bardzo cienko czosnek oraz chili. 
  2. Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i chili. Całość smażyć na małym ogniu. 
  3. W międzyczasie ugotować makaron. Gdy olej będzie smażył się za mocno, dolać trochę wody z makaronu do patelni. W połowie czasu gotowania makaronu dodać go do patelni. Smażyć i podlewać go wodą makaronową, aż będzie al dente. 
  4. Podać na talerz i udekorować świeżą pietruszką. 
Copyright © Agora SA