Włoska klasyka, czyli spaghetti aglio olio e peperoncino I Przepisy HapsVod.pl!
Włoska klasyka, czyli spaghetti aglio olio e peperoncino
REKLAMA
Haps
Podróżowanie jest super, szczególnie jeśli mowa o wyprawie do Włoch. Jeśli jednak taka perspektywa na razie nie wchodzi w grę, warto - choć małą ich część - odtworzyć we własnej kuchni. Dziś Matteo Brunetti zabiera nas na włoskie wakacje, a pomoże mu w tym klasyk klasyków: wspaniałe spaghetti aglio olio e peperoncino.
3
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Lista zakupów na 2 porcje:
180 g spaghetti
4 ząbki czosnku
2 świeże chili
50 g oliwy extra vergine
sól
świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Posiekać bardzo cienko czosnek oraz chili.
Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i chili. Całość smażyć na małym ogniu.
W międzyczasie ugotować makaron. Gdy olej będzie smażył się za mocno, dolać trochę wody z makaronu do patelni. W połowie czasu gotowania makaronu dodać go do patelni. Smażyć i podlewać go wodą makaronową, aż będzie al dente.