Dania wegetariańskie są najczęściej pełne warzyw i produktów strączkowych. Aby przyswoić kryjące się z nich cenne mikroelementy, potrzebny jest również tłuszcz. Nie każdy jest tak samo wartościowy i ma takie samo przeznaczenie. Bardzo zdrowe są oleje tłoczone na zimno. Są pełne aromatu, przez co świetnie pasują do sałatek i past warzywnych. Jednym z najcenniejszych, rodzimych olejów tłoczonych na zimno jest rzepakowy. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (omega-6), oleinowy (omega-9) oraz alfa-linolenowy (omega-3). Co ciekawe, kwasów omega-3 zawiera aż dziesięć razy więcej niż oliwa.
Do smażenia wybierajmy oleje z temperaturą dymienia (punktem dymienia) przynajmniej 220 stopni C. Świetnie sprawdzi się rafinowany olej rzepakowy, który dymi w 242 stopniach C. Podczas smażenia w wysokiej temperaturze na głębokim oleju, jedzenie „zamyka się", dzięki czemu stosunkowo niewiele tłuszczu przenika do środka. Na oleju rzepakowym przygotujemy chrupiące tofu, warzywa w tempurze czy warzywny stir fry.
Domowy indyjski ser paneer w sosie szpinakowym
Kuchnia indyjska jest pełna aromatycznych przypraw. Dzięki nim nawet wegetariańskie dania mają głęboki smak. Wiele z nas ma obawy, że w domu ciężko będzie odtworzyć orientalne smaki, ze względu na ograniczony dostęp do zagranicznych produktów. W tym przepisie główny składnik – ser paneer – zrobisz samodzielnie, a użyte w przepisie przyprawy dostaniesz w każdym większym sklepie.
Domowy indyjski ser paneer w sosie szpinakowym fot. Chzu/ shutterstock
Składniki:
Litr tłustego, świeżego mleka (nie UHT)
Łyżka soku z cytryny
2 opakowania szpinaku mrożonego w liściach
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
Kawałek korzenia imbiru, obrany i starty na tarce
Liść laurowy
Olej rzepakowy
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
Szczypta kurkumy
Ryż do podania
Sól
Sposób wykonania:
Szpinak wyjmij z zamrażalnika, żeby się rozmroził.
Przygotuj ser paneer. Zagotuj mleko i cały czas mieszając, dodaj sok z cytryny. Mieszaj do momentu, kiedy oddzieli się ser i będzie widoczna serwatka. Pozostaw do ostudzenia. Odcedź ser na sitku. Sitko przełóż do garnka lub miski, przyciśnij ser czymś ciężkim i pozostaw na kilka godzin w lodówce, żeby odciekł. Gotowy ser posól i pokrój na kwadraty. Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy do smażenia. Usmaż ser z dwóch stron. Usmażone kawałki sera odkładaj na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Wrzuć na patelnię starty imbir, lekko go zrumień i dodaj pozostałe przyprawy (w tym sól) oraz przecier pomidorowy. Chwilę podsmaż i dodaj jogurt. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i duś do momentu, aż szpinak zmięknie – około 20 minut. Dopraw solą do smaku. Na końcu dodaj usmażony ser paneer.
Danie podawaj z ryżem.
Pulpeciki gryczane
Połączenie kaszy gryczanej z białym serem znamy z podawanych na lubelszczyźnie pierogów. U nas te składniki zostały zamknięte w pysznych, wegetariańskich pulpetach w sosie z leśnych grzybów.
Pulpeciki gryczane fot. Ryzhkov Photography/ shutterstock
Składniki:
100 gramów kaszy gryczanej
2 duże cebule
Pół kostki białego sera
Olej rzepakowy
2 cebule
Jajko
3 łyżki mąki pszennej
Posiekana natka pietruszki
Szczypta gałki muszkatołowej
Łyżeczka sosu sojowego
100 gramów serka do smarowania
Garść grzybów suszonych
Łyżka mąki
Sposób wykonania:
Grzyby suszone włóż do miseczki, zalej wrzątkiem i przykryj talerzem. Pozostaw do namoczenia.
Kaszę ugotuj z większą ilością wody niż według przepisu na opakowaniu - tak by była miękka i kleista.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć posiekane w drobną kostkę cebule i podsmażaj, aż będą rumiane. Do miski wrzuć ostudzoną kaszę, pokruszony twaróg, sos sojowy, jajko, gałkę muszkatołową, połowę podsmażonej cebuli, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i dobrze wymieszaj. Z gotowej masy zrób małe pulpeciki (jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki). Na kolejnej patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pulpeciki z każdej strony.
Grzyby odcedź z wody (ale samej wody po moczeniu grzybów nie wylewaj) i posiekaj. Na patelni (gdzie jest reszta podsmażonej cebuli) wrzuć grzyby i wlej trochę wody z moczenia. Podgrzej i dodaj serek do smarowania. 1/3 szklanki wody z grzybów wymieszaj z łyżką mąki i wlej na patelnię. Chwilę podgrzewaj, aż składniki się połączą. Na końcu wrzuć na patelnię pulpeciki i podgrzej je kilka minut, delikatnie przekręcając.
Jarmuż z tofu i grzybami w sosie orzechowo-musztardowym
Jarmuż jest bardzo zdrowy, a my coraz chętniej po niego sięgamy. Co można z niego zrobić poza chipsami i koktajlem? Świetnie sprawdzi się w daniu z pysznym sosem na bazie musztardy, masła orzechowego i pachnącego, tłoczonego na zimno oleju rzepakowego.
Jarmuż z tofu i grzybami w sosie orzechowo-musztardowym fot. Fortyforks/ shutterstok
Składniki:
Opakowanie jarmużu
Opakowanie brązowych pieczarek
Kostka tofu
Olej rzepakowy
Makaron gryczany sobą (lub inny np. spaghetti)
Płaska łyżka musztardy
Płaska łyżka masła orzechowego
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Szczypior z dymki
Sezam
Sól
Sposób wykonania:
Do wrzącej wody wrzuć jarmuż i gotuj kilka minut, aż zmięknie. Odlej wodę i pozostaw jarmuż na sitku pod przykrywką, żeby odciekł, ale nadal był ciepły.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż pokrojone w grubszą kostkę i posolone tofu. W tym czasie umyj pieczarki i pokrój na grube plastry. Zdejmij tofu i wrzuć na patelnię pieczarki.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki włóż musztardę, olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło orzechowe i porządnie wymieszaj. Połącz jarmuż z sosem i grzybami.
Na głębokim talerzu podaj makaron z jarmużem i grzybami, posyp kawałkami tofu, sezamem i posiekanym szczypiorem.
Działanie realizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych