Tajska kuchnia we własnym domu? To możliwe! Kilka prostych przepisów

Tajska kuchnia jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Jest bogata w różnorodne składniki, przyprawy i aromaty. Słynie z łączenia wielu smaków - kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i ostrego, dzięki czemu dania z tego kraju są rajem dla podniebienia.

Gotowanie daje nam możliwość przeniesienia się w odległe zakątki świata. Możemy poznać nowe składniki, powąchać nieznanych dotąd przypraw, a także poczuć klimat danego miejsca. Przygotowaliśmy dla was trzy tajskie przepisy. Pierwszy to pad thai, czyli danie, które jako pierwsze przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o kuchni tego niesamowitego kraju. Jest to też jedna z tych potraw, którą najłatwiej znaleźć w tajskich restauracjach w Polsce. Druga propozycja to satay, czyli szaszłyk z mięsa z dodatkiem orzechowego sosu. To danie pozwali wam poczuć klimat tego kraju, gdzie wiele posiłków spożywa się na ulicznych straganach. Na deser proponujemy mango sticky rice, czyli gotowany ryż z sosem kokosowym z dodatkiem aromatycznego owocu.

Wszystkie zaproponowane przez nas dania przygotujecie na bazie składników, które bez problemu znajdziecie w sklepach w Polsce. Jednym z nich są Kuchnie Świata — najbardziej wyspecjalizowany dostawca w branży gastronomicznej, specjalizujący się szczególnie w kuchniach azjatyckich. Placówki tej sieci znajdują się w największych miastach Polski — w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Wrocławiu, Poznaniu, Katowicach, Bydgoszczy oraz Łodzi, a zakupy można robić także w ich sklepie internetowym. Ponadto do 30 września będziecie mogli kupić w sklepach stacjonarnych wybrane tajskie produkty ze zniżką -10 proc.

Szeroki asortyment tajskich produktów oferuje również najbardziej popularna w Polsce w kategorii kuchni azjatyckiej marka House of Asia należąca do De Care. Oferując pod jednym dachem cały wachlarz orientalnych smaków stale rozwija swój portfel. Obecnie współpracuje z 15 tajlandzkimi firmami, sprowadzając do Polski autentyczne produkty House of Asia. Produkty tej marki są powszechnie dostępne w większości nowoczesnych sklepów w Polsce inspirując Polaków do odbywania egzotycznych kulinarnych podróży poza granice naszego kraju.

Produkty tajskie są dostępne w wielu supermarketachProdukty tajskie są dostępne w wielu supermarketach fot. materiały promocyjne

Pysznych dań kuchni tajskiej możesz spróbować również na miejscu. Od tego roku różne rejony Tajlandii powoli otwierają się na przyjazd turystów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zajrzyj na stronę, której patronem jest Ambasada Tajlandii w Polsce: http://experiencethailand.thaiemb.pl

Zapraszamy również do udziału w konkursie i zdobycia szansy na wygranie nagrody głównej — wycieczki do Tajlandii, oraz atrakcyjnych nagród pocieszenia — voucherów do tajskich restauracji lub SPA w całej Polsce. Wypełnijcie ankietę konkursową:

https://www.webankieta.pl/ankieta/640378/konkurs.html

Pad Thai z kurczakiem

Pad ThaiPad Thai fot. Brent Hofacker/ shutterstock

Pad Thai należy do najpopularniejszych tajskich dań. Można go przyrządzać z różnymi dodatkami – krewetkami, kurczakiem czy tofu. 

Składniki:

  • 200 gramów makaronu Pad Thai Real Thai (dostępny w promocji w Kuchniach Świata)
  • Pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • Garść kiełków fasoli mung
  • 2 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • Korzeń imbiru starty na drobnej tarce
  • Olej do smażenia
  • Garść świeżej kolendry
  • Posiekane orzeszki ziemne
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego Real Thai (dostępny w promocji w Kuchniach Świata)
  • 1 łyżka sosu sojowego House of Asia
  • 3 łyżki soku z limonki House of Asia

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełki fasoli sparz wrzątkiem. W misce wymieszaj składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, sok z limonki i brązowy cukier. Pierś z kurczaka pokrój w paski. Dymkę posiekaj w drobne talarki. Jajka wbij do szklanki i wymieszaj widelcem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek oraz imbir. Kiedy czosnek się zrumieni, dodaj pierś z kurczaka. Wlej na patelnie rozmieszane jajka i smaż, aż się zetną. Następnie wrzuć makaron oraz sos i smaż kilka minut. Na końcu dodaj posiekaną dymkę i kiełki fasoli. Podawaj ze świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

 

Satay z kurczaka z sosem orzechowym

SataySatay fot. bonchan/ shutterstock

Satay to danie, które można spotkać w Tajlandii na wielu ulicznych straganach z jedzeniem. Pokrojone na kawałki mięso błyskawicznie robi się na grillu, a dzięki nabiciu go na patyk łatwo je bez talerza. W takiej formie można przygotować też wieprzowinę. 

Składniki:

  • Kilogram piersi z kurczaka
  • Puszka mleka kokosowego Real Thai (dostępne w promocji w Kuchniach Świata)
  • Łyżka posiekanej trawy cytrynowej (dostępna w promocji w Kuchniach Świata)
  • Łyżka mielonych nasion kolendry
  • Pół łyżeczki mielonego kuminu
  • Pół łyżki posiekanego korzenia galangala (dostępny w promocji w Kuchniach Świata)
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • Dwie łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżka octu ryżowego House of Asia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój w grubsze paski. Na rozgrzaną patelnię wsyp suche przyprawy podgrzej i dodaj trawę cytrynową i starty galangal. Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawy oraz pół puszki mleka koksowego i dobrze wymieszaj. Odstaw na dwie godziny do lodówki, żeby mięso się przegryzło.

W międzyczasie przygotuj sos: do blendera kielichowego wlej pozostałe mleko kokosowe, dodaj masło orzechowe, pastę curry, ocet, sól i wymieszaj na gładką masę. Kawałki kurczaka nabijaj na pałeczki do szaszłyków i smaż na rozgrzanej patelni grillowej. Podawaj z sosem i ryżem.

Mango sticky rice 

Mango Sticky RiceMango Sticky Rice fot. Neelakandi/ shutterstock

To jeden z najlepszych tajskich deserów, który przy okazji jest bajeczne prosty do zrobienia. Ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego i polewa pysznym, kokosowym sosem. Słodki smak przełamuje kwaskowate, orzeźwiające mango.

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu lub ryżu do sushi
  • Woda
  • 1 puszka mleka kokosowego House of Asia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól i cukier do smaku
  • Mango

Sposób przygotowania:

Ryż wysyp na sitko i dokładnie wypłucz pod zimną wodą. Przesyp go do garnka, dodaj płaską łyżeczkę soli i zalej 1,5 szklanki wody i około 100 ml mleka kokosowego. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i zestaw z ognia.

Do małego garnuszka wlej pozostałe mleko kokosowe, wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj do smaku sól oraz cukier i podgrzewaj do momentu, aż płyn zgęstnieje. Mano pokrój w plastry. Ryż podawaj z sosem i pokrojonym w plastry mango.

Carrefour Przymierza WarszawaCarrefour Przymierza Warszawa fot. materiały promocyjne

Więcej o: