Wigilijny stół kojarzy nam się m.in. z czerwonym barszczem, uszkami, pierogami z kapustą i grzybami, rybą po grecku, śledziami… Tradycja to coś, co króluje w polskich domach w świątecznym okresie.
Świąteczne tradycyjne dania Teresa Kasprzycka/ Shutterstock
Dania, które towarzyszą nam od lat, można nieco urozmaicić, np. dodając do nich (i to nawet tych wytrawnych) słodką nutę dżemów czy powideł. Dobrze jest w tym celu wybrać konfitury dobrej jakości, jak np. te od marki Herbapol. Tak wzbogacając smaki tradycyjnych potraw, z pewnością zaskoczymy bliskich podczas bożonarodzeniowej uczty. Oto 3 nasze propozycje:
My Polacy uwielbiamy śledzie. Najczęściej jemy je w oleju z cebulką, sosie tatarskim, czy sosie pomidorowym. Warto jednak spróbować śledzi wykonanych w nieco inny sposób. Śledź w owocach leśnych może skraść serca naszych gości podczas tegorocznych świąt. Jak go przygotować?
W pierwszej kolejności należy zamarynować śledzie w klasycznej zalewie, a potem uzupełnić smak o sos z owocami leśnymi.
Składniki:
Składniki na marynatę:
Najpierw należy wykonać marynatę: wlać wodę do garnka, dodać cukier, przyprawy i zagotować. Do gotującej się wody z przyprawami należy dorzucić marchew i cebulę. Po ugotowaniu poczekać, aż ostygnie, następnie dodać ocet i zamieszać. W tej zalewie należy umieścić śledzie i włożyć na minimum dobę do lodówki.
Zamarynowane śledzie dodajemy do sosu, który wykonujemy w następujący sposób: śmietanę, sól, pieprz, majonez i marynatę mieszamy w misce. Uzupełniamy dżemem z owoców leśnych oraz borówką z posiekanymi listkami rozmarynu. Mieszamy i dodajemy do sosu odsączone śledzie. Odstawiamy je do lodówki na 6 godzin i podajemy na świąteczny stół.
Świąteczne dania Teresa Kasprzycka/ Shutterstock
W Wigilię w większości domów podawane są potrawy bezmięsne. Jednak na Boże Narodzenie i drugi dzień świąt pojawiają się one na świątecznych stołach w różnej postaci. My zdradzamy przepis na pieczonego indyka, którego można podać gościom zarówno jako gorące danie na obiad, jak i w kawałkach jako dodatek/przekąska.
Składniki:
Pierś z indyka należy opłukać i włożyć na 15 minut do garnka z zimną wodą i solą. W oddzielnym garnku przygotować marynatę z sosu sojowego, miodu, octu i dżemu i doprowadzić do wrzenia. Następnie marynatę należy gotować przez około 1-2 minuty i odstawić do ostudzenia. Potem należy wyjąć mięso z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokryć marynatą i włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wyjmujemy z marynaty i kładziemy na blaszkę, podlewając gorącą wodą, tak, aby było jej około 1 cm w naczyniu. Pieczemy 60-70 minut. W trakcie pieczenia polewamy pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso przykryte folia aluminiową odstawiamy na 15 minut.
Marynatę, która pozostała na blaszce, należy zagotować i podgrzewać aż sos się zredukuje. Ostudzony mieszamy z majonezem. Sos powstały z marynaty i majonezu podajemy obok mięsa, aby każdy mógł sobie nałożyć jej odpowiednią ilość.
Dania świąteczne z Twistem Sunny Forest/ Shutterstock
Danie na słodko, które kojarzy nam się ze świętami to niewątpliwie kluski z makiem. A jakby zrobić je nieco inaczej? Oto prosty przepis na domowe kluski, które świetnie komponują się z makiem i powidłami. Z pewnością zasmakują bliskim podczas rodzinnej uczty.
Składniki na ciasto:
Dodatki do klusek:
Najpierw przygotowujemy ciasto na kluski. Obieramy ziemniaki ze skóry, myjemy i przekładamy do rondla. Zalewamy je wodą tak, aby nie wystawały i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaczanej masy wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i z całości wyrabiamy gładkie ciasto. Rolujemy je, po czym nożem wycinamy ukośne kluski o szerokości 1,5 cm. W tym czasie zagotowujemy 1,5 l lekko osolonej wody. Wrzucamy kluski i gotujemy 3 minuty.
Ugotowane kluski odcedzamy łyżką i wykładamy na talerz. Nakładamy na nie masę makową oraz powidła śliwkowe. Masło stapiamy na patelni i polewamy nim potrawę. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!