Przepisy na tradycyjne świąteczne dania z twistem

Są dania, bez których Polacy nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia. Można je jednak urozmaicić, zachowując tradycję, a jednocześnie wzbogacając ich smak. Wystarczy mała zmiana w znanych przepisach, a danie wygląda i smakuje wykwintniej. Oto nasze propozycje, z których warto skorzystać podczas przygotowywań smakołyków na święta.

Wigilijny stół kojarzy nam się m.in. z czerwonym barszczem, uszkami, pierogami z kapustą i grzybami, rybą po grecku, śledziami… Tradycja to coś, co króluje w polskich domach w świątecznym okresie. 

Świąteczne tradycyjne daniaŚwiąteczne tradycyjne dania Teresa Kasprzycka/ Shutterstock

Dania, które towarzyszą nam od lat, można nieco urozmaicić, np. dodając do nich (i to nawet tych wytrawnych) słodką nutę dżemów czy powideł. Dobrze jest w tym celu wybrać konfitury dobrej jakości, jak np. te od marki Herbapol. Tak wzbogacając smaki tradycyjnych potraw, z pewnością zaskoczymy bliskich podczas bożonarodzeniowej uczty. Oto 3 nasze propozycje: 

Śledź w owocach leśnych 

My Polacy uwielbiamy śledzie. Najczęściej jemy je w oleju z cebulką, sosie tatarskim, czy sosie pomidorowym. Warto jednak spróbować śledzi wykonanych w nieco inny sposób. Śledź w owocach leśnych może skraść serca naszych gości podczas tegorocznych świąt. Jak go przygotować?

W pierwszej kolejności należy zamarynować śledzie w klasycznej zalewie, a potem uzupełnić smak o sos z owocami leśnymi.  

Składniki: 

  • śledzie z marynaty klasycznej; 4 łyżki marynaty (przepis na zalewę poniżej) 
  • kwaśna śmietana 22 proc. 
  • 3 łyżki majonezu
  • gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki dżemu z owoców leśnych Herbapol
  • ½ szklanki borówki amerykańskiej
  • łyżeczka soli
  • 3 szczypty białego pieprzu  

Składniki na marynatę:  

  • szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki octu spirytusowego 10 proc. 
  • ziarno białego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • marchewka
  • biała cebula 

Najpierw należy wykonać marynatę: wlać wodę do garnka, dodać cukier, przyprawy i zagotować. Do gotującej się wody z przyprawami należy dorzucić marchew i cebulę. Po ugotowaniu poczekać, aż ostygnie, następnie dodać ocet i zamieszać. W tej zalewie należy umieścić śledzie i włożyć na minimum dobę do lodówki. 

Zamarynowane śledzie dodajemy do sosu, który wykonujemy w następujący sposób: śmietanę, sól, pieprz, majonez i marynatę mieszamy w misce. Uzupełniamy  dżemem z owoców leśnych oraz borówką z posiekanymi listkami rozmarynu. Mieszamy i dodajemy do sosu odsączone śledzie. Odstawiamy je do lodówki na 6 godzin i podajemy na świąteczny stół.  

Świąteczne daniaŚwiąteczne dania Teresa Kasprzycka/ Shutterstock

Pieczony filet z indyka w glazurze miodowo-porzeczkowej

W Wigilię w większości domów podawane są potrawy bezmięsne. Jednak na Boże Narodzenie i drugi dzień świąt pojawiają się one na świątecznych stołach w różnej postaci. My zdradzamy przepis na pieczonego indyka, którego można podać gościom zarówno jako gorące danie na obiad, jak i w kawałkach jako dodatek/przekąska.

Składniki: 

  • 1 filet z piersi indyka ok. 1kg
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Herbapol 
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soli 

Pierś z indyka należy opłukać i włożyć na 15 minut do garnka z zimną wodą i solą. W oddzielnym garnku przygotować marynatę z sosu sojowego, miodu, octu i dżemu i doprowadzić do wrzenia. Następnie marynatę należy gotować przez około 1-2 minuty i odstawić do ostudzenia. Potem należy wyjąć mięso z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokryć marynatą i włożyć na noc do lodówki. 

Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wyjmujemy z marynaty i kładziemy na blaszkę, podlewając gorącą wodą, tak, aby było jej około 1 cm w naczyniu. Pieczemy 60-70 minut. W trakcie pieczenia polewamy pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso przykryte folia aluminiową odstawiamy na 15 minut.

Marynatę, która pozostała na blaszce, należy zagotować i podgrzewać aż sos się zredukuje. Ostudzony mieszamy z majonezem. Sos powstały z marynaty i majonezu podajemy obok mięsa, aby każdy mógł sobie nałożyć jej odpowiednią ilość. 

Dania świąteczne z TwistemDania świąteczne z Twistem Sunny Forest/ Shutterstock

Kluski z makiem i powidłami

Danie na słodko, które kojarzy nam się ze świętami to niewątpliwie kluski z makiem. A jakby zrobić je nieco inaczej? Oto prosty przepis na domowe kluski, które świetnie komponują się z makiem i powidłami. Z pewnością zasmakują bliskim podczas rodzinnej uczty.  

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól 

Dodatki do klusek:

  • 200 g masy makowej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych Herbapol 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • łyżka masła  

Najpierw przygotowujemy ciasto na kluski. Obieramy ziemniaki ze skóry, myjemy i przekładamy do rondla. Zalewamy je wodą tak, aby nie wystawały i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaczanej masy wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i z całości wyrabiamy gładkie ciasto. Rolujemy je, po czym nożem wycinamy ukośne kluski o szerokości 1,5 cm. W tym czasie zagotowujemy 1,5 l lekko osolonej wody. Wrzucamy kluski i gotujemy 3 minuty. 

Ugotowane kluski odcedzamy łyżką i wykładamy na talerz. Nakładamy na nie masę makową oraz powidła śliwkowe. Masło stapiamy na patelni i polewamy nim potrawę. Całość posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!