Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego Łaciaty indyjski z konopiami i czarnuszką

Chodzi za wami indyjskie jedzenie? Wybierzcie się do polskiego spożywczaka, złapcie za polski (a jednak indyjski) serek śmietankowy Łaciaty z konopiami i czarnuszką i zróbcie genialny obiad z łososiem i makaronem ryżowym. Poezja!

Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego Łaciaty indyjski z konopiami i czarnuszką

Składniki:

  • 200 g filetu łososia
  • 100 g makaronu ryżowego
  • opakowanie serka śmietankowego Łaciaty indyjski z konopiami i czarnuszką (200 g)
  • łyżka uprażonej czarnuszki
  • 2 dymki
  • łyżka startego imbiru
  • obrany ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • Kolendra do smaku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 limonki do podania

Sposób przygotowania:

Łososia pokrój w kostkę. Dymkę, czosnek i papryczkę pokrój drobno. Na patelnię wlej łyżkę oleju, a gdy będzie gorący, dodaj starty imbir, czosnek i białe części dymki. Smaż przez minutę, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj papryczkę chili.

Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodaj łososia. Podsmaż przez chwilę, po czym dodaj makaron. Po kilku chwilach dodaj serek śmietankowy i mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodaj zielone części dymki, zamieszaj i podawaj posypane uprażoną czarnuszką i liśćmi kolendry.

Copyright © Agora SA