Pieczony kurczak z ziołowym puree podany z zielonymi warzywami i pieczoną szalotką

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Pieczony kurczak z ziołowym puree podany z zielonymi warzywami i pieczoną szalotką

Czas przygotowania: 90 minut

 Ilość porcji: 4

1 cały kurczak

Solanka :

  • 150 g soli
  • 75 g cukier
  • 1 l wody
  • 2 szt. liścia laurowego
  • 2 szt. dużych cytryn
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku

200 g masła

100 ml oleju rzepakowego 

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym, dodać cytrynę pokrojoną w plastry i czosnek przekrojony na pół. Rozpuścić cukier i sól, wymieszać i wystudzić. Kurczaka włożyć do zimnej solanki na 1,5 godziny. Następnie wyciągnąć kurczaka z solanki, osuszyć ręcznikiem kuchennym i zabejcować glazurą.

Glazura:

  • 400 ml sosu śliwkowego (typu hoisin)
  • 400 ml miodu pitnego trójniak
  • 100 ml sosu sojowego
  • 600 ml ketchupu
  • 100 ml miodu wielokwiatowego

Wszystkie składniki glazury wymieszać i przy użyciu pędzla, posmarować nią kurczaka. Przełożyć mięso na patelnię i obsmażyć razem z gałązkami tymianku i zgniecionym czosnkiem. Dodać masło, a gdy się rozpuści, polewać nim systematycznie kurczaka (zbastować). Następnie przełożyć mięso na blaszkę z wcześniej przygotowanymi warzywami, i ponownie bejcować glazurą z każdej strony, zaczynając od piersi. Kurczaka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut, ponownie bejcować i obrócić do góry piersiami. Piec przez następne 40-50 minut.

Warzywa do pieczenia kurczaka:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/4 pęczka selera naciowego
  • 1/4  brokuła
  • 1/4  kalafiora
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 pora
  • 1/2 pęczka naci pietruszki 
  • 100 ml olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Warzywa opłukać, pokroić i wyłożyć na blaszce, na której będziemy piec kurczaka. Czosnek przekroić na pół, całość wymieszać z olejem rzepakowym.

Zielone warzywa:

  • 1/2 świeżego brokuła
  • 50 g fasolki szparagowej 
  • 1 sztuka rzymskiej sałaty baby
  • 1/2 cukinii
  • 3 szalotki
  • 50 ml oleju rzepakowego

Cukinie pokroić, przesmażyć, dodać fasolkę i różyczki brokuła, dodać sałatę rzymską przekrojoną na pół i szalotkę pokrojoną w krążki.

200 g zielonego groszku

1 limonka

200 ml mleka kokosowego

sól, pieprz

Zagotować groszek z mlekiem, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, zredukować i zalać przesmażone zielone warzywa.

Puree z ziołami:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka soli
  • 100 g śmietany 18%

Zioła po 1/3 pęczka: tymianek, rozmaryn, kolendra, pietruszka, szczypior.

Ziemniaki ugotować w mleku. Gdy zmiękną odsączyć od nadmiaru płynu i dodać posiekane zioła (tymianek, rozmaryn, kolendrę, nać pietruszki i szczypior). Następnie całość wymieszać z masłem i doprawić solą.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.