Pieczony kurczak z ziołowym puree podany z zielonymi warzywami i pieczoną szalotką
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
1 cały kurczak
Solanka :
200 g masła
100 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym, dodać cytrynę pokrojoną w plastry i czosnek przekrojony na pół. Rozpuścić cukier i sól, wymieszać i wystudzić. Kurczaka włożyć do zimnej solanki na 1,5 godziny. Następnie wyciągnąć kurczaka z solanki, osuszyć ręcznikiem kuchennym i zabejcować glazurą.
Glazura:
Wszystkie składniki glazury wymieszać i przy użyciu pędzla, posmarować nią kurczaka. Przełożyć mięso na patelnię i obsmażyć razem z gałązkami tymianku i zgniecionym czosnkiem. Dodać masło, a gdy się rozpuści, polewać nim systematycznie kurczaka (zbastować). Następnie przełożyć mięso na blaszkę z wcześniej przygotowanymi warzywami, i ponownie bejcować glazurą z każdej strony, zaczynając od piersi. Kurczaka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut, ponownie bejcować i obrócić do góry piersiami. Piec przez następne 40-50 minut.
Warzywa do pieczenia kurczaka:
Sposób przygotowania:
Warzywa opłukać, pokroić i wyłożyć na blaszce, na której będziemy piec kurczaka. Czosnek przekroić na pół, całość wymieszać z olejem rzepakowym.
Zielone warzywa:
Cukinie pokroić, przesmażyć, dodać fasolkę i różyczki brokuła, dodać sałatę rzymską przekrojoną na pół i szalotkę pokrojoną w krążki.
200 g zielonego groszku
1 limonka
200 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
Zagotować groszek z mlekiem, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, zredukować i zalać przesmażone zielone warzywa.
Puree z ziołami:
Zioła po 1/3 pęczka: tymianek, rozmaryn, kolendra, pietruszka, szczypior.
Ziemniaki ugotować w mleku. Gdy zmiękną odsączyć od nadmiaru płynu i dodać posiekane zioła (tymianek, rozmaryn, kolendrę, nać pietruszki i szczypior). Następnie całość wymieszać z masłem i doprawić solą.