Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Solanka:
Glazura:
Warzywa do pieczenia kurczaka:
Kurczak:
Zielone warzywa:
Puree z ziołami:
Sposób przygotowania:
Solanka: Wodę zagotować z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, dodać cytryny pokrojone w plastry i czosnek przekrojony na pół. Rozpuścić cukier oraz sól, wymieszać i wystudzić. Kurczaka włożyć do zimnej solanki na 1,5 godziny. Następnie wyciągnąć mięso, osuszyć ręcznikiem kuchennym i zabejcować glazurą.
Glazura: Wszystkie składniki glazury wymieszać i, przy użyciu pędzla, posmarować nią kurczaka.
Warzywa do pieczenia kurczaka: Warzywa opłukać, pokroić i wyłożyć na blaszce, na której będziemy piec kurczaka. Czosnek przekroić na pół, całość wymieszać z olejem rzepakowym.
Kurczak: Przełożyć mięso na patelnię i obsmażyć razem z gałązkami tymianku i zgniecionym czosnkiem. Dodać masło, a gdy się rozpuści, polewać nim systematycznie kurczaka (zbastować). Następnie przełożyć mięso na blaszkę z wcześniej przygotowanymi warzywami, i ponownie bejcować glazurą z każdej strony, zaczynając od piersi. Kurczaka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut, ponownie bejcować i obrócić do góry piersiami. Piec przez następne 40-50 minut.
Zielone warzywa: Cukinię pokroić, przesmażyć, dodać groszek cukrowy i różyczki brokuła, dodać sałatę rzymską przekrojoną na pół i szalotkę pokrojoną w krążki. Zagotować groszek z mlekiem, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, zredukować i zalać przesmażone zielone warzywa.
Puree z ziołami: Ziemniaki ugotować w mleku. Gdy zmiękną odsączyć z nadmiaru płynu i dodać posiekane zioła (tymianek, rozmaryn, kolendrę, nać pietruszki i szczypior). Następnie całość wymieszać z masłem i doprawić solą.