Pieczony kurczak z ziołowym puree podany z zielonymi warzywami i pieczoną szalotką

Pieczony kurczak to klasyk klasyków. Ale można podać go w zdecydowanie ciekawszej formie, bo z zielonymi warzywami i turboaromatycznymi ziołami. Składników jest sporo, ale - uwierzcie - naprawdę warto zabrać się za ten przepis. W dodatku przepis w duchu zero waste, bo z pewnością na talerzach nie zostanie ani odrobina jedzenia.

Pieczony kurczak z ziołowym puree podany z zielonymi warzywami i pieczoną szalotką

Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

Solanka:

  • 150 g soli
  • 75 g cukier
  • 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 duże cytryny
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • główka czosnku
  • 200 g masła
  • 100 ml oleju rzepakowego

Glazura:

  • 400 ml sosu śliwkowego (typu hoisin)
  • 400 ml miodu pitnego trójniak
  • 100 ml sosu sojowego
  • 600 ml ketchupu
  • 100 ml miodu wielokwiatowego

Warzywa do pieczenia kurczaka:

  • marchew
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/4 pęczka selera naciowego
  • 1/4 brokuła
  • 1/4 kalafiora
  • 1/4 główki kapusty
  • główka czosnku
  • 1/2 pora
  • 1/2 pęczka naci pietruszki
  • 100 ml oleju rzepakowego

Kurczak:

  • cały kurczak
  • tymianek
  • czosnek
  • masło

Zielone warzywa:

  • 1/2 świeżego brokuła
  • 50 g groszku cukrowego
  • rzymska sałata baby
  • 1/2 cukinii
  • 3 szalotki
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 200 g zielonego groszku
  • limonka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Puree z ziołami:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • łyżka soli
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 1/3 pęczka tymianku
  • 1/3 pęczka rozmarynu
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • 1/3 pęczka szczypioru

Sposób przygotowania:

Solanka: Wodę zagotować z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, dodać cytryny pokrojone w plastry i czosnek przekrojony na pół. Rozpuścić cukier oraz sól, wymieszać i wystudzić. Kurczaka włożyć do zimnej solanki na 1,5 godziny. Następnie wyciągnąć mięso, osuszyć ręcznikiem kuchennym i zabejcować glazurą.

Glazura: Wszystkie składniki glazury wymieszać i, przy użyciu pędzla, posmarować nią kurczaka.

Warzywa do pieczenia kurczaka: Warzywa opłukać, pokroić i wyłożyć na blaszce, na której będziemy piec kurczaka. Czosnek przekroić na pół, całość wymieszać z olejem rzepakowym.

Kurczak: Przełożyć mięso na patelnię i obsmażyć razem z gałązkami tymianku i zgniecionym czosnkiem. Dodać masło, a gdy się rozpuści, polewać nim systematycznie kurczaka (zbastować). Następnie przełożyć mięso na blaszkę z wcześniej przygotowanymi warzywami, i ponownie bejcować glazurą z każdej strony, zaczynając od piersi. Kurczaka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut, ponownie bejcować i obrócić do góry piersiami. Piec przez następne 40-50 minut.

Zielone warzywa: Cukinię pokroić, przesmażyć, dodać groszek cukrowy i różyczki brokuła, dodać sałatę rzymską przekrojoną na pół i szalotkę pokrojoną w krążki. Zagotować groszek z mlekiem, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, zredukować i zalać przesmażone zielone warzywa.

Puree z ziołami: Ziemniaki ugotować w mleku. Gdy zmiękną odsączyć z nadmiaru płynu i dodać posiekane zioła (tymianek, rozmaryn, kolendrę, nać pietruszki i szczypior). Następnie całość wymieszać z masłem i doprawić solą.

Copyright © Agora SA