Pieczarki z grilla - jak przygotować grzyby?
Choć najbardziej lubimy pieczarki na zapiekance lub pizzy, a także smażone, pieczarki z grilla również zajmują w naszych sercach godne miejsce. Wszystko przez to, że bardzo łatwo je przygotować, można nadziewać dowolnym farszem (polecamy nie tylko szpinak i ser żółty, ale również oryginalną fetę i bryndzę z boczkiem), a także dlatego, że doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Do grillowania najlepiej wybrać grzyby o dużych, ale nieco podwiniętych kapeluszach, ponieważ do otworu po ich trzonie będziemy mogli włożyć sporo farszu. Na pieczarki faszerowane najlepiej nadadzą się pieczarki portobello, które coraz częściej można dostać również w dyskontach.
Pieczarki z grilla z serem i szpinakiem - składniki:
- 4 duże pieczarki (np. portobello)
- 200 g mrożonego szpinaku w liściach
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- oliwa
- 50 g sera żółtego do posypania grzybów - po ok. 1 łyżce na każdą pieczarkę (może być mozzarella do pizzy lub cheddar)
Dodatkowo:
- nieduży pędzelek kuchenny (silikonowy lub z włosia) do smarowania pieczarek oliwą
- tacka do grillowania
- posiekane świeże zioła do posypania
Pieczarki z grilla z serem i szpinakiem - krok po kroku:
- W małym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak oraz czosnek. Dusimy, aż szpinak się rozmrozi, a następnie odparuje z niego nadmiar wody.
- Następnie doprawiamy szpinak solą, pieprzem, a także szczyptą gałki muszkatołowej. Zestawiamy z ognia.
- W tym czasie rozpalamy grilla.
- Pieczarki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie z każdej z nich usuwamy trzon (może się później przydać np. na zapiekankę).
- Każdą z pieczarek dokładnie natłuszczamy oliwą przy pomocy pędzelka (jeśli go nie macie, po prostu skropcie kapelusze grzybów tłuszczem).
- Pieczarki układamy na tackach kapeluszem do góry i grillujemy przez około 5 minut.
- Następnie zdejmujemy je i w każdy z otworów w kapeluszu wkładamy po porcji farszu.
- Grzyby ponownie układamy na rozgrzanej tacce i posypujemy serem. Grillujemy, aż zmiękną, a ser się rozpuści. Pieczarki z grilla serwujemy od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypujemy grzyby posiekanymi ziołami.
Grillowane pieczarki możecie serwować zarówno solo, jako przekąskę z grilla, jak i z dodatkiem sałatki. Mogą również stanowić doskonały dodatek do dań mięsnych.