Pieczarki z grilla z serem i szpinakiem. Przepis na prostą przekąskę, którą zdobędziesz serca gości

Pieczarki z grilla to pyszna i prosta przekąska, która urozmaici wasz piknik. Ponieważ sezon na grillowanie już się rozpoczął, a pieczarki można kupić o każdej porze roku, nie wahajcie się i przygotujcie je choć raz. Składniki są niedrogie, a przygotowuje się je całkiem szybko. Oto prosty przepis na pieczarki z grilla z serem.
Zobacz wideo

Pieczarki z grilla - jak przygotować grzyby?

Choć najbardziej lubimy pieczarki na zapiekance lub pizzy, a także smażone, pieczarki z grilla również zajmują w naszych sercach godne miejsce. Wszystko przez to, że bardzo łatwo je przygotować, można nadziewać dowolnym farszem (polecamy nie tylko szpinak i ser żółty, ale również oryginalną fetę i bryndzę z boczkiem), a także dlatego, że doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do grillowania najlepiej wybrać grzyby o dużych, ale nieco podwiniętych kapeluszach, ponieważ do otworu po ich trzonie będziemy mogli włożyć sporo farszu. Na pieczarki faszerowane najlepiej nadadzą się pieczarki portobello, które coraz częściej można dostać również w dyskontach.

Pieczarki z grilla z serem i szpinakiem - składniki:

  • 4 duże pieczarki (np. portobello)
  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • 50 g sera żółtego do posypania grzybów - po ok. 1 łyżce na każdą pieczarkę (może być mozzarella do pizzy lub cheddar)

Dodatkowo:

  • nieduży pędzelek kuchenny (silikonowy lub z włosia) do smarowania pieczarek oliwą
  • tacka do grillowania
  • posiekane świeże zioła do posypania

Pieczarki z grilla z serem i szpinakiem - krok po kroku:

  1. W małym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak oraz czosnek. Dusimy, aż szpinak się rozmrozi, a następnie odparuje z niego nadmiar wody.
  2. Następnie doprawiamy szpinak solą, pieprzem, a także szczyptą gałki muszkatołowej. Zestawiamy z ognia.
  3. W tym czasie rozpalamy grilla.
  4. Pieczarki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie z każdej z nich usuwamy trzon (może się później przydać np. na zapiekankę).
  5. Każdą z pieczarek dokładnie natłuszczamy oliwą przy pomocy pędzelka (jeśli go nie macie, po prostu skropcie kapelusze grzybów tłuszczem).
  6. Pieczarki układamy na tackach kapeluszem do góry i grillujemy przez około 5 minut.
  7. Następnie zdejmujemy je i w każdy z otworów w kapeluszu wkładamy po porcji farszu.
  8. Grzyby ponownie układamy na rozgrzanej tacce i posypujemy serem. Grillujemy, aż zmiękną, a ser się rozpuści. Pieczarki z grilla serwujemy od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypujemy grzyby posiekanymi ziołami.

Grillowane pieczarki możecie serwować zarówno solo, jako przekąskę z grilla, jak i z dodatkiem sałatki. Mogą również stanowić doskonały dodatek do dań mięsnych.

Więcej o: