Przepis na ziemniaki hasselback jest dość łatwy. Mimo że ziemniaki hasselback wyglądają imponująco, naprawdę warto je przyrządzić! To nic trudnego. Na początek rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Najlepiej ustawić opcję grzania góra-dół.
Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki? Zanim trafią do piekarnika, przestudź je
Następnym krokiem w przepisie na ziemniaki hasselback jest solidne umycie ziemniaków i wyszczotkowanie ich szorstką gąbką. Później nacinamy ostrym nożem ziemniaki na całej ich długości. Nacięcia powinny być głębokie na 3 milimetry.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy na jego dno łyżkę oliwy. Rozkładamy na niej rozgniecione ząbki czosnku - co ważne zostawiamy je w łupinkach. A na nich układamy ziemniaki. Nacięcia powinny być skierowane do góry. Solimy ziemniaki, doprawiamy pieprzem i polewamy jeszcze kilkoma łyżkami oliwy.
Ziemniaki hasselback zgodnie z przepisem pieczemy 30 minut. Pamiętajmy koniecznie, aby przykryć naczynie żaroodporne przykrywką. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy ziemniaki świeżymi ziołami, dodajemy masło na wierzch każdego ziemniaka. Ponownie przykrywamy i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe!
Ale to nie koniec propozycji na ziemniaki hasselback. Możemy też przygotować ziemniaki hasselback z serem. Co trzeba dodać do przepisu na ziemniaki hasselback? To pytanie retoryczne, oczywiście ser! Szczególnie polecamy ser cheddar. Najlepiej zetrzeć 100 g sera na tarce o grubych oczkach. Kiedy wyjmiemy naczynie żaroodporne po 30 minutach pieczenia, dodajemy oprócz ziół i masła właśnie ser. Posypujemy nim obficie ziemniaki. Gotowe! Ziemniaki hasselback z serem będą rozpływać się w ustach. Smacznego!
Super pomysłem jest też dodanie do ziemniaków hasselback gzika. To twaróg rozrobiony ze śmietaną, wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Takie połączenie zachwyci każdego!