Grillowaną karkówkę można z całą pewnością uznać za klasykę polskiego grilla. Swoją popularnością niewiele ustępuje grillowanej kiełbasie. Przepis na nią jest prosty, a sekret tkwi w dobrej marynacie. Warto marynować mięso wieprzowe samodzielnie, gdyż pozwala to rozluźnić jego strukturę.
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Majówka za pasem, więc poznaj przepis na grillowaną karkówkę: składniki
- karkówka bez kości 1 kg;
- marynata do wyboru, np. pikantna: duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonego kminku, łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżeczka mielonych nasion kolendry, ¾ łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu mielonego, łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 8 łyżek oleju spożywczego.
Majówka za pasem, więc poznaj przepis na grillowaną karkówkę: przygotowanie
- Umyj karkówkę i pokrój na plastry o grubości około centymetra. Żeby przyspieszyć proces marynowania i pieczenia, możesz delikatnie spłaszczyć kotlety dłonią.
- Wymieszaj dokładnie składniki marynaty, zamarynuj mięso i odstaw je na co najmniej 2 godziny, a najlepiej nawet na całą noc. W międzyczasie należy kilkakrotnie obrócić mięso.
- Odsącz kotlety z nadmiaru marynaty, ułóż je na aluminiowych tackach, a następnie grilluj na gorącym ruszcie przez około 7-10 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smaruj kotlety marynatą.
Czas przygotowania: 10 minut (pomijając etap marynowania)
Czas pieczenia: 15-20 minut
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.